Σύμφωνα με τον tech guru, Mark Stahlman, δεν είμαστε πολίτες του κόσμου, αλλά κάτοικοι σε τρεις σφαίρες που βρίσκονται σε σύγκρουση. Η σφαίρα της Δύσης που κοιτάζει προς ΗΠΑ, η σφαίρα της Ανατολής που κοιτάζει προς το ντούο Ρωσία-Κίνα και η ψηφιακή σφαίρα. Η εισβολή στην Ουκρανία έφερε τις δύο πρώτες σφαίρες σε πλήρη αντιπαράθεση. Η τρίτη σφαίρα αποτελεί ένα περιβάλλον στο οποίο καταφεύγει σταθερά συνήθως η δεύτερη σφαίρα, διεξάγοντας έναν κυβερνοπόλεμο. Αυτή η σφαίρα όμως αλλάζει πλήρως με το Metaverse.
Ο Joe Biden περιμένει πως η Ρωσία θα εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις σε βασικές κρατικές δομές των ΗΠΑ και σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όμως, το 2022 θα μάθουμε για τα καλά πως η ψηφιακή σφαίρα δεν έχει μόνο απλές κυβερνοεπιθέσεις με χακάρισμα ιστοσελίδων και προσβολή από κακό λογισμικό. Η ψηφιακή σφαίρα μπορεί να γίνει το επόμενο πεδίο μάχης, εκεί όπου μπορεί να δοθεί ο Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος, είτε ως προσομοίωση είτε ως μοναδικό πεδίο σύγκρουσης.
Το παρόν κείμενο είναι κυρίως science fiction, αλλά έχει μπόλικες δόσεις πραγματισμού και δεν μιλάει για ένα μέλλον που απέχει πολύ.
Στον αναλογικό κόσμο, τις σχέσεις δύο κρατών σε επίπεδο εδαφικής κυριαρχίας, ορίζεται από τρία δίκαια: εδάφους, θάλασσας, αέρος και διαστήματος. Βάσει αυτών των δικαίων ορίζεται το πού μπορεί να κινηθεί εμπορικά και στρατιωτικά η κάθε χώρα και από κει και πέρα υπάρχουν οι διακρατικές συμφωνίες.
Putin: Τα πυρηνικά μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ
Τι γίνεται όμως με το Metaverse; Δε θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει κι εκεί ένα δίκαιο; Κι αν υπάρξει ένα jus soli για το Metaverse, αυτό δε θα σημαίνει ότι υπάρχουν και μιλιταριστικές διαθέσεις; Πρόκειται όμως για έναν χώρο που μπορεί να αυξηθεί. Άρα ποιος ο λόγος ψηφιακής εισβολής μιας χώρας σε άλλη; Αυτή τη στιγμή ο ψηφιακός χώρος διέπεται από τον κανόνα JP 3-13, ο οποίος όμως δεν είναι επαρκής γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάργηση του διαχωρισμού ανάμεσα στην εικονική και την κανονική πραγματικότητα. Το Metaverse σπάει αυτόν τον διαχωρισμό. Εκεί είσαι και τα δύο.
Ο παρών πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να δώσει κάποιες απαντήσεις, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει πάνω στο τραπέζι, έστω και στην άκρη, όπως τα μπουκάλια με το νερό στην ταβέρνα που τα βάζουμε τέρμα γωνία για να μπουν στο κέντρο τα μεζεδάκια, η πυρηνική σύγκρουση.
Αν γίνει μια πυρηνική σύγκρουση, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, θα ξεκινήσει πρώτα με μια προειδοποιητική βολή. Μετά θα υπάρξει απάντηση. Μετά η προειδοποιητική βολή θα γίνει κανονική βολή σε κατοικημένη περιοχή. Κι εκεί θα έχουν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως για την ανθρωπότητα.
Από τους Δίδυμους Πύργους στο Metaverse
Το Metaverse προσφέρει και προσφέρεται για μια ευκαιρία να μεταφερθεί ο πόλεμος σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα χάνονται ζωές, αλλά θα διακυβεύεται μόνο η κυριαρχία, η εξουσία και η επιβολή. Παρόλο που δεν πρόκειται για ένα περιβάλλον όπου μπορεί να έχει χώρο η πολιτική ισχύς, είναι απίθανο να μην εξελιχθεί σε ένα πεδίο τεχνοτρομοκρατίας.
Μπορεί επομένως να γίνει ένα πεδίο προσομοίωσης για το παρόν και προμηνύματος για το μέλλον. Θα μπορούσαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ να διεξάγουν έναν πυρηνικό πόλεμο με ψηφιακούς συσχετισμούς και να το κάνουν σε ένα περιβάλλον που θα αποτύπωνε πλήρως την καταστροφή στην ανθρωπότητα. Κι έτσι θα μπορούσαν να εκτιμήσουν αν αξίζει να κάνουν αυτό το βήμα στην αναλογική σφαίρα ή αν δεν τους παίρνει να πάνε το σχοινί στα άκρα.
Οποιοδήποτε κι αν ήταν το αποτέλεσμα σε αυτή την προσομοίωση, το βέβαιο θα ήταν πως θα ήμασταν μάρτυρες μιας εικόνας από το μέλλον, το πολύ κοντινό. Από το 2025 και μετά, τότε που το Internet 2.0, όπως το προβλέπει ο Zuckerberg, θα κάνει την αρχή του, ο οποιοσδήποτε πόλεμος θα περνάει και πιθανότατα θα τελειώνει μέσα στο Metaverse. Το ερώτημα είναι αν θα μιλάμε για μια ψηφιακή εκτόνωση ή αν θα έχει χάσει πια κάθε αξία το δισδιάστατο και πραγματικό έναντι του πολυδιάστατου και εικονικού.
Ένας Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος πάντως, δύσκολα θα γίνει στις διαστάσεις που ξέρουμε. Ήδη κράτη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τη χρηματοδότηση εταιρειών που μπορούν να φτιάξουν πολεμικά περιβάλλοντα στο Metaverse, ενώ και οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εξοπλιστικά και κατασκευές οπλισμού ή πολεμικών οχημάτων, θα οδηγηθούν αναγκαστικά στην εικονική αγορά και θα κληθούν να απαντήσουν σε αυτή την πρόκληση.
Αν η πτώση των Διδύμων Πύργων το 2001 γέννησε τη βιομηχανία του πολέμου για τις ΗΠΑ, τότε το Metaverse μπορεί να φέρει έναν νέο Διάβολο, τη βιομηχανία του εικονικού πολέμου που ξεφεύγει απ΄αυτό που έχουμε ως αντίληψη μέσα από το gaming και τους κόσμους εμβύθισης που χρησιμοποιούν στον στρατό. Σίγουρα όμως οι gamers μπορούν να γίνουν οι επόμενοι Στρατηγοί και Αρχηγοί των Επιτελείων Στρατού!
Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει σε ένα μήνα μέσα από κάποια συμφωνία ή επειδή δε θα υπάρχουν άλλοι πόροι, αλλά θα έχει ανοίξει την πόρτα για κάτι άλλο που αυτή τη στιγμή είναι ταυτόχρονα γοητευτικό και επικίνδυνο: το άγνωστο του Metaverse.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ρωσία: Σχεδιάζει να απαγάγει ανθρώπους από τη Χερσώνα – Θα τους μεταφέρει σε ρωσικό έδαφος
Ρωσία: Τι είναι η FSB και ποιες είναι οι μέθοδοι της για την στρατολόγηση κατασκόπων
Επιστήμονες εξήγησαν επιτέλους το παράδοξο του Hawking – Τι είναι οι «τριχωτές» μαύρες τρύπες