O Alexei Mordashov, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, έχει γίνει στόχος των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρώπη και οι HΠΑ. Κι αυτό γιατί κατέχει το ένα τρίτο της Tui, του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου της Ευρώπης και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός του. Αποτελεί μια εγγύηση για την Tui, οι μετοχές της οποίας είναι εισηγμένες στο Λονδίνο, αφού η Ε.Ε τον πρόσθεσε στη λίστα κυρώσεων της Δευτέρας το βράδυ.

Το αφεντικό της Tui, Fritz Joussen, προσπάθησε να καθησυχάσει το προσωπικό της ταξιδιωτικής εταιρείας, επιμένοντας ότι η εμπλοκή του Mordashov δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, σύμφωνα με την Guardian. «Ο κ. Mordashov είναι μέτοχος της Tui για περίπου 15 χρόνια και κατέχει περίπου το ένα τρίτο της εταιρείας μας από τότε που την στήριξε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού», έγραψε ο Joussen σε μια επιστολή προς το προσωπικό.

Το 2007 επένδυσε για πρώτη φορά στην Tui και είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας από το 2016. Αγόρασε επανειλημμένα μετοχές κατά τη διάρκεια του 2021, ξοδεύοντας εκατομμύρια. Έτσι, ανέβασε την συμμετοχή της οικογένειάς του στο 34% και έγινε ένας από τους βασικούς μέτοχους.

Αν και δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στον Mordashov στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα επιχειρηματικά του συμφέροντα στην περιοχή ενδέχεται να περιοριστούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις αμφιβολίες της σχετικά με τον επιχειρηματία, αφού η Rossiya Bank, στην οποία έχει οικονομικό συμφέρον, είναι η «προσωπική τράπεζα» ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων που επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης στις οποίες έχει επενδύσει, φαίνεται να βοήθησαν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μέσω προπαγανδιστικών φιλορωσικών τηλεοπτικών σταθμών. Το 2008, οι Mordashov, Surgutneftegas και Rossiya Bank δημιούργησαν τον National Media Group, που κατέχει κεφάλαια σε τηλεοπτικά κανάλια, όπως τα Fifth , First , REN TV. Έχει αγοράσει, επίσης, το 50% της Tele2 Russia, της 4ης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Ποιος είναι ο Mordashov

Ο 56χρονος Mordashov αν και πλέον είναι από τους ισχυρότερους άνδρες, προέρχεται από μια ταπεινή οικογένεια. Είναι γιος εργατών χαλυβουργείου στην πόλη Cherepovets, βόρεια της Μόσχας. Σύμφωνα με όσα έχει πει, η οικογένειά του χρησιμοποιούσε κουπόνια ευημερίας, που τους επέτρεπε μόνο 200 γραμμάρια βούτυρο και 400 γραμμάρια λουκάνικα το μήνα. Το 1988 εντάχθηκε στο Cherepovetskiy Metallurgical Plant μετά την αποφοίτησή του από το Leningrad Engineering-Economical Institute ως οικονομολόγος. Το 1992 έγινε οικονομικός διευθυντής, λίγο πριν ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία.

Όταν ο ηλικιωμένος διευθυντής του εργοστασίου του πρότεινε να αποκτήσει μετοχές για να τις κρατήσει μακριά από τα χέρια ενός ξένου, σχημάτισε δύο επενδυτικά ταμεία. Αγόρασε μετοχές εργατών και έχτισε σημαντικό μερίδιο στο εργοστάσιο. Το 1996 διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Συνέχισε με την οικοδόμηση ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων, εξαγοράζοντας εταιρείες χάλυβα, άνθρακα και εξόρυξης. Τελικά, κατάφερε να γίνει διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης, της Severstal.

Το 2004,  άρχισε να επενδύει σε εταιρείες χάλυβα των ΗΠΑ, αγοράζοντας εταιρείες στο Dearborn, MI και Columbus, MS. Η εξαγορά περιελάμβανε το εργοστάσιο Rouge στο Dearborn. Ένα δάνειο που έλαβε από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανακαίνιση και την ανακαίνιση των εργοστασίων παραγωγής στο Dearborn, αξίας άνω των 370 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακλήθηκε το 2012, μετά τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας.

Πούλησε έναν αριθμό περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ στο Οχάιο, το Μέριλαντ και τη Δυτική Βιρτζίνια στον Όμιλο Renco, που ανήκει στον βιομήχανο Ira Rennert. Όλες οι επενδύσεις της Severstal στις ΗΠΑ είχαν πουληθεί για συνολικά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2014, όταν προσαρτήθηκε η Κριμαία. Την ίδια χρονιά κατείχε ανασταλτικό μερίδιο άνω του 25% στην TUI Travel, όταν η TUI Travel απορροφήθηκε από τον Όμιλο TUI .

Παραλίγο να μπει και στους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο μια το 2021, σύμφωνα με τη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του περιοδικού Forbes. Τελικά κατετάγη στην 51η θέση, ωστόσο το 2022 ενδέχεται να πέσει. Η προσωπική του καθαρή περιουσία υπολογιζόταν στα 29,1 δισ. δολάρια. Παραμένει ο πλειοψηφικός μέτοχος της Severstal.

Η Severstal εμπλέκεται στον πόλεμο, καθώς έχει εκδώσει ενημερωτικά δελτία που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα από τα προϊόντα υψηλής αντοχής της χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων οχημάτων. Ο Mordashov, επίσης, προεδρεύει της μητρικής της εταιρείας, Severgroup, μιας ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας. Τα συμφέροντά του κυμαίνονται από τις τηλεπικοινωνίες και τα ΜΜΕ μέχρι την εξόρυξη χρυσού.

Όπως κάθε επιχειρηματίας διαθέτει τουλάχιστον ένα γιοτ και ένα ιδιωτικό τζετ, ενώ μάλλον περνάει την ώρα του κάπου μακριά από τις συγκρούσεις αυτήν την περίοδο. Το ιδιωτικό αεροσκάφος Bombardier Global 6000 του φαίνεται την περασμένη εβδομάδα να ταξίδεψε από τις Σεϋχέλλες στη Μόσχα, σύμφωνα με παρατηρητές πτήσεων. Ωστόσο, δεν δόθηκαν στοιχεία για το ποιος επέβαινε.

Το τζετ του Mordashov, που μπορεί να ταξιδεύει από το Λονδίνο στο Πεκίνο χωρίς στάση, δεν πέρασε στη Ρωσία πριν γυρίσει πίσω στις Σεϋχέλλες. Την ίδια ώρα, ένα από τα γιοτ του, το Nord μήκους 142 μέτρων, που έχει το ίδιο όνομα με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού του Mordashov, ξεχειμωνιάζει στον Ινδικό Ωκεανό. Κοστίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και κατασκευάστηκε από το γερμανικό ναυπηγείο Lürssen. Διαθέτει και εξέδρα προσγείωσης ελικοπτέρου.

Σε δήλωσή του, είπε ότι δεν κατανοεί πώς η συμπερίληψή του στη λίστα κυρώσεων, θα βοηθούσε στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την εμφάνιση της τρέχουσας γεωπολιτικής έντασης» είπε, υποστηρίζοντας ότι είναι υπέρ της ειρήνης.