Θυμάμαι στην πρώτη καραντίνα, συναδέλφους και φίλους να μου λένε για το TikTok και το πόσο εθισμένοι ήταν. Κλεισμένοι στο σπίτι, περνούσαν τις ώρες τους στην εφαρμογή που εκείνη την περίοδο έκανε θραύση. Και τώρα κάνει δηλαδή, αλλά ξεκίνησε η δημοφιλία της από τοτε. Χρειάστηκε να έρθει μια δεύτερη καραντίνα, για να μπω τελικά στον κόσμο του TikTok και να καταλάβω απόλυτα, γιατί όλος ο περίγυρος μου αφιέρωνε αρκετό χρόνο εκεί.

Από τα πρώτα άτομα που έμαθα στην εφαρμογή ήταν ο Inaki Lamua, γνωστός ως @greekvibes. Ο 26χρονος Ισπανός, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός στους Έλληνες, αφού είναι λάτρης της Ελλάδας, μιλάει πολύ καλά τη γλώσσα και ιδανικά, θα ήθελε κάποια στιγμή να μείνει μόνιμα.

Ο Inaki Lamua μίλησε στο Nitro για το πώς ξεκίνησαν όλα, νιώθοντας πολύ έντονα τον δεσμό με την χώρα μας.

Αυτό που σίγουρα αντιλαμβάνεσαι γρήγορα μαζί του, είναι ο ευγενικός τόνος στη φωνή του. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, παραδέχτηκε πως είχε μια κουραστική μέρα, αλλά παρ΄όλα αυτά δεν έχασε τη ζωντάνια του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Στα 26 του χρόνια, μένει στη Μαδρίτη, στην οποία μετακόμισε πριν τέσσερα χρόνια και εργάζεται σε εταιρία επικοινωνίας με διαφημίσεις, marketing και social media.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη IÑAKI LAMÚA (@inakilamua)

Η αγάπη για την Ελλάδα ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία

«Η αγάπη μου για την Ελλάδα ξεκίνησε όταν ήμουν μικρός. Είχαμε στην τηλεόραση ελληνικούς χορούς και σε κάποια φάση είδα το συρτάκι. Ξεκίνησα να χορεύω μόνος μου, όπως λέει η μάνα μου γιατί εγώ δεν το θυμάμαι. Ήξερα γενικά ότι κάτι τρέχει με την Ελλάδα. Μετά από αυτό, έκανα το πρώτο μου ταξίδι στην χώρα σας όταν ήμουν 14, με το Λύκειο. Με ένα εργαστήριο κινηματογράφου που κάναμε τότε. Ήρθα σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά και νέους, στον Πύργο Ηλείας, και εκείνη τη στιγμή ερωτεύτηκα ακόμα πιο πολύ. Ήθελα να το κάνω αυτό το ταξίδι πριν πολλά χρόνια, αλλά ήμουν μικρός και εννοείται δεν μπορούσα να έρθω μόνος μου. Μου άρεσε τόσο πολύ που έκτοτε κάθε χρόνο ερχόμουν στο ίδιο φεστιβάλ.

Όταν έγινα 18, έκανα και καλοκαιρινές διακοπές, στον Πύργο. Είχα κάνει φίλους εκεί. Στα 21 πήγα Σαντορίνη και Πάρο. Ήταν και τα πρώτα νησιά που επισκέφθηκα. Πέρυσι πήγα στην Κέρκυρα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκα στη Μύκονο».

@greek_vibes Αναμνήσεις από το καλοκαίρι ☀️?? Μετρώ αντίστροφα για να έρθω ξανά στην Ελλάδα ⏳ #greektiktok #tiktokgreece ♬ Ellada Hora Tou Fotos – Live – Katy Garbi

– Συρτάκι όμως έμαθες;

Όχι ακόμα. Ήθελα να μάθω ζεϊμπέκικο, αλλά έμεινα με την προσπάθεια. (γέλια)

– Ελληνικά πώς έμαθες;

Μόνος μου. Ακούγοντας τραγούδια. Αγόρασα ένα βιβλίο για να μάθω γραμματική, είπα στους φίλους μου από την Ελλάδα να μου μιλάνε μόνο στα ελληνικά και όχι στα αγγλικά, κι ας μην καταλάβαινα τίποτα στην αρχή. Ξεκίνησα να μαθαίνω από το πρώτο ταξίδι που έκανα στην Ελλάδα και τώρα είμαι 26, 12 χρόνια προσπαθώ και μαθαίνω.

– Ποιο νησί σ’άρεσε περισσότερο και σε ποιο θα μας έρθεις το καλοκαίρι;

Τρελάθηκα με τη Σαντορίνη. Το καλοκαίρι όμως θα ήθελα πολύ να πάω στη Μήλο. Έχω δει φωτογραφίες, είναι «ουάου» εκεί.

Το ξεκίνημα του στο TikTok

«Ξεκίνησα τον Δεκέμβριο του 2020. Έκανα το πρώτο μου βίντεο που έλεγα ότι με λένε Inaki, είμαι Ισπανός, αγαπώ την Ελλάδα και έμαθα ελληνικά μόνος μου. Έγινε viral μέσα σε τρεις μέρες. Μου άρεσε πολύ αυτό, είδα και αγάπη από τους Έλληνες και είπα ‘οκ αυτό πρέπει να το συνεχίσω οπωσδήποτε’. Είμαι πια 1 χρόνο και ένα μήνα.

@greek_vibes Γεια σας! Καλώς ήρθατε στο πρώτο μου βίντεο! Με λένε Ινιάκι και είμαι Ισπανός 🙂 #greek #greece #ellada #ellinikatiktok #greektiktok #ελλας #ελλαδα ♬ πρωτότυπος ήχος – Greek Vibes

– Περίμενες ότι θα γίνεις τόσο γνωστός;

Όχι, καθόλου. Όταν ξεκίνησα, και τώρα το κάνω δηλαδή γιατί μου άρεσε να επικοινωνώ με ελληνικά, δεν περίμενα να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Ήθελα να επικοινωνώ μαζί σας, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που πήρε τέτοια τροπή.

– Οι Έλληνες TikTokers τι σου λένε;

Δεν ξέρω πολλούς Έλληνες TikTokers η αλήθεια είναι. Έχω μιλήσει με λίγους, αλλά όλοι μου λένε πόσο τέλεια ελληνικά μιλάω.

– Πόση ώρα σου παίρνει ένα βίντεο για το TikTok;

Εξαρτάται από το βίντεο. Έχω βίντεο που μπορεί να έχω ασχοληθεί μία ώρα και να έχει 30.000 προβολές. Μπορεί να κάνω όμως και ένα που θα βγει σε πέντε λεπτά και να έχει ακόμα περισσότερες προβολές. Γενικά ποτέ δεν ξέρεις πως θα πάει. Είναι περίεργο, δεν το έχω καταλάβει ακόμα αυτό στο TikTok.

@greek_vibes Καλή χρονιά σε όλους παιδιά ❤️ #greektiktok #tiktokgreece ♬ Ameno Amapiano Remix (You Wanna Bamba) – Goya Menor & Nektunez

– Θα ερχόσουν μόνιμα στην Ελλάδα;

Ναι, εννοείται. Αν είχα μια καλή δουλειά, θα ερχόμουν κατευθείαν. Είναι μια εμπειρία που θέλω να ζήσω γιατί πραγματικά το έχω στο μυαλό μου πολλά χρόνια και νομίζω πως τώρα με το TikTok ίσως και να γίνει πραγματικότητα. Είναι η κατάλληλη στιγμή πια.

– Αθήνα αποκλειστικά;

Αυτό που μ’αρέσει πιο πολύ, είναι η τηλεόραση και η υποκριτική, οπότε θα ήθελα να έχω μια ευκαιρία σε αυτούς τους τομείς, επομένως πιστεύω οι ευκαιρίες είναι στην Αθήνα.

«Όλοι μιλάνε για τα νησιά σας, αλλά δεν μιλάνε για τους ανθρώπους κι εγώ πιστεύω ότι Έλληνες κάνουν την Ελλάδα»

Δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω τι είναι αυτό που αγαπάει στην χώρα μας. Ο Inaki έχει πραγματικά έναν ωραίο δεσμό και εξηγεί γιατί: «Δεν μπορώ να απαντήσω ακριβώς τι είναι αυτό που μου αρέσει, γιατί είναι πολλά πράγματα. Έχω ένα πολύ δυνατό συναίσθημα με τη μουσική γιατί ήταν το μέσο που με έκανε να μάθω ελληνικά στην αρχή, το φαγητό μου αρέσει πολύ επίσης, αλλά είναι και ο πολιτισμός που νομίζω ότι εσείς Έλληνες έχετε κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Είναι μοναδική η Ελλάδα. Είναι και οι άνθρωποι, δεν ξέρω πως να το πω, αλλά η φιλοξενία σας δεν την έχω δει ποτέ. Γενικά όλοι μιλάνε για την Ελλάδα και τα νησιά της, αλλά δεν μιλάνε για τους ανθρώπους κι εγώ νομίζω ότι Έλληνες κάνουν την Ελλάδα.

Όπως μου λέει ακούει πολλά στη μουσική, όπως λαϊκά, ποπ, σκυλάδικα. Η αγαπημένη του τραγουδίστρια είναι η Ελένη Φουρέιρα και τραγουδιστής ο Κωνσταντίνος Αργυρός. Με την Φουρέιρα θα ήθελε πολύ να έχει επικοινωνία, αλλά για την ώρα έχει δεχθεί ένα σχόλιο από την ίδια σε βίντεο του στο TikTok.

@greek_vibes #ντουέτο με @stef_greece ♬ everything i wanted – Billie Eilish

– By the way, στη Eurovision γράφεται πως θα στείλετε τη νέα Φουρέιρα.

Η Chanel ναι. Λοιπόν εδώ στην Ισπανία έγινε κάτι με την ψηφοφορία, γιατί η κριτική επιτροπή ψήφισε τη Chanel, αλλά ο κόσμος ένα άλλο τραγούδι. Εμένα μου αρέσει προσωπικά. Νομίζω όμως δεν έχει τόση σχέση με τη Φουρέιρα. Εξωτερικά μοιάζουν, αλλά ως εκεί. Η Chanel είναι χορεύτρια κανονικά -έχει χορέψει και με τη Shakira- κι αυτό που θα στείλουμε στην Eurovision είναι το πρώτο της τραγούδι. Πάντως μακάρι να πάμε καλά φέτος, το αξίζουμε.

– Ισπανία και Ελλάδα έχουν πολλά κοινά.

Ναι έχουν πολλά κοινά. Είμαστε νομίζω αδερφές χώρες. Μοιραζόμαστε πολλά πράγματα εδώ και χρόνια. Στην Ισπανία, ήρθαν πριν πολλά χρόνια Έλληνες. Μας έχουν μείνει πολλά από εσάς. Μοιάζουμε πολύ. Έχουμε ένα lifestyle ίδιο. Μας αρέσει να βγαίνουμε, να πιούμε καφέ και πολλά ακόμη.

– Πιτόγυρο ή παέγια όμως;

Ουφ, η πιο δύσκολη ερώτηση που μου έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Δεν ξέρω πραγματικά. Μάλλον θα πω πιτόγυρο. Αλλά γενικά είμαι 50-50. Δεν μπορώ να αποφασίσω. Από άλλο ελληνικό φαγητό πάντως, αγαπώ τα γεμιστά. Θέλω να μάθω να τα φτιάχνω. Γενικά μαγειρεύω πάρα πολύ, μου έμαθαν από μικρός.

– Κεφάλαιο πανδημία.

Άσε, δεν πέρασα καθόλου καλά στο lockdown. Ήμουν σε ένα σπίτι και έπρεπε να φύγω, γιατί οι συγκάτοικοί μου πήγαιναν σε παράνομα πάρτι, οπότε άλλαξα σπίτι. Δεν ήμουν όμως καλά γιατί στην Ισπανία ήμασταν τρεις μήνες με κλειστά τα πάντα. Πηγαίναμε μία φορά την εβδομάδα μόνο στο σούπερ μάρκετ, είχαμε αστυνομία παντού. Ούτε να τρέξουμε μπορούσαμε. Και με τη δουλειά τρόμαξα, γιατί νόμιζα ότι θα με απολύσουν. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά τελικά.

Τώρα ζούμε όπως μπορούμε. Εδώ δεν έχουμε πολλά μέτρα, κάνουμε σχεδόν κανονική ζωή. Στην Ισπανία το ποσοστό εμβολιασμού είναι 90%, μόνο τα μικρά παιδιά δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

– Inaki, πώς θα ήθελες να είσαι σε πέντε χρόνια από τώρα;

Δύσκολο να ξέρω. Θα ήθελα να έχω μια δουλειά που μου αρέσει και να είμαι εκεί που θα θέλω να είμαι εκείνη τη στιγμή. Απλώς να είμαι ευτυχισμένος με αυτούς που θέλω να έχω γύρω μου, εκεί που η ζωή θα με πάει.