Ένα από τα αγαπημένα ξένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού, οι Madrugada, επιστρέφουν στην χώρα μας για την μεγαλύτερη συναυλία της καριέρας τους στο ιστορικό Καλλιμάρμαρο στάδιο στις 24/9. Ύστερα από την «ηχηρή» επανένωσή τους το 2018, μετά από μία δεκαετία απουσίας και την απώλεια του κιθαρίστα τους, οι Νορβηγοί με τον ατμοσφαιρικό rock ήχο έρχονται να μας ξανά θυμίσουν τι σημαίνει αγάπη, μελαγχολία και ελπίδα στον πιο ώριμή τους φάση.

Στην συναυλία στο εμβληματικό Καλλιμάρμαρο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και τα τραγούδια από τον νέο τους δίσκο «Chimes at Midnight», ο οποίος «γεννήθηκε» μετά τον δημιουργικό οίστρο που έφερε η τεράστια περιοδεία τους, το 2019. Πρόκειται για την πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος μετά από 14 χρόνια.

Πριν την μεγάλη συναυλία, οι Madrugada έκαναν μία στάση στο roof garden του ξενοδοχείου «Ολυμπιάς» στο Μοναστηράκι, όπου με θέα την Ακρόπολη συζήτησαν με δημοσιογράφους και φίλους ό,τι αφορά την επερχόμενη εμφάνισή τους καθώς και την βαθιά τους σύνδεση με την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό.

Madrugada

Οι Madrugada στο roof garden του «Ολυμπιάς». Φωτογραφίες: ndpphoto.gr

Madrugada

Το συγκρότημα με την πολυετή διεθνή καριέρα υπογράφει την αφίσα της μεγάλης συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο.

Το Nitro, ήταν φυσικά εκεί. 

Ο Jon Lauvland Pettersen, ο ντράμερ των Madrugada έκανε μία εφ’όλης της ύλης συζήτηση μαζί μας, όπου μας αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως αισθάνεται για την επανένωση του συγκροτήματος, ποιος θεωρεί πως είναι ο λόγος που το ελληνικό κοινό έχει τέτοια σύνδεση με τους Madrugada, πως τους επηρέασε η νέα πραγματικότητα που έφερε ο Covid-19 και πως είναι να πραγματοποιείται το όνειρό τους να παίξουν σε ένα τόσο μεγάλο στάδιο όπως το Καλλιμάρμαρο.

Madrugada

Jon Lauvland, ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Madrugada.

Συνέντευξη στην Βαρβάρα Ντέντη. 

Βαρ: Ώστε είστε ξανά στην Ελλάδα. Έχετε πολύ βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα και το κοινό σας εδώ είναι τεράστιο. Τι αισθήματα σας δημιουργεί η επιστροφή στην χώρα μας;

Γιον: Ναι, το νιώθουμε σαν το σπίτι μας πλέον εδώ. Από την αρχή, από την πρώτη μας συναυλία στην Ελλάδα νιώσαμε αυτήν την σύνδεση με το ελληνικό κοινό. Εδώ νιώθουμε σωστοί καλλιτέχνες, ότι εκτιμάται η μουσική που παίζουμε ενώ όταν επιστρέφουμε πίσω στην Νορβηγία μερικές φορές αισθανόμαστε ότι έρχονται άνθρωποι στα gigs μας μόνο για να έρθουν. 

Φυσικά, εγώ έχω υπάρξει και εκτός της μπάντας αλλά όσες φορές έχουμε έρθει εδώ να παίξουμε το αισθάνομαι σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου.

Είμαστε άνθρωποι της θάλασσας και οι δύο λαοί, ίσως να έχει να κάνει και αυτό. Η μόνη διαφορά μας είναι ότι βλέπουμε διαφορετικούς ορίζοντες. 

Βαρ: Είναι πολύ ωραίο που ο Βορράς και ο Νότος καταφέρνουν να συνδεθούν με τέτοιο τρόπο. Δεν θα σας ρωτήσω για τα χρόνια που περάσατε χώρια αλλά για τα χρόνια που είστε μαζί. Κλείνετε 30 χρόνια από την ίδρυσή σας τον επόμενο χρόνο, σωστά; Πως νιώθετε για αυτό;

Γιον: Ναι! Σίγουρα 27, 28 χρόνια από την ίδρυσή μας. Μία απίστευτη πορεία. Είναι πολύ «cool» αυτό που βιώνουμε από την επανένωσή μας και μετά. Περάσαμε πολύ χρόνο χωρίς να κάνουμε μουσική όμως ο κόσμος μας περίμενε και μας υποδέχτηκε πολύ θερμά. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο διαδίκτυο.

Η μπάντα έπρεπε να περάσει αυτόν τον χρόνο απουσίας ώστε να ωριμάσει. Ακόμη και ο χρόνος που «τεμπελιάζαμε» στον καναπέ μας ήταν σημαντικός για να ωριμάσει στο μεταξύ το συγκρότημα.

Η περιοδεία που κάναμε το 2019 ήταν μία φοβερή εμπειρία. Βρεθήκαμε ξανά ως φίλοι μετά από μία δεκαετία και δημιουργήσαμε κάτι υπέροχο ως μουσικοί. Ακόμη και το γεγονός ότι είμαστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, πιο ώριμοι επηρέασε σημαντικά την μουσική μας προς το καλύτερο. Εάν με ρωτάς, δεν ήμασταν ποτέ τόσο καλό συγκρότημα όσο είμαστε σήμερα. Ακούγεται αυτό και στα τραγούδια μας.

Βαρ: Μπορούμε όντως, σαν ακροατές να ακούσουμε τον πιο ώριμο ήχο στον τελευταίο σας δίσκο «Chimes At Midnight». Τώρα που τα δεδομένα είναι τέτοια, πως οραματίζεστε εσείς το μέλλον των Madrugada;

Γιον: Αυτήν την στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στο να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Θέλουμε να «ανθίσουμε» μέσα από την συνεργασία μας ξανά ως συγκρότημα έχει και ο Sivert την δική του solo καριέρα, οπότε δεν κάνουμε σχέδια για το τι θα κάνουμε σε 5 χρόνια, σε 10 χρόνια.

Θέλουμε να διατηρούμε μία καλή χημεία μεταξύ των τριών μας και έτσι οραματιζόμαστε ότι η μπάντα θα καταφέρει να επιβιώσει στον χρόνο. Τα βλέπουμε τόσο απλά τα πράγματα την συγκεκριμένη στιγμή. Είναι τέχνη στην τελική, δεν μπορείς πάντα να κάνεις σχέδια. Αυτή η διαδικασία αφορά περισσότερο τα συναισθήματα, τα vibes, το πως νιώθουμε εκείνη την στιγμή όπως κάνετε εσείς οι άνθρωποι στην Ελλάδα.

Βαρ: Η περιοδεία σας το 2019 ήταν τεράστια. Πόσο διαφορετική είναι σήμερα η εμπειρία σας να κάνετε συναυλίες σε όλον τον κόσμο ενώ έχουμε περάσει μία πανδημία η οποία προκάλεσε μεγάλα πλήγματα στην μουσική βιομηχανία και στις ζωντανές εμφανίσεις;

Γιον: Στην Νορβηγία πολλοί μουσικοί έχουν υποφέρει με το γεγονός ότι το κοινό δεν νιώθει άνετα να επιστρέψει στις συναυλίες. Εμείς είμαστε στην θέση να είμαστε από τις πρώτες μπάντες που ξεκινάμε ευρωπαϊκή περιοδεία. Μετά από τις απανωτές ακυρώσεις που έφερε η πανδημία αισθάνομαι ότι εμείς είμαστε πολύ τυχεροί που ξανά ξεκινάμε κάτι τέτοιο. Και το κοινό μας περίμενε να ξανά αρχίσουν τα μουσικά events. Μας περίμενε, κάτι που καταλάβαμε από την πρώτη μας περιοδεία στην Ευρώπη που κράτησε 3,5 εβδομάδες.

Τα μέρη που έχουμε παίξει είναι γεμάτα ευγνωμοσύνη και από εμάς και από το κοινό.

Ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από τις σπηλιές μας (γέλια), έτσι ήταν ακόμη πιο εύκολο να εκτιμήσουμε τόσο την επιστροφή στις ζωντανές συναυλίες ως μουσικοί και ως συγκρότημα.

Βαρ: Πρέπει να ήταν πολύ συγκινητική αυτή η επιστροφή. Και τώρα ετοιμάζεστε για την μεγαλύτερή σας συναυλία ever και μάλιστα σε ένα τόσο ιστορικό σημείο όπως το Καλλιμάρμαρο. Πως αισθάνεστε για αυτό;

Γιον: Θα είναι μία στιγμή ορόσημο για το συγκρότημα. Πάντα ονειρευόμασταν να παίξουμε σε τόσο μεγάλα στάδια. Βλέπαμε συγκροτήματα όπως οι R.E.M. να παίζουν σε μεγάλες αρένες και θέλουμε να το ζήσουμε και εμείς αυτό. Αυτό ήταν το όνειρό μας από την αρχή, το θέλαμε από όταν ξεκινήσαμε. Θεωρώ πως οι μεγαλύτερες αρένες ταιριάζουν περισσότερο και στον ήχο και στο στιλ του συγκροτήματός μας. Θα ακουστεί κλισέ αλλά τα τραγούδια μας ταιριάζουν στο Καλλιμάρμαρο και από άποψη ήχου και για τα κινηματογραφικά σκηνικά που στήνουμε.

Σήμερα περπατήσαμε στο ιστορικό αυτό σημεί, βγάλαμε φωτογραφίες και ήταν πολύ ωραία. Ακόμη και η ίδια η δομή του σταδίου, που δεν είναι απλά ένα ποδοσφαιρικο γήπεδο αλλά είναι στενό και δημιουργεί μία εγγύτητα μεταξύ εμάς και του κοινού που θα παρευρεθεί. Τώρα που το είδα από κοντά, ανυπομονώ για την συναυλία του Σεπτεμβρίου. Είναι το τέλειο στάδιο για εμάς.

Βαρ: Περιμένατε στο ξεκίνημά σας ότι θα παίξετε κάποια μέρα σε μία τόσο σημαντική τοποθεσία;

Γιον: Πώς να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο; Ήμαστε πολύ προσγειωμένοι, ήταν πολύ ταπεινά τα όνειρα μας όταν ξεκινήσαμε. Αν και έχει κάτι το παράδοξο, θεωρούσαμε επιτυχία το να παίζουμε σε μικρά clubs αλλά ταυτόχρονα υπήρχε και στο μέρος του μυαλό μας το όνειρο να παίξουμε σε μεγάλες αρένες. Τα είδωλά μας, οι R.E.M., οι Pixies και άλλοι έπαιξαν σε τέτοιες αρένες και θέλαμε και εμείς το ίδιο. Πάντα κάναμε μουσική που «χωράει» σε ένα μεγάλο στάδιο, οπότε είναι κάτι που μέσα μας ονειρευόμασταν.

Βαρ: Έχει αλλάξει από τότε ο τρόπος που φτιάχνετε μουσική; Και αν ναι με ποιον τρόπο;

Γιον: Στο ξεκίνημά μας, απλά «αράζαμε» από το πρωί μέχρι το βράδυ ως φίλοι και παίζαμε μουσική. Κάναμε τα πάντα μαζί, τρώγαμε, αναπνέαμε, δημιουργούσαμε μουσική, όλα μαζί. Τώρα η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική. Μπορεί να βρισκόμαστε 200 χιλιόμετρα μακριά μεταξύ μας αλλά έχει κάποιος μία ιδέα και μετά την αναπτύσσουμε όλοι μαζί. Γενικά, η δημιουργία των κομματιών έχει γίνει λίγο πιο ατομική, καθώς ο καθένας έχει μερικές δικές του ιδέες και από αυτές δημιουργούμε μουσική.

Οι Madrugada θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 για μία μοναδική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Νορβηγικής Πρεσβείας της Ελλάδας. Η προπώληση έχει ξεκινήσει από το Viva.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Saske: Ο δημοφιλής ράπερ που ακούγεται «Padou» μιλάει στο Nitro για το τι σημαίνει ραπ και hip hop σήμερα

Κόνι Μεταξά στο νέο τεύχος του Nitro: «Μπορεί να έκανα πλαστική στο στήθος μου, αλλά δε με αφορά να είμαι όμορφη»

Ηλιάνα Παπαγεωργίου στο νέο τεύχος του Nitro: «Το σεξ παίζει βασικό ρόλο στην ηλικία που βρίσκομαι»