Στις Βρυξέλλες τον αποκαλούν «σερίφη». Οι συνάδελφοί του λένε πως δεν σταματάει πουθενά. Γι΄αυτό και είναι πάντοτε εκείνος στον οποίο θα ανατεθούν οι πιο δύσκολες περιπτώσεις. Το σκάνδαλο QatarGate που έφερε στην επιφάνεια τον χρηματισμό Ευρωβουλευτών και θεσμικών αξιωματούχων της Ε.Ε. – μεταξύ των οποίων και την Εύα Καϊλή που κατηγορείται – θα μπορούσε να είχε θαφτεί. Τα δικαστικά όργανα της Ε.Ε. δε φημίζονται για την ικανότητα τους να φέρνουν στην επιφάνεια. Φημίζονται για την ικανότητα τους να θάβουν.
Ο Μισέλ Κλεζ όμως, είναι το ακριβώς αντίθετο. Όλα στη φόρα, όλα τα χαρτιά ανοιχτά. Είναι ένας εισαγγελέας που θυμίζει κάτι από Επιθεωρητή Κλουζό ή Ηρακλή Πουαρό. Είναι αυτός που αποκαλύπτει και βάζει τους ενόχους στη φυλακή.
Αν ήταν στην Αμερική, θα ήταν ένας public prosecutor, ένας δημόσιος κατήγορος. Με τη δική του εποπτεία, έγιναν οι επιδρομές στα γραφεία και τα σπίτια 6 ανθρώπων, ανάμεσα τους και της Καϊλή. Κι αυτοί οι 6 δεν είναι οι μόνοι. Αυτή η τόσο ανοιχτή επιχείρηση, είχε έναν και μόνο σκοπό: να εκφοβίσει.
Ήθελε να προκαλέσει σεισμό ώστε να βγουν από τις τρύπες τους τα σκουλήκια. Και αυτό περιμένει τώρα ο Κλεζ: τις σπασμωδικές κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τα στοιχεία εις βάρος των υπόλοιπων εμπλεκομένων σε αυτό το σκάνδαλο, για τους οποίους υπάρχουν μόνον σοβαρές ενδείξεις προς το παρόν.
Ο Κλεζ κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Βρυξελλών και όταν περνάει, οι γύρω του ψιθυρίζουν «Αυτός είναι ο Σερίφης». Είναι αδίστακτος όταν θέλει να εφαρμόσει τη δικαιοσύνη, το γράμμα του νόμου. Και είναι απόλυτα κινηματογραφικός, ένας ψυχαγωγέας, ένας σόουμαν. «Μπίνγκο! Αυτό έχει πολλή πλάκα», ήταν η αντίδρασή του σε μια επιτυχημένη εισβολή. Αυτή η φινέτσα είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει.
Ο Κλεζ ήταν ο go to guy του Υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Κρομπέ στην υπόθεση εξαπάτησης που τάραξε το Βέλγιο την τριετία 2011-2014. «Πολλοί σε αυτόν τον τομέα είναι ήσυχοι και ταπεινοί. Αυτός δεν είναι. Και δεν πρέπει να είναι. Δεν έχω ζήσει κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο αυτό. Είναι σαν ένας ψυχαγωγικός ερευνητής δικαστής. Αυτό είναι φανταστικό. Εποπτεύει τα πάντα και όλα είναι αποτέλεσμα των βαθέων κοινωνικών του ανησυχιών. Αυτό τον κάνει ξεχωριστό», περιγράφει στο Politico.
Είναι μάλιστα ένας χαρακτήρας που δεν ταιριάζει με τη βέλγικη νοοτροπία. Οι Βέλγοι σπανίως θα περηφανευτούν για τα επιτεύγματα τους. Ο Κλεζ από την άλλη, δεν έχει κανένα πρόβλημα.
QatarGate: «Ένας επαναστάτης ανθρωπιστής»
Ο Κλεζ θα μπορούσε να γίνει ακόμα και τηλεοπτικό σόου και να καταγράφεται το modus operandi του. Το πάθος του για δικαιοσύνη θα ήταν ένα τηλεοπτικό κεφάλαιο.
Αυτή του η αδιαβλητότητα, ίσως να είναι αποτέλεσμα του πώς μεγάλωσε. Οι γονείς του τον παράτησαν μωρό σε ένα καλάθι στον φούρνο των παππούδων του στην Άντερλεχτ. Μεγάλωσε κόβοντας ψωμί πριν το σχολείο και διάβαζε όσα περισσότερα βιβλία μπορούσε. Τον πατέρα του ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ και με τη μητέρα του δεν υπήρξε ποτέ δέσιμο.
Από μικρός είχε ασπαστεί τα γαλλικά ιδέωδη του Διαφωτισμού και είχε καταλάβει πως ο κόσμος καταρρέει από τα εγκλήματα λευκού κολάρου. «Είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας», είχε γράψει σε ένα βιβλίο του με τίτλο – οποία έκπληξις! – The Showman.
Στο βιογραφικό του έχει πλείστες υποθέσεις καταπολέμησης οικονομικών εγκλημάτων τα τελευταία 20 χρόνια. Τα έχει βάλει με τις τράπεζες Fortis και Belgolaise, με την ασφαλιστική AGF, με υψηλούς αξιωματούχους όπως ο επικεφαλής του Libyan Investment Authority και με αρκετές πολυεθνικές.
Το 2019 πέτυχε να πληρώσει η βρετανική HSBC στο Βέλγιο ένα πρόστιμο 295 εκατομμυρίων για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και άλλες παραβιάσεις. Από αυτή την υπόθεση του βγήκε το προσωνύμιο «Ο Κύριος Εκατοντάδες Εκατομμύρια», επειδή έχει φέρει πίσω στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
«Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η δύναμη και το μέγεθος των αντιπάλων του. Έτσι επιχειρεί: δεν τον τρομάζει τίποτα», εξηγεί ο Κρομπέ. Δεν τον ενδιαφέρει η διπλωματία και η τήρηση ίσων αποστάσεων. Πάει all the way.
Μια χαρακτηριστική υπόθεση που έχει στο βιογραφικό του είναι η λεγόμενη «Operation Zero», υπόθεση που αφορά ξέπλυμα χρήματος στο βελγικό ποδόσφαιρο.
Μια ακόμα, από τις μεγαλύτερες του, ήταν να εποπτεύει τις κωδικοποιημένες υπηρεσίες SKY ECC, που οδήγησαν στη σύλληψη δεκάδων διακινητών ναρκωτικών και εγκληματιών που διακινούσαν κοκαΐνη στην Ευρώπη. Ήταν η μεγαλύτερη αστυνομική και εισαγγελική επιχείρηση στο Βέλγιο απέναντι στα καρτέλ ναρκωτικών.
Έχει φέρει την Ε.Ε. σε άβολη θέση
Ο Κλεζ είναι πια, εκτός από Σερίφης, και ο άνθρωπος που έχει κολλήσει στη γωνία την Ε.Ε. και τους θεσμούς της. Η Κομισιόν αναρωτιέται γιατί χρειάστηκε ένας Βέλγος εισαγγελέας για να αποκαλύψει την διαφθορά στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σε σύγχυση.
Για μια χώρα που η πρωτεύουσα της είναι ένα meme γιατί «οι Βρυξέλλες δεν υπάρχουν», αυτή η υπόθεση και το ότι την κινεί ένας Βέλγος, αποτελεί μια ευκαιρία να κάνει αυτό το σπάνιο που προαναφέρθηκε: να περηφανευτεί. Τα βελγικά μίντια δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο εδώ και μια εβδομάδα σχεδόν. Ξεψαχνίζουν κάθε λεπτομέρεια.
«Η βελγική δικαιοσύνη κάνει αυτό που σε πρώτο βαθμό δεν έκανε το Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει πολλά μέσα να ελέγξει τον εαυτό του. Φαίνεται όμως πως είναι κατά βάση ένα σύστημα αυτο-ελέγχου που βασίζεται στον εθελοντισμό και είναι ανεπαρκές», δήλωσε ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.
Μήπως όμως και οι βελγικές αρχές δεν είναι υποστελεχωμένες; Αυτό είχε πει δημόσια ο Κλεζ τον Οκτώβριο. Ότι είναι λίγοι και πολεμούν απέναντι στην διαφθορά της υψηλής τεχνολογίας, με μόνα διαθέσιμα όπλα τους «αρχέγονους καταπέλτες». Νωρίτερα, είχε πει πως η κυβέρνηση είναι με ζάναξ αντί να παίρνει βιάγκρα.
Ο Μισέλ Κλεζ είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος σόουμαν της δικαιοσύνης. Και τώρα είναι η δική του στιγμή!
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Φραντσέσκο Τζόρτζι: Το κότερο Εμίρη που θα αγόραζε και η «θυσία» του για την Εύα Καϊλή