Τον Οκτώβριο του 2012, ο Felix Baumgartner έπεσε σε ζωντανή μετάδοση από την στρατόσφαιρα. Ο ίδιος κατέρριψε τρία ρεκόρ: Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου χωρίς να βρίσκεται στο εσωτερικό ενός σκάφους, πέφτοντας σε ελεύθερη πτώση με ταχύτητα έως 1342 χιλιόμετρα την ώρα, και ο πρώτος που πραγματοποίησε επανδρωμένη πτήση αεροστάτου και πτήση με αλεξίπτωτο από το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, ύψος.
Έξι χρόνια προετοιμασίας χρειάστηκαν για να βρεθεί ο Felix Baumgartner κυριολεκτικά στην άκρη του κόσμου. «Στεκόμουν στην κορυφή του κόσμου. Κοίταξα γύρω μου, ο ουρανός από πάνω ήταν εντελώς μαύρος», είπε στον Patrick Snell του CNN Sport, όσο έφερνε στο μυαλό την ελεύθερη πτώση του στο Red Bull Stratos, καθώς κοίταζε τη Γη από πλεονέκτημα 127.852 ποδιών.
Τούτη τη πτώση την παρακολούθησαν 8 εκατ. άτομα στο Youtube, με τον τολμηρό Baumgartner να λέει: «Μερικές φορές πρέπει να ανέβεις για να καταλάβεις πόσο μικρός είσαι. Επιστρέφω σπίτι τώρα».
Διαβάστε ακόμη: Paloma Elsesser: Το oversized μοντελο που κατάφερε να σπάσει τους κανόνες της μόδας και έγινε εξώφυλλο στη Vogue
Felix Baumgartner: Χρειάστηκαν έξι χρόνια προετοιμασίας
Ήταν ένα project που ήταν να διαρκέσει κανονικά 24 μήνες, αλλά τελικά κράτησε περισσότερα χρόνια. «Σκεφτήκαμε ότι θα φτιάξουμε την κάψουλα, θα φτιάξουμε τη στολή πίεσης, θα εξασκηθούμε για λίγο και μετά θα πάμε μέχρι τη στρατόσφαιρα και θα επιστρέψουμε στη Γη με υπερηχητική ταχύτητα», είπε ο Baumgartner και πρόσθεσε:
«Μερικές φορές πηγαίναμε στη συνάντηση με τρία προβλήματα και φεύγαμε από αυτή, οκτώ ώρες αργότερα, με άλλα πέντε και χωρίς να έχει βρεθεί λύση στα προηγούμενα προβλήματα».
Για να καταφέρει να φτάσει ο Baumgartner στη στρατόσφαιρα, η ομάδα του έπρεπε να κατασκευάσει ένα μπαλόνι ηλίου μεγέθους 33 γηπέδων ποδοσφαίρου και βάρους 3.708 κιλών. Χρειάστηκαν έως και 20 άτομα για να μετακινηθούν χωρίς να καταστρέψουν το υλικό του μπαλονιού που ήταν 10 φορές πιο λεπτό από μια σακούλα σάντουιτς.
Η μεγαλύτερη όμως απειλή ήταν και η πιο απρόβλεπτη. Το σθένος του Baumgartner. Θέλει πολύ θάρρος και τόλμη για να κάνεις κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά τη στολή του, ήταν ικανή να αντέξει σε θερμοκρασίες -72 βαθμούς Κελσίου. «Με αυτή τη στολή είχα παντελή έλλειψη κινητικότητα. Ήταν εξαιρετικά άβολη».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με αυτή έπρεπε να αντέξει 8 ώρες, πράγμα που έπρεπε να βοηθήσουν σε αυτό ψυχολόγοι και ψυχίατροι «Έπρεπε να κοιτάξω το κοστούμι σαν να είναι φίλος μου, όχι εχθρός μου», είπε χαρακτηριστικά. «Η πρώτη στιγμή που ανέπνεα εξωτερικό αέρα, ήταν όταν άνοιξα το αλεξίπτωτο μου, 7 ώρες αργότερα. Ξανασυνδέθηκα με τον έξω κόσμο και αυτή ήταν μια πολύ χαρούμενη στιγμή».
«Το μόνο πράγμα που δεν ήξερα όταν προσγειώθηκα ήταν το κατά πόσο έσπασα την ταχύτητα του ηχούν. Διότι, όταν είσαι σε ελεύθερη πτώση, ξέρεις ότι είσαι γρήγορος, αλλά δεν έχεις καμία απολύτως ένδειξη για το πόσο γρήγορος είσαι στην πραγματικότητα».
Ο ίδιος έπρεπε να περιμένει 10 λεπτά για να ενημερωθεί, περισσότερο χρόνο δηλαδή και από την ίδια την πτώση. Έπειτα έλαβε επιβεβαίωση ότι πέτυχε τελική ταχύτητα 844 mph, πάνω από 75 mph ταχύτερη από την ταχύτητα του ήχου.
«Και εκείνη τη στιγμή ήμουν πραγματικά χαρούμενος και ικανοποιημένος γιατί για μένα, το να σπάσω την ταχύτητα του ήχου ως άνθρωπος, τον πρώτο άνθρωπο στην ιστορία, ήταν σίγουρα κάτι».