Περιεχόμενα
Ο George Floyd έχασε τη δουλειά του εξαιτίας της πανδημίας, που έπληξε και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο ίδιος είχε μετακομίσει στη Μινεάπολις, το 2014, για να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του. Μεγαλωμένος στο Χιούστον, σε μία από τις πιο «μαύρες» γειτονιές της πόλης, ήταν μαθητής στο λύκειο Jack Yates και θεωρούνταν ένα από τα αστέρια του σχολείου. Εξαιτίας του ύψους του, τον συνόδευε το παρατσούκλι «ευγενής γίγαντας», που του το είχαν δώσει οι φίλοι του.
Ο Floyd αντιμετώπιζε προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Το 2007 κατηγορήθηκε για ένοπλη ληστεία σε σπίτι στο Χιούστον και το 2009, καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών, σύμφωνα με έγγραφα δικαστηρίου. Σε αυτή τη ζωή, δεν ήταν μόνος. Είχε μια κόρη 6 ετών, η οποία ζούσε με τη μητέρα της, Roxy Washington, στο Χιούστον. Αυτά συνέβησαν πριν ο George Floyd δολοφονηθεί από αστυνομικό και με το θανατό του ξεσηκώσει έναν ολόκληρο λαό.
Τα 9 βασανιστικά λεπτά
Σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου, ο George Floyd αφήνει την τελευταία του πνοή. Οι αστυνομικοί της Μινεάπολις συλλαμβάνουν τον 46χρονο, μετά από τηλεφώνημα υπαλλήλου παντοπωλείου, λέγοντας πως ο George Floyd είχε αγοράσει τσιγάρα με πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. 17 λεπτά αργότερα, φτάνει το πρώτο αυτοκίνητο της αστυνομίας και του περνάνε χειροπέδες. Ο ένας αστυνομικός τον οδηγεί αρχικά σε μια γωνία ενός κτιρίου, με τις κάμερες ασφαλείας να καταγράφουν λεπτό προς λεπτό την κατάσταση. Ο ίδιος μιλάει μαζί τους, χωρίς να αντιστέκεται.
Ο George Floyd σκοντάφτει και πέφτει στο έδαφος. Από ‘κει και έπειτα ξεκινούν οι πιο μαύρες μέρες των ΗΠΑ. Ένα βίντεο που έγινε αμέσως viral, δείχνει έναν αστυνομικό να πατάει τον λαιμό του 46χρονου με το γόνατό του. Ο ίδιος επανειλλημένα φωνάζει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Αυτόπτες μάρτυρες αλλά και η υπάλληλος του παντοπωλείου που κάλεσε την αστυνομία, ζητούν από τον αστυνομικό να τον αφήσει να σηκωθεί στα πόδια του.
«Σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω», ακούγεται να λέει ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος αστυνομικός του λέει να σηκωθεί και να μπει στο περιπολικό. «Θα σηκωθώ αλλά δεν μπορώ να κουνηθώ» είπε και κάποια δευτερόλεπτα αργότερα σταμάτησε να κινείται εντελώς. Οι αστυνομικοί καλούν ασθενοφόρο αλλά είναι ήδη πια αργά για τον George Floyd.
Οι τελευταίες λέξεις του, «I can’t breathe», σημαδεύουν έναν ολόκληρο πλανήτη, παρ΄όλο που δεν ήταν ο πρώτος μαύρος που το νήμα της ζωής του κόπηκε από αστυνομικό. Οι αστυνομικές δολοφονίες Αφροαμερικανών δεν σταμάτησαν ποτέ. Όμως η κραυγή του George Floyd ήταν εκείνη που ταρακούνησε τα νερά. Ο πρώτος κόσμος συγκεντρώθηκε στο σημείο που άφησε την τελευταία του ανάσα, εκεί που το οξυγόνο του ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση. Γρήγορα μετατράπηκε σε μια συλλογική θλίψη και έναν ανεξέλεγκτο θυμό, που οδήγησαν σε μια τεράστια συζήτηση για το τι σημαίνει να είσαι Αφροαμερικανός σήμερα.
Τεράστιες διαδηλώσεις για τον George Floyd
Από τη δεκαετία του ’60 είχαν να δουν οι ΗΠΑ τέτοιες ενωτικές διαμαρτυρίες για τη φυλετική δικαιοσύνη. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν συμμετείχαν λευκοί σε αυτές τις διαδηλώσεις.Το κύμα διαμαρτυριών σάρωσε σχεδόν κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Φιλαδέλφεια, Σικάγο, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ, Βοστώνη, Μαϊάμι, μικρές αγροτικές κοινότητες, ακόμα και το Βάιντορ του Τεξας, γνωστό για τους ισχυρούς δεσμούς του με την Κου Κλουξ Κλαν, έγιναν θέατρα διαδηλώσεων με το σύνθημα Black Lives Matter.
Οι διαδηλώσεις αρχικά ήταν ειρηνικές, αργότερα όμως έγιναν πιο βίαιες, καθώς έσπασαν παράθυρα σε ένα αστυνομικό τμήμα, δυο καταστήματα πυρπολήθηκαν και πολλά άλλα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Διαδηλωτές έφτασαν σε σφοδρές συγκρούσεις με αστυνομικούς, που πυροδότησαν δακρυγόνα εναντίον τους.
Από την άλλη, στα social media και δη στο Twitter, χιλιάδες χρήστες κατέκριναν την αδικαιολόγητη βία των αστυνομικών χρησιμοποιώντας το hashtag #BlackLivesMatter και #JusticeForGeorgeFloyd εκφράζοντας την οργή τους αλλά και την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του George Floyd.
Αποτέλεσμα των διαμαρτυριών ήταν να γίνουν αλλαγές στην αστυνόμευση, ανάμεσα στις οποίες ήταν ο περιορισμός της βίας και η διαφάνεια σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών. Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου δημιούργησαν ένα εκτεταμένο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης για την ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας, με τίτλο Justice In Policing Act, το οποίο θα αποστρατικοποιούσε την αστυνομία και θα αντιμετωπίζε την αστυνομική βία. Ενώ η Βουλή που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς ενέκρινε αργότερα το νομοσχέδιο, η τότε ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία το καταψήφισε.
Η αντίδραση της αστυνομίας
Την επόμενη ημέρα από τον θάνατο του George Floyd, το αστυνομικό τμήμα απέλυσε και τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονταν στο επεισόδιο. Στις 29 Μαΐου, ο εισαγγελέας της κομητείας Hennepin, Mike Freeman, επέβαλλε κατηγορίες για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού εναντίον του Derek Chauvin, του αστυνομικού που προκάλεσε τον θάνατο του Floyd. Ο Derek, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, τράβηκε το πόδι μόνο όταν ο 46χρονος έχασε τις αισθήσεις του για ένα ολόκληρο λεπτό και 20 δευτερόλεπτα, μετά την άφιξη του ασθενοφόρου στο σημείο.
Μαζί με τον Derek Chauvin, κατηγορίες επιβλήθηκαν και στους υπόλοιπους τρεις, Thomas Lane, J. Alexander Kueng και Tou Thao, για υποβοήθηση σε φόνο δευτέρου βαθμού. Ωστόσο, μπορεί η καταδίκη του Chauvin να έφερε δάκρυα χαράς, πολλοί Αφροαμερικανοί γνωρίζουν όμως ότι απέχει πολύ ακόμα η πραγματική αλλαγή, που θα πατάξει τη φυλετική διάκριση.
Γιατί ο θάνατος του George Floyd έγινε σύμβολο του αντιρατσισμού;
Ο θάνατος του George Floyd δεν ήταν, προφανώς, ένα μεμονωμένο περιστατικό. Σε μια βαθιά ρατσιστική Αμερική, ο ξεσηκωμός χιλιάδων πολιτών για τον 46χρονο, την ώρα που έχουν δολοφονηθεί τόσοι και τόσοι Αφροαμερικανοί, αποτέλεσε «έκπληξη». Γιατί λοιπόν για τον George Floyd;
Να σημειωθεί, εδώ, πως λίγες εβδομάδες πριν την αστυνομική δολοφονία του Floyd είχε προηγηθεί η δολοφονία ενός 25χρονου μαύρου άνδρα, του Ahmad Arbery (23 Φεβρουαρίου 2020), από δύο λευκούς την ώρα που έκανε jogging. Παρά το γεγονός ότι το περιστατικό είχε καταγραφεί σε βίντεο, πέρασαν περισσότεροι από δυο μήνες για να απαγγελθούν κατηγορίες στους δολοφόνους του.
Ο παράγοντας πανδημία, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οι Αφροαμερικανοί ήταν εκείνοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό και την οικονομική κρίση που ακολούθησε. Η πανδημία ανέδειξε στην ουσία το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στις ΗΠΑ.Εκείνη την εποχή, το 34% των νοσηλευόμενων ασθενών κορωνοϊού ήταν μαύροι, ενώ και η θνητότητα είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με εκείνη των λευκών. Την συσσωρευμένη οργή πυροδότησε και ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος αποφάσισε να τοποθετήσει πραιτωριανούς απέναντι στους διαδηλωτές και να κάνει δηλώσεις όπως «όταν αρχίζει το πλιάτσικο, αρχίζουν και οι πυροβολισμοί», σε μια χρονική στιγμή που η Αμερική ήταν καζάνι που έβραζε.
Ο σαδισμός του αστυνομικού ήταν επίσης το κερασάκι στην τούρτα. Το γεγονός ότι για 9 περίπου λεπτά ήξερε πολύ καλά τι έκανε και τι θα προκαλούσε, και το πόσο αδυσώπητος φάνηκε, ήταν το νερό που ξεχείλισε το ποτήρι. Για να καταλάβει πλήρως κάποιος, τι εστί 9 λεπτά, ο John Mavroudis δημιούργησε ένα πολύ to the point σκίτσο.
Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό του θανάτου του George Floyd έκανε εντονότερη τη συζήτηση για το πόσο ενσωματωμένος είναι ο ρατσισμός στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές εταιρείες δεσμεύτηκαν να κάνουν το προσωπικό τους πιο αντιπροσωπευτικό δημογραφικά, ενώ Αφροαμερικανοί επιχειρηματίες μίλησαν επί προσωπικού για τις εμπειρίες τους με το ρατσισμό, επικρίνοντας παράλληλα τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ.
Δύο χρόνια μετά, δεν έχουν αλλάξει και πολλά, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Ο Joe Biden αναγνώρισε το χρέος του προς τους Αφροαμερικανούς και δεσμεύτηκε την ισότητα προς όλους. Είτε πρόκειται για λευκό Αμερικανό είτε για μαύρο. Το σίγουρο είναι πως αυτά τα 9 λεπτά, πυροδότησαν κάτι μέσα στον καθένα.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Albert Einstein: Το πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα που οδήγησε σε απρόσκοπτη κερδοφορία
Η τραγική ιστορία των αδερφών McDonald: Πώς έκαναν την αυτοκρατορία του fast food