Πέρα από τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, τον τελευταίο ένα μήνα από την ρώσικη εισβολή, υπάρχει και ένας «ψηφιακός» πόλεμος που έχει μεταφερθεί στο περιβάλλον του Telegram. Τι είναι το Telegram; Μία εφαρμογή που προσφέρει μία κρυπτογραφημένη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων. Εκεί, λαμβάνουν χώρα συζητήσεις μεταξύ δύο ή περισσότερων χρηστών αλλά και διαδικτυακά «κανάλια» όπου μπορεί να μπει κανείς και να λάβει πληροφορίες. Ένα από τα κανάλι αυτά ανήκει και στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky. 

Πριν την εισβολή, οι Ουκρανοί δεν είχαν καν ακούσει για το Telegram. Σήμερα, χρησιμοποιούν καθημερινά την πλατφόρμα ώστε να ενημερωθούν για τυχόν εξελίξεις στην περιοχή τους. Με τα ουκρανικά μέσα και όλους τους υπόλοιπους φορείς της χώρας να υπολειτουργούν, το Telegram ανέλαβε τον ρόλο που είχαν οι παράνομοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να μεταφέρουν στον άμαχο πληθυσμό πολύτιμες πληροφορίες όπως που πέφτουν βόμβες, που γίνονται συγκρούσεις, που μπορούν να βρουν τρόφιμα, πολεμοφόδια καθώς και καταφύγιο.

Telegram

O ιδρυτής του Telegram, Pavel Durov ενημερώνει το κοινό του καναλιού του ότι η εφαρμογή έχει κάνει ρεκόρ σε downloads.(Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Το Telegram αυτήν την στιγμή είναι το No.1 ανερχόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας αλλά και της Ρωσίας, με περισσότερους νέους χρήστες ανά μέρα ακόμη ακόμη και από το Instagram, τον «βασιλιά» των social media. 

«Μαθαίνουμε πως κινείται ο στρατός, πόσα ελικόπτερά μας καταστράφηκαν, για ήρωες που χάθηκαν, κάνουμε ακόμη και αστεία μεταξύ μας» αναφέρει η Nataliia Nezhynska, 24χρονη κάτοικος της ανατολικής Ουκρανίας. Η ίδια έχει διπλή υπηκοότητα καθώς είχε καταταγεί στο ιατρικό προσωπικό του αμερικανικού στρατού. «Αυτά που λέγονται σήμερα στο Telegram, αύριο θα αποτελούν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Έχουμε στην κατοχή μας πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από κινητά αμάχων μέχρι και από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν εντελώς διαφορετικός χωρίς την εφαρμογή που στο τέλος του 2021 σημείωσε 1 δισεκατομμύριο downloads.

Ακόμη, η εφαρμογή έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στην μετακίνηση περισσότερων από 3 εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων. Όσοι επιχειρούν να φύγουν από την χώρα χρησιμοποιούν το Telegram για να ενημερωθούν για τις ασφαλέστερες διεξόδους καθώς και για σημεία όπου παρέχεται εθελοντική βοήθεια.

Εκατομμύρια Ουκρανοί εκτός συνόρων, επίσης, χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να μάθουν τι συμβαίνει στην πατρίδα τους.

«Εκτίναξη» των downloads του Telegram και στην Ρωσία

Το ίδιο όμως κάνουν και οι οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που έχουν καταταγεί και πολεμούν στην Ουκρανία. Ειδικά για εκείνους, στους οποίους έχει κοπεί η πρόσβαση σε μεγάλα μέσα όπως το Facebook λόγω κυρώσεων, το Telegram αποτελεί τον μόνο τρόπο να μάθουν νέα τους. «Σκρολάρουν» για ατελείωτες ώρες στο Telegram ψάχνοντας φωτογραφίες και μηνύματα που μπορεί να τους δώσουν πληροφορίες για τους δικούς τους που μάχονται στο μέτωπο.

Αν αναλογιστεί κανείς και την προπαγάνδα που ασκεί η ρωσική κυβέρνηση με αποδέκτες τους πολίτες της, τότε γίνεται κατανοητό γιατί εκατομμύρια Ρώσοι έχουν στραφεί στο Telegram για την ενημέρωσή τους. Ειδικά όσοι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές Πούτιν.

«Είναι το τελευταίο μέσον του δυτικού κόσμου που έχει απομείνει στους Ρώσους» αναφέρει ο Clint Watts, ένας πρώην πράκτορας του FBI. Ο περιορισμός των υπόλοιπων δημοφιλών social media στην περιοχή, συνείσφεραν στο να γίνει αυτήν την στιγμή και στην Ρωσία το βασικό μέσον κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι πολίτες της.

Το πιο παράδοξο; Μέχρι και η ίδια η ρωσική κυβέρνηση προτείνει στους πολίτες της να χρησιμοποιούν το Telegram, καθώς τα κυβερνητικά ΜΜΕ δέχονται συνέχεια κυβερνο-επιθέσεις.

Το κανάλι του Zelensky στο Telegram

Η ουκρανική κυβέρνηση δημιούργησε το δικό της κανάλι στο Telegram λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας, ώστε να ενημερώνει τον κόσμο με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την νόσο Covid-19. Μετά την εισβολή μετονόμασε το συγκεκριμένο κανάλι σε «UkraineNOW» και το χρησιμοποιεί για να μεταδώσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στον άμαχο και μη πληθυσμό.

Το συγκεκριμένο κανάλι έχει πλέον πάνω από 3 εκατομμύρια ακόλουθους που παρακολουθούν κάθε του ενημέρωση. Ουκρανούς, Ρώσους αλλά και χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε, το Telegram προσφέρει και την επιλογή της αυτόματης μετάφρασης των μηνυμάτων, καθιστώντας το ακόμη πιο εύκολο για ανθρώπους κάθε γλώσσας να ενημερωθούν σχετικά με τον πόλεμο.

Αντίστοιχα πολλούς ακόλουθους έχει και το προσωπικό κανάλι του Zelensky. Ο Ουκρανός Πρόεδρος το χρησιμοποιεί για να μοιραστεί επίσημες και ανεπίσημες πληροφορίες, προσωπικά βίντεο τραβηγμένα από το δικό του smartphone ακόμη και ενημερώσεις για τις διαπραγματεύσεις που κάνει με τους Ευρωπαίους και Διεθνείς ηγέτες.

Ο αντίκτυπος που έχει το Telegram στον Πόλεμο στην Ουκρανία θα μελετάται από αυριανούς ερευνητές, όπως έγινε με τον ρόλο που έπαιξε η τηλεόραση στον Πόλεμο του Αφγανιστάν.  

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Συναυλία κατά του πολέμου αλλά όχι κατά του εισβολέα ΔΕ γίνεται

Volodymyr Zelensky Στρατηλάτης στους G7: «Μην πείτε ποτέ ξανά ότι δεν είμαστε επαρκείς για να μπούμε στο ΝΑΤΟ»

Ουκρανία: Σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς η αντι-καθεστωτική Ρωσίδα ρεπόρτερ Oksana Baulina