Ο βασιλιάς Κάρολος κατά την διάρκεια της θητείας του ως πρίγκιπας, κατάφερε να αυξήσει την προσωπική του περιουσία με την αξία του χαρτοφυλακίου του να έχει άνοδο σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό.
Σε ηλικία μόλις 21 ετών, ανέλαβε το Δουκάτο της Κορνουάλης και σε αντίθεση με την προκάτοχο του, την βασίλισσα Ελισάβετ, εκείνος αποφάσισε να έχει πιο ενεργό ρόλο στην διαχείριση του ενώ προσέλαβε και έμπειρα στελέχη με στόχο την περαιτέρω οικονομική του ανάπτυξη. Όταν το παρέλαβε, το Δουκάτο δεν βίωνε την καλύτερη του περίοδο και η συνεισφορά του Καρόλου ήταν καθοριστική για την σημερινή εξαιρετικά κερδοφόρα εικόνα του.
Σήμερα, το Δουκάτο της Κορνουάλης διαθέτει το εμβληματικό γήπεδο κρίκετ γνωστό ως The Oval, πλούσια χωράφια στη νότια Αγγλία, παραθαλάσσια ενοικιαζόμενα καταλύματα, χώρο γραφείων στο Λονδίνο και μια αποθήκη σούπερ μάρκετ στα προάστια. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των 130.000 στρεμμάτων, έχει σχεδόν το μέγεθος του Σικάγο και αποφέρει εκατομμύρια δολάρια ετησίως από ενοίκια.
Κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, ο Κάρολος αξιοποίησε στο έπακρο την προνομιακή του θέση η οποία του επέτρεπε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά έχοντας την ασφάλεια του παλατιού και την διευκόλυνση του κράτους καθώς ισχύει διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ενδεικτικό παράδειγμα, είναι η κληρονομιά της περιουσίας της Ελισάβετ η οποία θα μεταβιβαστεί στον γιο και διάδοχο της στον θρόνο, χωρίς να υπόκειται σε φορολογία 40 τοις εκατό όπως ισχύει για τους υπόλοιπους Βρετανούς πολίτες.
Το 2017, τα Paradise Papers, αποκάλυψαν ότι η περιουσία του Δουκάτου του Καρόλου είχε επενδύσει εκατομμύρια σε υπεράκτιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης εγγεγραμμένης στις Βερμούδες η οποία τελούσε υπό την διεύθυνση ενός πολύ καλού του φίλου. Η Λάουρα Κλάνσι, συγγραφέας του βιβλίου «Running the Family Firm: How the Monarchy Manages Its Image and Our Money» ε’ιπε: «Το δουκάτο εμπορευματοποιείται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Διοικείται σαν εμπορική επιχείρηση με C.E.O. και πάνω από 150 άτομα προσωπικό. Αυτό που παλαιότερα θεωρούνταν απλώς «ένας σωρός γης των ευγενών» τώρα λειτουργεί σαν εταιρεία».
Οι τέσσερες βασικοί πυλώνες εσόδων
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Κάρολος δεν έχει μία πηγή εσόδων αλλά τέσσερις. Η μεγαλύτερη όλων είναι το Crown Estate, το οποίο επιβλέπει τα περιουσιακά στοιχεία της μοναρχίας μέσω ενός διοικητικού συμβουλίου. Ο Κάρολος, ως βασιλιάς, θα είναι πρόεδρός του, αλλά χωρίς να μπορεί να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Πέρα από το Δουκάτο της Κορνουάλης, υπάρχει και το Δουκάτο του Λάνκαστερ το οποίο ανήκει στον εκάστοτε κάτοχο του θρόνου και η αξία του υπολογίζεται στα 949 εκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, κάθε χρόνο τα κέρδη από την περιουσία μεταφέρονται στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο δίνει ως αντάλλαγμα στην βασιλική οικογένεια κρατική επιχορήγηση το ποσό της οποίας δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό του προηγούμενου έτους, διαφορετικά το υπόλοιπο πληρωθεί από την κυβέρνηση. Η τελευταία επιχορήγηση που έλαβαν υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Ο τελευταίος πόλος εσόδων αφορά την ιδιωτική περιουσία της οικογένειας η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει μυστική. Σύμφωνα με τους The Sunday Times, η βασίλισσα είχε καθαρή προσωπική περιουσία περίπου 430 εκατομμύρια δολάρια ενώ η συνολική βασιλική περιουσία αποτιμάται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια
Πρίγκιπας Κάρολος και οικονομικά σκάνδαλα
Ο Κάρολος δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε πρωτοσέλιδα μόνο για την προσωπική του ζωή αλλά και για οικονομικά σκάνδαλα. Συγκεκριμένα, η διαχείριση του ιδρύματος αμαυρώθηκε όταν οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο Κάρολος είχε δεχτεί 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά από έναν πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Σεΐχη Χαμάντ τα οποία μάλιστα μεταφέρθηκαν μέσα σε μαύρες τσάντες. Τότε το παλάτι είχε αποφύγει να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. Η επίσημη θέση εξάλλου, είναι ότι τα χρήματα που προορίζονται για το ίδρυμα και τους υπόλοιπους φιλανθρωπικούς σκοπούς δεν έχουν καμία σχέση με τον Κάρολο. Ο Νόρμαν Μπέικερ, πρώην υπουργός και συγγραφέας είχε πει: «Είναι πρόθυμος να πάρει χρήματα από οποιονδήποτε, πραγματικά, χωρίς να αμφισβητεί αν είναι σοφό να κάνει» περιγράφοντας ωστόσο τον Κάρολο ως προοδευτικό και στοργικό.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κάρολος έχει επίσης ασκήσει πιέσεις σε υπουργούς και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και στον Τόνι Μπλερ καταστρατηγώντας το βασιλικό πρωτόκολλο που απαιτεί ουδετερότητα.
Η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, είχε καταφέρει να αποτελεί σύμβολο ενότητας και δύναμης παρά το γεγονός ότι τα χρόνια που η ίδια κατείχε το στέμμα η Βρετανία έπαψε να είναι Παγκόσμια δύναμη, έχασε τις αποικίες της και μεγάλο ποσοστό της οικονομικής της δυναμικής και επιρροής κατακερματίστηκε. Πλέον, η χώρα περνάει από τις πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους των τελευταίων ετών και η βασιλική ζωή του Καρόλου έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις ειδικά στις νέες γενιές που αμφισβητούν περισσότερο την μοναρχία.
Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλούς, ο θάνατος της βασίλισσας συμβολίζει το τέλος μίας εποχής και την επιπλέον συρρίκνωση της μοναρχίας η οποία κοστίζει πολλά στον Βρετανό φορολογούμενο.
Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr
Snoop Dogg: Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ τον «έσωσε» – Η ιστορία από το 1994
Το συγκινητικό αντίο του πρίγκιπα Χάρι στην Ελισάβετ: «Θα σου είμαι για πάντα ευγνώμων»