Τι είναι αυτό που επιτρέπει τις άδικες και κακοποιητικές πράξεις; Η αίσθηση της ατιμωρησίας. Η αίσθηση πως η ποινή είναι απείρως μικρότερη της ικανοποίησης του να διαπράττεις το οτιδήποτε. Γι΄αυτό στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης, εξελίσσεται και η κουβέντα για το ποιο είναι το σωστό μέγεθος μιας ποινής, ώστε να αποτραπεί κάποιος από το να σκοτώσει, να ληστέψει, να βιάσει. Ο Vladimir Putin κάνει το χειρότερο έγκλημα όλων, τον πόλεμο. Κι ο πόλεμος είναι ο χειρότερος γιατί περιλαμβάνει όλα τα κακουργήματα.

Μαζικές δολοφονίες. Βιασμός της ψυχής και σε περιπτώσεις και των σωμάτων. Ληστεία του σπιτιού, ληστεύει κάποιος το βιος σου. Όμως, μέχρι σήμερα ο Putin είχε ζυγίσει πως το μέγεθος της ποινής που θα του επιβληθεί, δεν θα είναι τέτοιο που να τον αποτρέψει. Θα κάνει τον πόλεμο του στην Ουκρανία και θα έχει την πεποίθηση ότι μέσα σε λίγα 24ωρα θα έχουν όλοι πέσει στα γόνατα του να του ζητήσουν συγγνώμη ή να του δώσουν όσα ζητούσε.

Αυτή τη φορά, προς έκπληξη πολλών είναι η αλήθεια, η πλευρά που βρίσκεται απέναντι στον Putin, είναι ενωμένη. Δεν φυλλορροεί. Μπορεί να έχει αγκυλώσεις, καθυστερήσεις και να επιχειρεί πρώτα να μετρήσει το τίμημα, αλλά προς το παρόν φαίνεται να προχωράει σε πράξεις. Όλη η Ευρώπη έχει αποκλείσει τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT και τις ρώσικες αερογραμμές από τον εναέριο χώρο της. Οι Ρώσοι δε μπορούν να ταξιδέψουν πουθενά. Μόνο με πύραυλο που θα πάει στην στρατόσφαρα και θα προσγειωθεί κάθετα εκεί όπου είναι ακόμα αποδεκτοί.

Ουκρανία: Δε μπορείς να είσαι Έλληνας και ισαποστασάκιας με έναν πόλεμο

Ο Putin θα έπρεπε να έχει ακούσει τον Tyrion Lannister

Αυτά που συμβαίνουν σε επίπεδο διπλωματίας και πολιτικής από την Κυριακή και μετά, δε μπορεί παρά να ξάφνιασαν τον Putin. Κι ας είπε ο Dmitry Peskov ότι είχαν προετοιμαστεί ακόμα και γι΄αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα. Ο Putin δεν είχε υπολογίζει ότι η Ευρώπη θα απέκλειε τις ρωσικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ και κάθε αθλήματος. Ναι, ποιος ασχολείται με τα αθλήματα, αλλά πίσω απ΄αυτές τις ομάδες βρίσκονται μεγιστάνες και εταιρείες όπως η GAZPROM, που προσδοκούσαν σε διαφήμιση. Υπήρχαν συμφωνίες με χορηγούς. Θα χαθούν χρήματα. Θα υπάρξει απώλεια στις τσέπες και θα ασκηθεί πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο.

Η γενικευμένη αντίδραση, αυτή η πανστρατιά απέναντι στη Ρωσία, είναι πρωτόγνωρη. Μέχρι και οι Τούρκοι αποφάσισαν να κλείσουν τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Δε χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Ούτε το 2008 συνέβη αυτό όταν η Ρωσία επιτέθηκε στη Γεωργία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κιόλας, ούτε το 2014 με την Κριμαία. Εκεί μπορεί κανείς να εντοπίσει και το λάθος του Putin. Έτσι το αποτυπώνει και ο Ισραηλινός ιστορικός Yuval Noah Harari που εξηγεί σε άρθρο του στη Guardian ότι ο Putin έκανε το λάθος να βασιστεί στο παρελθόν αυτών των δύο περιπτώσεων.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ελάχιστα τον τιμώρησαν γι΄αυτούς τους δύο πολέμους. Δεν έχουν αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά δεν την καταδίκασαν κιόλας. Η εξάρτηση από τη Ρωσία σε επίπεδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, έκαναν τη Δύση κρατούμενη. Τούτη τη φορά η ιστορία εξελίχθηκε αλλιώς.

Είναι και κάτι ακόμα. Το είπε ο Peter Dinklage στο τέλος του Game of Thrones. Ναι, σάπιο τέλος, αλλά άφησε κάτι που αξίζει να το έχει κανείς στο μυαλό του. Ο σεβασμός και η αποδοχή και η υποστήριξη, βασίζονται στα βιώματα του κάθε ανθρώπου, στις πράξεις του. Κάποιος που φέρει ιστορίες, που πέρασε από τραύματα και πόνους, είναι ο ικανότερος για βασιλιάς. Αυτός που δεν έχει να δώσει ιστορίες στο λαό, θα ξεχαστεί.

O Vladimir Putin κατά της Ουκρανίας και τα social media κατά του Vladimir Putin

Η Ιστορία των Ουκρανών θα δοξαστεί από τις μελλοντικές γενιές

Οι Ουκρανοί είδαν ότι είναι ένα δυνατό έθνος. Πίστεψαν στην πολιτική, είδαν έναν Πρόεδρο και έναν δήμαρχο του Κιέβου, να μένουν στον τόπο τους και να τον προστατεύουν. Δεν υποδύθηκαν τους ανώτερους. Έχουν βάλει κι αυτοί τη ζωή τους σε κίνδυνο. Οι Ουκρανοί θα έχουν ιστορίες να πουν στο μέλλον και να χτίσουν το συλλογικό αφήγημα. Και θα το κάνουν πάνω στην αλήθεια. Γιατί αυτή τη φορά η Ιστορία δε θα γραφτεί από επιλεγμένους προπαγανδιστές που θα εξυπηρετούν τον εθνικισμό.

Η Ιστορία θα γραφτεί από την αλήθεια του καθενός που στη σημερινή εποχή γίνεται πιο γνωστή. Ακόμα και οι αλήθειες ημών που ζούμε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, μέρος ενός ουκρανικού αφηγήματος είναι.

Οι Ρώσοι μόνο χαμένοι μπορούν να βγουν. Μόνο όσοι βγήκαν στους δρόμους της Ρωσίας να φωνάξουν θα μπορούν να νιώθουν περήφανοι, αλλά κι αυτούς θα τους φιμώσουν. Πολύ σωστά λέει ο Harari ότι μπορεί ο Putin να ρίχνει βόμβες στην Ουκρανία, αλλά στα χέρια του θα σκάσει η βόμβα του ρωσικού έθνους και ακόμα κι αν κερδίσει τον πόλεμο και υποτάξει την Ουκρανία, ο λαός της δεν θα υποταχθεί ποτέ. Και αργά ή γρήγορα, θα χάσει.

Βλέπετε τώρα και την παραδοξότητα. Οι Ρώσοι, ο Putin, παρασύρθηκαν από το πρόσφατο παρελθόν. Οι Ουκρανοί στο μέλλον, θα ρίχνουν το βλέμμα τους στο σήμερα, στο τότε παρελθόν τους και θα γίνονται σοφότεροι απ΄αυτό!