Το πιο εύκολο πράγμα στη σημερινή εποχή είναι να επιτεθείς απέναντι στο προφανέστατα λάθος. Όταν όμως αποκτάς μια έξη σε αυτή την ευκολία επίθεσης, τότε καταλήγεις συχνά να επιτίθεσαι και σε αυτό που δεν είναι προφανέστατα λάθος και σίγουρα δεν αξίζει πυρ ομαδόν ή κάποιο canceling. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει πει αρκετές φορές πράγματα που είναι καταφανέστατα λάθος. Έχει πει επίσης πράγματα που δεν είναι για να τον λιθοβολήσεις, αλλά σίγουρα χρειάζεται να του εξηγηθούν κάποια πράγματα για να τα αντιληφθεί.
Στην προκειμένη περίπτωση, μέσα σε αυτή τη νεανική αφέλεια που φέρνει η τόση δόξα από τόσο νωρίς και τα τόσα λεφτά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είπε κάτι που δεν είναι per se λάθος ή σωστό. Είναι απλώς μια άποψη, μια πρόταση που μπορείς να βρεις επιχειρήματα υπέρ και επιχειρήματα κατά. Ανάλογα την οπτική που παίρνεις.
Αν επιλέξεις το δίκαιο, τότε ναι, σωστά οι γυναίκες έχουν λιγότερα σετ. Αυτό βέβαια είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί πάνω στη βάση ότι ένα γυναικείο σώμα δεν έχει βιολογικά την ικανότητα να αναπτύξει την ίδια αντοχή στην πίεση και τους κραδασμούς που έχει το τένις, ένα επίπονο και απαιτητικό ατομικό σπορ.
Αυτό είναι το μόνο λάθος που έκανε ο Τσιτσιπάς. Ότι επιχείρησε να μπει σε χωράφια της επιστήμης, ενώ η άποψη του θα ήταν αρκετή με το επιχείρημα πως «από τη στιγμή που πληρώνονται ισότιμα με τους άντρες, τότε θα πρέπει να παίζουν τον ίδιο αριθμό σετ». Αυτή είναι η δεύτερη σκοπιά.
Το έθεσε άγαρμπα ο Τσιτσιπάς, όχι όμως λανθασμένα
Η ισότητα είναι η νούμερο ένα αξία, το νούμερο ένα αίτημα στις μέρες μας. Φυσικά, εγώ που είμαι άντρας και το γράφω, δεν έχω δικαίωμα να εκφέρω άποψη σε αυτό. Αλλά είναι μια πραγματικότητα.
Να το μεταφέρω λίγο σε άλλο κομμάτι. Στο Survivor έχουν μια τακτική να κρίνουν ως λιγότερο ικανές τις γυναίκες και να τοποθετούν τους στόχους πιο κοντά γι΄αυτές και μακρύτερα για τους άντρες. Κρίνουν εξ ορισμού ότι μια γυναίκα από τα 5 μέτρα δεν θα μπορέσει να το καταφέρει. Αυτό δεν είναι αδικία; Μια γυναίκα δε νιώθει ότι την υποτιμούν και δεν της δίνουν καν την ευκαιρία να δοκιμάσει;
Με την ίδια ακριβώς λογική, η πρόταση που έκανε ο Τσιτσιπάς, δεν είναι εκτός τόπου και πραγματικότητας. Είναι μια πρόταση που θα έπρεπε να εφαρμοστεί πιλοτικά γιατί αυτό επιτάσσει η ισότητα. Έπειτα, θα είναι και πιο εύκολο έναν τελικό που θα κρατήσει 4-5 ώρες στις γυναίκες, να τον αποθεώσουν όλοι. Για θυμηθείτε ποιους τελικούς έχουμε αποθεώσει τα τελευταία χρόνια; Αυτούς που κράτησαν 5 ώρες και πάνω. Όλοι αντρικοί. Δεν είναι άδικο και μη ίσο να διατηρείται στη μνήμη μας ένας ανδρικός τελικός κι όχι ένας γυναικείος;
Ο Τσιτσιπάς πάντως δεν έκανε μια απόλυτη πρόταση. Είπε και την άλλη λύση. Να μειωθούν τα σετ στους άντρες, κάτι που θα δώσει ευκαιρία σε αρκετούς να διεκδικήσουν τρόπαια που στα 5 σετ δεν θα τα έπαιρναν. Ο Τσιτσιπάς για παράδειγμα θα είχε πάρει το Roland Garros πέρσι. Οκ, είναι προφανές πως ο Τσιτσιπάς το λέει και γιατί θα φτάσει και ο ίδιος πιο κοντά σε κατάκτηση, αλλά μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την τοποθέτησή του τραγική, όπως έκαναν μέσες άκρες η Naomi Osaka και η Karolina Pliskova;
Την έθεσε με ατσούμπαλο τρόπο, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Τσιτσιπάς: Γοήτευσε ένα ball girl με την πράξη του, δε γλύτωσε από τις κατηγορίες του Βιλάντερ