Oι βραβευμένοι αρχιτέκτονες, Danilo Petta και Öznur Pınar Çer, των Mask Architects σχεδίασαν το «Oasys» ως ένα αστικό καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, μια άνετη κατοικήσιμη περιοχή στους κατοίκους του Άμπου Ντάμπι.
Οι αρχιτέκτονες βλέπουν και αντιλαμβάνονται την ανάγκη λήψης τέτοιων μέτρων για τη δημιουργία τέτοιων χώρων στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες.
Οι αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει μια όαση που προστατεύει τους κατοίκους και κάνει τη ζωή τους πιο βιώσιμη για να μπορούν να χρησιμοποιούν τους εξωτερικούς χώρους αποτελεσματικότερα στην καθημερινότητά τους.
Το Άμπου Ντάμπι μετρά αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον τουρισμό, την εκπαίδευση, τα οικονομικά και τον πολιτισμό που επιτρέπουν στην πόλη να ευδοκιμήσει, οπότε η ανάγκη να γίνει πιο φιλική για τους κατοίκους της είναι στο επίκεντρο.
Το έργο έχει σχεδιαστεί ως ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, που θα προσφέρει καταφύγιο στους κατοίκους των γύρω περιοχών που υπερθερμαίνονται. Με αναδυόμενα περίπτερα, καφετέριες, καθιστικά, εκθεσιακού χώρους και μια διέξοδο στη φύση, αποτελεί τον κατάλληλο χώρο για τους κατοίκους.
Στο Oasys, οι αρχιτέκτονες απαντούν σε όλα τα ζητήματα της σύγχρονης ανάπτυξης αστικών και κοινωνικών χώρων σε τέτοιες περιοχές. Ο σχεδιασμός στέκεται ως φράγμα αποτρέποντας τη θερμότητα, τις ακτίνες UV, το θόρυβο και τον άνεμο.
Το αρθρωτό σύστημα στη δομή του Artificial Breathing Palm, είναι εμπνευσμένο από φύλλα φοίνικα για να δημιουργήσει μια πραγματική όαση. Παρά την μοντέρνα εμφάνισή του διατηρεί επαφή με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Γιατί δημιουργήθηκε το Oasys
Η σχεδιαστική φιλοσοφία τους έχει επηρεαστεί από την ανάγκη δημιουργίας μιας πιο πράσινης πόλης καθώς και από τη δημιουργία μιας πραγματικής όασης στο κέντρο της πόλης.
Στα σχέδιά τους είναι να επεκτείνουν το «The Oasys design concept» γύρω από το Άμπου Ντάμπι για να κάνουν την πόλη πιο πράσινη. Ο σχεδιασμός δίνει την δυνατότητα για ομαδοποίηση των δέντρων, σε διάφορους και πολλαπλούς χώρους όλων των κλιμάκων και περιβαλλόντων, ενώ κάθε ενότητα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες.
Έχουν μπει επίσης τα θεμέλια που αποθηκεύουν νερό, όπου αυτό χρειάζεται, και στεγάσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Τα στέγαστρα σε σχήμα φοινίκων είναι εξοπλισμένα με ακροφύσια που ψεκάζουν στον αέρα για να δημιουργήσουν ένα πιο δροσερό περιβάλλον, διατηρώντας την θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.
Το έργο μαζεύει ηλιακή ενέργεια με ηλιακούς «καθρέπτες» που τοποθετούνται στις στέγες των φοινίκων. Με τις αποθηκευτικές μονάδες στέγασης, θα μπορεί να αποθηκεύει την ενέργεια καθώς και να τη διανέμει σε σημεία εξόδου.
Οι φοίνικες και τα κλαδιά της δομής επιτρέπουν την προστασία από τον άνεμο και τον ήχο. Το έργο αποκλείει όλες τις εξωτερικές επιδράσεις από τον περιβάλλοντα χώρο και εμποδίζει τον άνεμο και τον θόρυβο να εισέλθουν στο χώρο.
Αληθινά δέντρα περιβάλλουν τη δομή για να δημιουργήσουν έναν φυσικό χώρο. Αυτό βοηθά επίσης στην εκτροπή του ανέμου και του ήχου και στη δημιουργία φρέσκου αέρα, καθώς και ενός οικοτόπου για τα πουλιά.
Photo: