Οι επιστήμονες τον αποκαλούν «Doomsday Glacier», δηλαδή όγκο πάγου που θα φέρει την Αποκάλυψη, την καταστροφή. Πρόκειται για τον Thwaites Glacier, για τον οποίο ο επιστήμονας Bill Nye, γνωστός για την παρουσίαση της εκπομπής Science Guy, προειδοποιεί τον πλανήτη και ιδίως την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, πως θα «κατασπαράξει» περιοχές εφόσον λιώσει.

Πρόσφατες εικόνες από δορυφόρο έδωσαν στους επιστήμονες την ευκαιρία να ανιχνεύσουν τα ανησυχητικά σημάδια που υπάρχουν στην περιοχή της δυτικής Ανταρκτικής όπου βρίσκεται ο Thwaites. Τα σημάδια αυτά δείχνουν πως είναι πολύ λεπτές οι αγκυλώσεις που συνδέουν τον όγκο αυτό με την Ανταρκτική και εφόσον συνεχιστεί η υπερθέρμανση, είναι πιθανό σε 3-5 χρόνια αυτός ο όγκος να αποσυνδεθεί, να διαλυθεί, κάτι που θα τον κάνει πιο ευάλωτο στο να λιώσει. Ήδη έχει απελευθερώσει τόνους πάγου στη θάλασσα και ένα ολικό λιώσιμο θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές στον πλανήτη.

Ο Thwaites έχει το μέγεθος της Φλόριντα ή της Μεγάλης Βρετανίας και σε αυτόν οφείλεται το 4% της ετήσιας αύξησης της στάθμης των υδάτων, καθώς κάθε χρόνο χάνει 50 δισεκατομμύρια τόνους πάγου και είναι πια πολύ ευάλωτος στην κλιματική κρίση. Αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες μπορεί να πλημμυρίσουν παράκτιες πόλεις και νησιωτικά κράτη.

«Αυτό μας πάει ξανά στο μεγάλο πρόβλημα για το οποίο μιλάμε οι επιστήμονες εδώ και 30 χρόνια και οι ανησυχίες μας δεν έχουν ληφθεί ακόμα σοβαρά υπ΄όψιν από τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους ανά τον κόσμο» είπε στο CNN ο Bill Nye. «Αυτό μας έχει οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές που οι άνθρωποι δε μπορούν πια να τις αγνοήσουν.

Δε νομίζω πως είναι δύσκολο να το φανταστούν πια. Είδαμε τον καταστροφικό τυφώνα που διέλυσε το Κεντάκι, ο οποίος σημείωσε ταχύτητα ρεκόρ και πέρασε από μια έκταση 200 μιλίων για δύο ώρες. Οι άνθρωποι το βλέπουν πλέον μπροστά στα σπίτια τους και στις πίσω αυλές τους. Επομένως, ίσως τώρα είναι καλό που έχουμε αυτές τις καταστροφές, μπας και πάρουμε στα σοβαρά την κρίση».

Παρά αυτή την οξύμωρα αισιόδοξη οπτική, ο Bill Nye ανέφερε πως η προπαγάνδα της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων είναι πανίσχυρη και μάλιστα το 2022 σκοπεύουν να κάψουν περισσότερο κάρβουν απ΄ό,τι το 2021, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, βάσει των δεσμεύσεων στην COP26. «Ίσως μόνο με τους τυφώνες και τον Doomsday Glacier μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα σοβαρά». Ο Nye εξήγησε κιόλας πως η αύξηση της στάθμης κατά 4 εκατοστά, που θα επιφέρει ο Thwaites, μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά θα καλύψει όλη τη νότια Φλόριντα και οι άνθρωποι που ζουν εκεί, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Δε μπορούμε να αποτρέψουμε το λιώσιμο του Thwaites…μόνο να το καθυστερήσουμε»

Ως προς τον Thwaites, ο ειδικός του Πανεπιστημίου του Μπόλντερ στο Κολοράντο, Ted Scambos, που ηγείται της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Thwaites, δήλωσε στο CNN πως θα χρειαστούν δεκαετίες για να δει ο κόσμος την ταχύτητα με την οποία ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.

«Αυτό που μας τραβάει την προσοχή στον Thwaites είναι ότι η αλλαγή θα αργήσει μεν, αλλά όταν γίνει, θα γίνει με δραματικό τρόπο και με εμφανή αποτελέσματα στις επόμενες δεκαετίες». Ο Peter Davis, ωκεανογράφος στο British Antarctic Survey εξήγησε πως «Το πιο ανησυχητικό με τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας μας, είναι ότι δείχνει μια κατάρρρευση στον πάγο, σε σημείο που θεωρούσαμε ότι είναι η ζώνη ασφαλείας μας και συγκρατεί τον όγκο στην ήπειρο. Αν χαθεί αυτό το τμήμα πάγου, τότε ο Thwaites θα ταξιδέψει στον ωκεανό ταχύτατα και θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης».

Αυτό που είχαν ανακαλύψει σε μια έρευνα του 2020 οι επιστήμονες, είναι πως το έδαφος στον ωκεανό κάτω από την Ανταρκτική είναι βαθύτερο και επιτρέψει σε θερμά ρεύματα νερού να λιώνουν τον πάγο από κάτω. Ένα από τα ευρήματα αφορά σε αυτό που ορίζεται ως «ice tongue», δηλαδή γλώσσα του πάγου, η οποία όσον αφορά στον Thwaites έχει γίνει μια χαλαρή συστάδα από παγόβουνα. Έτσι, αυτός ο όγκος πάγου χάνει διαρκώς τη σφιχτή σύνδεση του με την Ανταρκτική.

«Από τα δεδομένα του δορυφόρου, βλέπουμε τεράστια τμήματα του πάγου να μεταφέρονται στην επιφάνεια του Thwaites και να αποδυναμώνουν τον πάγο. Είναι σαν μια ρωγμή σε μια οθόνη. Κάποια στιγμή θα σπάσει σε πολλά μικρά κομμάτια» περιέγραψε ο Davis.

Σύμφωνα με τον Scambos, αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει όσο μια ανθρώπινη ζωή, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι του σήμερα δε θα δουν το πλήρες εύρος της καταστροφής. Θα το δουν όμως τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. «Δε μπορούμε πια να κάνουμε πολλά για να το σταματήσουμε. Μπορούμε μόνο να το καθυστερήσουμε» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Davis.