Ο όμιλος Bjarke Ingels αποκάλυψε το σχέδιο για μια πανεπιστημιούπολη με σχολές πάνω στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας για την εταιρεία ασφάλειας πληροφορικής ESET στη Μπρατισλάβα.

Πρόκειται για ένα αστικό χωριό 12 διασυνδεδεμένων κτιρίων γύρω από μια κεντρική αυλή που προωθεί ένα δημιουργικό οικοσύστημα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την καινοτομία AI.

Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους Inflow, Pantograph, BuroHappold και ARUP, το έργο διαθέτει μια φωτοβολταϊκή κυματωειδή στέγη που ενοποιεί τις δώδεκα επιμέρους δομές, ενώ καθορίζει την αρχιτεκτονική του στο φόντο των Καρπαθίων Όρων.

Βρίσκεται 10 λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης στη θέση ενός πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου. Στην εξωτερική περίμετρο θα βρίσκονται οι δημόσιοι χώροι, ενώ οι εσωτερικές τέσσερις κατασκευές θα είναι αφιερωμένες στη δραστηριότητα της εταιρείας. Στη βορειοδυτική πλευρά, η πανεπιστημιούπολη θα έχει επίσης πάρκο που περιέχει μια σειρά από χώρους για αναψυχή που θα λειτουργούν και ως υπαίθριοι χώροι εργασίας.

Η αυλή έχει σχεδιαστεί για να γίνει κομβικό σημείο για την τοπική κοινωνία με χώρους λιανικής, εκπαιδευτικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς. Καθένα από τα τέσσερα κτίρια της ESET HQ διαθέτει ένα κεντρικό αίθριο με φεγγίτες, ενώ το κύριο λόμπι περιέχει την κύρια σκάλα που περιβάλλεται από κοινωνικούς χώρους και στοιχεία σχεδιασμού φιλικά προς το περιβάλλον.

https://www.youtube.com/watch?v=VYQLWxCkVKw

Το έργο θα αλλάξει την Μπρατισλάβα

Το έργο στοχεύει στη μείωση του άνθρακα και η χρήση ξυλείας εξασφαλίζει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Η πανεπιστημιούπολη τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια που λαμβάνεται μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η φωτοβολταϊκή στέγη και οι αντλίες θερμότητας εδάφους. Το σχέδιο είναι η νίκη σε ένα διεθνή διαγωνισμό και πρόκειται να ξεκινήσει το 2024 και θα ανοίξει το 2027. Φυτά και θάμνοι θα ενσωματωθούν σε όλο το εσωτερικό για την περαιτέρω σύνδεση με τη φύση.

Ο Bjarke Ingels, αρχιτέκτονας που έχει υπογράψει πολλά έργα που συνδέουν την κοινωνία με την αρχιτεκτονική λέει ότι το ESET Campus έχει διαλυθεί σε ένα αστικό χωριό διασυνδεδεμένων κτιρίων, πλαισιώνοντας δημόσια μονοπάτια και αστικές πλατείες, αντί να υπάρχει μια ενιαία ερμητικά κλειστή κτιριακή οντότητα.

Η κατασκευή θα ολοκληρώνεται με φωτοβολταϊκή στέγη, ενώ το εξωτερικό των όγκων θα είναι επενδυμένο με γυαλί και ξύλο. Ο στόχος του σχεδιασμού είναι ένα εξ ολοκλήρου ηλεκτρικό κτίριο, με την τεράστια ηλιακή οροφή και τις αντλίες θερμότητας εδάφους να δημιουργούν σημαντική ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας.

Photo: Bjarke Ingels Group and Bloom