Ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και πρέπει να δράσει άμεσα. Παρά τις δεσμεύσεις της COP26, δεν μοιάζει να είναι αισιόδοξο το κλίμα, πόσω μάλλον όταν η ανθρωπότητα δεν συμβάλλει εξίσου στην θετική αλλαγή. Γι’αυτό και στην Ισπανία, ο υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή, Alberto Garzón, έδωσε τη δική του συμβουλή, προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική κατάρρευση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Guardian, είπε πως πως οι Ισπανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει η κατανάλωση κρέατος ιδιαίτερα του βοείου κρέατος που εκτρέφεται σε βιομηχανικές μεγάλες φάρμες- στο περιβάλλον και να αλλάξουν αναλόγως τις διατροφικές τους συνήθειες.
«Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν το ρόλο που παίζουν τα αέρια του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή, αλλά τείνουν να το συνδέουν με τα αυτοκίνητα και τις μεταφορές», είπε ο Garzón στην Guardian και πρόσθεσε: «Μόλις πρόσφατα όλοι άρχισαν να εξετάζουν τον αντίκτυπο, την ώρα που άλλες χώρες είχαν προχωρήσει αρκετά σε πιο δραστικά μέτρα. Στην Ισπανία ήταν ταμπού».
Ο υπουργός είπε, επιπλέον, ότι η γεωγραφία της χώρας την καθιστά βαθιά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. «Αν δεν ενεργήσουμε, δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με την κλιματική αλλαγή – θα είναι η τριπλή η κρίση: η απώλεια της βιοποικιλότητας, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή».
https://www.intronews.gr/10458-2-thwaites-ogkos-pagou-bill-nye-proidopoiisi/tech/perivallon/
«Θα ήταν το τέλος για μια χώρα όπως η Ισπανία. Η Ισπανία είναι μια χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου – δεν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία – και η ερημοποίηση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας, κυρίως επειδή εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό. Η επίσκεψη σε μια έρημο δεν είναι τόσο ελκυστική όσο η επίσκεψη στην Κόστα ντελ Σολ».
Ο Garzón λέει ότι οι Ισπανοί δεν χρειάζεται να σταματήσουν να τρώνε κρέας εντελώς, αλλά τους προτείνει να τρώνε πολύ λιγότερο και να διασφαλίσουν ότι είναι καλής ποιότητας για χάρη της υγείας τους και του περιβάλλοντος. Αντιπαραβάλλει τα φθηνά προϊόντα μαζικής παραγωγής με το παραδοσιακό κρέας.
«Αυτό είναι βιώσιμο. Αυτό που δεν είναι καθόλου βιώσιμο είναι αυτά τα λεγόμενα μεγάλα αγροκτήματα. Βρίσκουν ένα χωριό σε ένα ερημωμένο τμήμα της Ισπανίας και βάζουν 4.000, ή 5.000 ή 10.000 βοοειδή. Μολύνουν το έδαφος, μολύνουν το νερό και μετά εξάγουν αυτό το κακής ποιότητας κρέας από αυτά τα κακομεταχειρισμένα ζώα».
Απορρίφθηκαν οι συστάσεις του
Ο υπουργός επεσήμανε επίσης μια πρόσφατη έκθεση που διαπίστωσε ότι 20 κτηνοτροφικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία. Ο Garzón σημείωσε ότι ο μέσος Ισπανός τρώει περισσότερο από 1 κιλό κρέας την εβδομάδα, αν και η υπηρεσία τροφίμων της χώρας συνιστά στους ανθρώπους να τρώνε από 200 γραμμάρια έως 500 γραμμάρια και ότι η Ισπανία τρώει περισσότερο κρέας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, σφάζοντας 70 εκατομμύρια χοίρους, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες, άλογα και τα πουλιά παράγουν κάθε χρόνο 7,6 εκατομμύρια τόνους κρέατος.
Βέβαια, οι συστάσεις του χλευάστηκαν και απορρίφθηκαν, κυρίως από τους ίδιους τους εταίρους του στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι ο αγροτικός τομέας δεχόταν «βαθιά άδικη κριτική ενώ αξίζει σεβασμό για την έντιμη δουλειά που κάνει τόσο για τα τρόφιμα όσο και για την οικονομία μας».
Ο υπουργός παρατήρησε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας κριτικής προήλθε από άνδρες που προφανώς «ένιωθαν ότι η αρρενωπότητά τους θα επηρεαζόταν αν δεν μπορούσαν να φάνε ένα κομμάτι κρέας ή να κάνουν μπάρμπεκιου». Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ πιο ανοιχτές στο μήνυμα.
https://www.intronews.gr/10488-2-bratislava-eco-friendly-panepistimioupoli/tech/perivallon/