Το 2021 σε λίγες ημέρες θα μπει στις σελίδες του παρελθόντος, με γεγονότα όμως που θα μείνουν αξέχαστα. Δεν ήταν μόνο η πανδημία και η καραντίνα που βίωσε ο μισός πλανήτης, ήταν και η κλιματική κρίση που οδήγησε σε μια σειρά από σκληρές συνέπειες, ορισμένες από τις οποίες θα δούμε μακροπρόθεσμα.

Η κλιματική κρίση φέρνει καιρικά φαινόμενα που ειδικά την χρονιά αυτή, ήταν απολύτως καταστροφικά και κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Όπως γράφει το BBC, μελέτη από τη φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid, εντόπισε τα 10 ακραία γεγονότα, που προκάλεσαν σε οικονομικό επίπεδο, ζημιά άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

https://www.intronews.gr/10799-2-filippines-tyfona-rai-anisychia-gia-epidimies/news/

Οι μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις ήταν από τον τυφώνα Ida που έπληξε τις ΗΠΑ, τον Αύγουστο, και οι πλημμύρες στην Ευρώπη τον Ιούλιο. Σε πολλές φτωχές περιοχές, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες προκάλεσαν μαζικές εκτοπίσεις ανθρώπων.

Δεν είναι όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα από την κλιματική αλλαγή, βέβαια, ωστόσο οι επιστήμονες μπορούν πια να τα συνδέσουν με αυτή. Η κορυφαία ερευνήτρια, η Δρ Friederike Otto, έγραψε στο Twitter πως κάθε καύσωνας που συμβαίνει τώρα στον κόσμο «γίνεται πιο συχνά και πιο έντονα» από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρωπότητα.

Όσον αφορά τις καταιγίδες και τους τυφώνες, υπάρχουν εξίσου σοβαρές ενδείξεις ότι προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Τον Αύγουστο, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε το πρώτο μέρος της έκτης έκθεσης αξιολόγησης.

https://www.intronews.gr/9277-2-gambia-klimatiki-krisi-rizi-katastrofi/tech/perivallon/

Σε σχέση με τους τυφώνες και τους τροπικούς κυκλώνες, οι συγγραφείς είπαν ότι η ανθρώπινη επιρροή τα έχει ενισχύσει. «Η αναλογία των έντονων τροπικών κυκλώνων, της μέσης μέγιστης ταχύτητας ανέμου τροπικού κυκλώνα και της μέγιστης ταχύτητας ανέμου των πιο έντονων τροπικών κυκλώνων θα αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα με την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», ανέφερε η μελέτη.

Η 4η φορά σε 5 χρόνια που φυσικές καταστροφές κοστίζουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της αναφοράς, ο τυφώνας Ida έπληξε τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Christian Aid ήταν το πιο καταστροφικό οικονομικά καιρικό γεγονός της χρονιάς.

Αυτή η καταιγίδα έφερε τεράστιες βροχοπτώσεις σε πολλές πολιτείες και πόλεις, με τη Νέα Υόρκη να εκδίδει για πρώτη φορά προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες. Περίπου 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τις οικονομικές απώλειες να υπολογίζονται στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το δεύτερο πιο δαπανηρό οικονομικό γεγονός ήταν οι εκτεταμένες πλημμύρες στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούλιο. Η ταχύτητα και η ένταση του νερού ήταν τέτοια που 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι ζημιές που αναφέρθηκαν ήταν περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη μελέτη, η πλειονότητα των καιρικών φαινομένων της λίστας ήταν σε ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Aon, το 2021 είναι πιθανό να είναι η τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που οι παγκόσμιες φυσικές καταστροφές κοστίζουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκθεση καταγράφει επίσης πολλά άλλα γεγονότα όπου ο οικονομικός αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να εξακριβωθεί, αλλά ο αντίκτυπος στους ανθρώπους είναι σημαντικός. Οι πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν εκτόπισαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους ενώ 200.000 αναγκάστηκαν να μετακινηθούν για να γλιτώσουν από τον κυκλώνα Tauktae που έπληξε την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες τον Μάιο.

«Αυτός είναι ένας τεράστιος ανθρώπινος αντίκτυπος», είπε η συγγραφέας της έκθεσης Δρ Kat Kramer από την Christian Aid και πρόσθεσε: «Προφανώς, το να χάσεις το σπίτι σου, τα προς το ζην και τα πάντα, και να μην έχεις τους πόρους για να το ξαναχτίσεις είναι απίστευτα δύσκολο. Ενώ τουλάχιστον αν έχεις ασφάλεια, έχεις κάποιο μηχανισμό για να το ξαναχτίσεις».

Η έκθεση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για τη μείωση των μελλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Καλεί επίσης τους παγκόσμιους διπλωμάτες για το κλίμα να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες που υφίστανται τεράστιες οικονομικές απώλειες.

https://www.intronews.gr/9399-2-vrochi-chioni-arktiki-yperthermansi/tech/perivallon/

Στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα της COP26 στη Γλασκώβη, αυτό το ζήτημα της χρηματοδότησης για απώλειες και ζημιές που προκαλούνται από γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα προκάλεσε μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ήθελαν μετρητά – οι πλουσιότερες είπαν ότι χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες επί του θέματος.

«Αν και ήταν καλό που είδαμε το ζήτημα της απώλειας και της ζημιάς να γίνεται μείζον ζήτημα στο COP26, ήταν πολύ απογοητευτικό να φύγω χωρίς ταμείο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει πραγματικά ανθρώπους που υφίστανται μόνιμες απώλειες από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Nushrat Chowdhury, Christian. Σύμβουλος κλιματικής δικαιοσύνης της Aid στο Μπαγκλαντές.