H διάσημη Βρετανίδα σχεδιάστρια και σκηνογράφος, Es Devlin, αποκάλυψε την εγκατάσταση ενός λαβυρίνθου, του Five Echoes, που αποτίνει φόρο τιμής στη δημιουργία του αρώματος Chanel No, 5, το οποίο κλείνει 100 χρόνια.

Το «Five Echoes», όπως ονομάζεται, είναι μια μια δυναμική εγκατάσταση που περιλαμβάνει ένα προσωρινό δάσος και, στο κέντρο του, ένα μνημειώδες γλυπτό λαβύρινθου για τους επισκέπτες. Αποτελείται από συμμετρικές ράμπες και περάσματα που μοιάζουν με λαβύρινθο, με μια υπερυψωμένη κυκλική πλατφόρμα στο κέντρο τους.

Αφού κατέβουν τη ράμπα, οι επισκέπτες εισέρχονται στον ίδιο τον λαβύρινθο, περνώντας από πέντε ομόκεντρα μονοπάτια. Αντλώντας έμπνευση από τις απαρχές του λαβύρινθου ως αρχαιοελληνικού χορού μύησης που συνδέει τον άνθρωπο με τη γη, η εγκατάσταση προκαλεί έτσι τη συμβιωτική σύνδεση μεταξύ των επισκεπτών και του γύρω δάσους.

Η Chanel ανέθεσε το έργο τέχνης για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από το εμβληματικό της άρωμα, μέσα από μια συναισθητική εμπειρία που κινείται από φως, χρώμα και ήχο. Το ίδιο το άρωμα είναι εμπνευσμένο άλλωστε από την ίδια τη φύση.

Η ομάδα θα ξαναφυτέψει το δάσος με περισσότερα από 1.000 φυτά, θάμνους και δέντρα σε πάρκα σε όλη την κομητεία του Μαϊάμι-Ντέιντ. Ταυτόχρονα, τα εξαρτήματα του λαβυρίνθου θα ανακυκλωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν.

Ποιος είναι ο σκοπός του Five Echoes

«Η λέξη λαβύρινθος αρχικά παρέπεμπε σε έναν χορό και αργότερα στα σημάδια που άφηναν τα βήματα των χορευτών στο έδαφος, από τα οποία διαμορφώθηκε η αρχιτεκτονική μορφή που ονομάζουμε σήμερα λαβύρινθο.

Εάν η συμπεριφορά μας μπορεί να καθορίσει την αρχιτεκτονική μας, τότε ίσως η τέχνη και η αρχιτεκτονική μας μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας. αν τα έργα τέχνης μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τους εαυτούς μας ως μέρος της βιόσφαιρας και να συγχωνευτούμε συμβιωτικά με αυτήν, πιστεύω ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κάνουμε θεμελιώδεις αλλαγές που είναι απαραίτητες όχι μόνο για να αποφευχθεί το κλιματικό χάος, αλλά και για να ζήσουμε με πιο δίκαιο, ισότιμο και χαρούμενο τρόπο», λέει η Devlin.

Η εγκατάσταση βρίσκεται στο Jungle Plaza, ένα τσιμεντένιο πάρκο στο Μαϊάμι Design District. Γύρω από τη δομή, η Devlin φύτεψε 2.000 φυτά και δέντρα διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Η Devlin, που αγαπά τις φυτεύσεις δέντρων στις εγκαταστάσεις της, ήθελε αυτός ο τσιμεντένιος χώρος που έχει υψηλή θερμότητα να μετατραπεί σε ένα μικρό αστικό δάσος.

Συνεργάστηκε στενά με τον αρωματοποιό της Chanel, Olivier Polge, για να μετατρέψει τη μοριακή γλώσσα του αρώματος Νο. 5 σε μια εγκατάσταση ήχου και φωτός που εκπέμπεται από τη δομή. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της ξυλείας και του υφάσματος, θα δωριστούν σε τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες, ενώ τα δέντρα και τα φυτά θα επαναφυτευθούν τοπικά σε συνεργασία με το Million Trees Miami.

Photo: Chanel