Η μόνη επαφή που έχουμε με την Τασμανία μέχρι σήμερα, είναι ο διάβολος της Τασμανίας που βλέπαμε στα Looney Tunes. Το νησί της Αυστραλίας όμως έχει και την τιμή να είναι ένας από τους εσχατολογικούς τόπους του πλανήτη Γη για τη στιγμή που η ανθρωπότητα θα πει goodbye και arrivederci Roma.

Σε αυτό το κινητό νησί της Ωκεανίας, θα φτιαχτεί ένα ατσάλινο θησαυροφυλάκιο στο μέγεθος ενός λεωφορείου, το οποίο θα καταγράφει από δω και το εξής τα μοτίβα υπερθέρμανσης του πλανήτη μας. Θα ακούει όσα λέμε και κάνουμε. Θα δημιουργήσει ένα αρχείο που θα είναι τόσο καίριο για να φτιαχτεί το παζλ της οικολογικής μας κατηφόρας, σε περίπτωση που η ανθρωπότητα καταστραφεί από την κλιματική κρίση.

Το συγκεκριμένο θησαυροφυλάκιο ονομάζεται συμβολικά «Μαύρο Κουτί της Γης». Κι όπως ισχύει για τα μαύρα κουτιά στα αεροπλάνα, δεν είναι μαύρο αλλά έχει μια πορτοκαλοκαφέ απόχρωση. Το Μαύρο Κουτί θα κατασκευαστεί στην Τασμανία που βρίσκεται στη νότια μεριά της ηπείρου και θα λειτουργεί ακριβώς σαν ένας καταγραφέας αεροπλάνου. Η ελπίδα των δημιουργών του, στους οποίους περιλαμβάνονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, είναι να μη χρειαστεί να ανοιχτεί.

«Βρισκόμαστε όλοι σε αυτό το “αεροπλάνο”, δε θέλουμε να διαλυθεί. Θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι πολύ αργά», είπε ο Jim Curtis, executive creative director του διαφημιστικού πρακτορείου της Αυστραλίας όπου συνελήφθη αυτή η ιδέα. Αυτό το μαύρο κουτί δεν σχεδιάστηκε απλώς για να καταγράφει και να διατηρήσει δεδομένα για τους επιζώντες ενός αφανισμού. Η κατασκευή του θα χρησιμεύσει ως υπενθύμιση προς τους ηγέτες του κόσμου ότι θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

«Αν ο πολιτισμός μας καταστραφεί, αυτό το κουτί θα επιβιώσει έχοντας διαφυλάξει την αντικειμενική καταγραφή της Ιστορίας μας».

Η σύλληψη της ιδέας για το μαύρο κουτί δεν ήρθε τυχαία στο φινάλε του 2021. Δεν είναι μόνο ότι εμφανίζονται όλο και συχνότερα φαινόμενα μαζικής καταστροφής, αλλά και ότι υπήρξε τον Νοέμβριο η COP26, όπου δόθηκαν υποσχέσεις και υπεγράφησαν συμφωνίες σχετικά με τον στόχο της αποτροπής της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 Βαθμούς Κελσίου και της μείωσης προς το μηδέν της εκπομπής αέριων ρύπων.

Γιατί επέλεξαν την Τασμανία

Το μαύρο κουτί λοιπόν θα κρατάει υπόλογους τους παγκόσμιους ηγέτες και δε θα είναι μόνο σε αυτή την προσπάθεια. Επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν κατασκευάσει αποθηκευτικά συστήματα για όλα τα βασικά είδη που χρειάζεται ο άνθρωπος, από τροφές και σπόρους μέχρι πάγους και κατεψυγμένα ζωικά έμβρυα, με κάποια απ΄αυτά να είναι ήδη στο χείλος της εξαφάνισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Svalbard στη Νορβηγία.

Τασμανία

Οι εμπνευστές του Black Box στην Τασμανία εξηγούν ότι θα καταγράφει τις αποφάσεις και δράσεις των ηγετών του κόσμου, ξεψαχνίζοντας το διαδίκτυο για λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, από εφημερίδες, social media και επιστημονικά περιοδικά. Θα συλλέγει καθημερινά μετρήσεις και δεδομένα, όπως τη μέση θερμοκρασία των ωκεανών και της στεριάς, τα επίπεδα του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα και τις απώλειες της βιοποικιλότητας.

Το μέγεθος του θησαυροφυλάκιου στην Τασμανία θα έχει ύψος 10 μέτρα και θα αποτελείται από ατσάλι πάχους 7-8 εκατοστών, με την κατασκευή του να υπολογίζεται προς ολοκλήρωση το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου. Οι δημιουργοί του πάντως έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγουν πληροφορίες που εν τέλει θα αποθηκευτούν σε έναν τεράστιο σκληρό δίσκο, που θα είναι αυτοματοποιημένος και θα αντλεί ηλιακή ενέργεια. Η χωρητικότητα του έχει προβλεφθεί να γεμίσει σε βάθος πεντηκονταετίας.

Ο λόγος που επέλεξαν την Τασμανία είναι γιατί βρίσκεται σε τέτοια γεωπολιτική θέση που χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντική ασφάλεια και ο μονόλιθος είναι σχεδιασμένος να αντέξει φυσικά φαινόμενα όπως κυκλώνες, σεισμούς και επιθέσεις από βανδάλους που ίσως θελήσουν να πάρουν τα κομμάτια του και να τα πουλήσουν λόγω του ακριβού τους υλικού.

Είναι πιθανό να αφανιστεί πλήρως η ανθρωπότητα;

Πάντως, οι ντόπιοι έχουν υποδεχτεί θετικά αυτή την πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου, David Midson. «Υπάρχει μεγάλη περιέργεια και τρομερό ενδιαφέρον για το κουτί αυτό. Είμαστε θετικοί».

Αυτό το μαύρο κουτί στην Τασμανία φέρνει πάντως ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για το αν είναι πιθανό ένα σενάριο πλήρους αφανισμού της ανθρωπότητας λόγω της κλιματικής κρίσης. Ο Noah Diffenbaugh, επιστήμονας κλίματος στο Stanford, εξηγεί στους New York Times ότι οι συνέπειες είναι τρομερά σοβαρές και «θα ήταν μεγάλο λάθος να αμφισβητήσουμε τον κίνδυνο εξαφάνισης που φέρνει η κλιματική κρίση στους ανθρώπους και να τον μπερδέψουμε με τον κίνδυνο που φέρνει στις ζωές των ανθρώπων και τα οικοσυστήματα. Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους».

Οι αποδείξεις πιστοποιούν σίγουρα ότι πολλά κομμάτια της στεριάς θα πνιγούν από τους ωκεανούς σε περίπτωση που δεν επέλθουν οι αλλαγές στην ανθρώπινη δραστηριότητα, άρα κατ΄επέκταση άνθρωποι και άλλες μορφές ζωής θα εξαφανιστούν από αυτά τα σημεία είτε με το να πεθάνουν είτε με το να μεταναστεύσουν. Άλλα μέρη θα γίνουν αφιλόξενα λόγω ζέστης προς τον άνθρωπο και τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και οι καταιγίδες θα γίνουν συχνότερες.

 Ο Daniel Kevles, ιστορικός των επιστημών στο Yale University, λέει πως το μαύρο κουτί δεν είναι εύκολα προσβάσιμο ή κατανοητό στους περισσότερους ανθρώπους και δεν υπάρχει λόγος ενθουσιασμού ως προς το μέγεθος της επίδρασης του στην αφύπνιση της ανθρωπότητας.

Οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο κουτί, μπορούν να βρεθούν σε πολλά μέρη ψηφιακά. Αλλά δεν αποθηκεύονται για τις επόμενες γενιές σε ένα σταθερό και προσβάσιμο σημείο. Ακόμα πάντως οι δημιουργοί δεν έχουν βρει τον τρόπο που οι επόμενες γενιές θα ανασύρουν το περιεχόμενο του κουτιού. Ένα σενάριο που εξετάζουν, είναι να κωδικοποιήσουν το περιεχόμενο σε διάφορα φορμάτ όπως ένα σενάριο ή δυικό κώδικα, που θα ξετυλίγονται.

Αν ο πλανήτης βρεθεί κοντά σε έναν κατακλυσμό, στην εξωτερική του επιφάνεια θα καταγράφονται οι οδηγίες για το πώς θα ανοίξει. «Είναι ακόμα σε beta έκδοση. Οι άνθρωποι είναι ενήμεροι, θέλουμε να σιγουρέψουμε ότι δεν θα ρίξουμε τον πλανήτη στην καταστροφή» δήλωσε ο Michael Ritchie, ο επικεφαλής της εταιρείας που θα κάνει την εγκατάσταση στην Τασμανία.

Πηγή: New York Times