Έξι παιδιά από την Πορτογαλία ενώνουν τις φωνές τους και κινούνται νομικά στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλουν να πείσουν τους πολιτικούς της Ευρώπης να πάρουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο 13χρονος Άντρε Ολιβιέρα, η 16χρονη αδελφή του Σοφία και 4 φίλοι τους, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα τους ανέλαβαν δράση. Με αυτόν τον τρόπο πιέζουν τους ηγέτες να μειώσουν τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα. Ακόμα δημιούργησαν το Youth4climatejustice ώστε η προσπάθεια τους να μαθευτεί.

Για αυτόν τον λόγο μηνύουν 33 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του δικαιώματός τους στη ζωή, την ιδιωτικότητα και μια καθημερινότητα χωρίς διακρίσεις. Επίσης, υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις μπορούν ακόμα να αποτρέψουν αυτήν την απειλή.

Το 2017 η Πορτογαλία επλήγη από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της μετά από ανυπόφορο καύσωνα. Εξήντα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότερες από 480 κατοικίες κάηκαν. Περίπου 530 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν σε εκείνες τις φωτιές, που πέρασαν και στην Ισπανία.

Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν ολοένα και περισσότερα στο μέλλον. Τα δύο αδέλφια μαζί με τέσσερις φίλους τους υπέβαλαν την πρώτη μήνυση αυτού του είδους για την κλιματική αλλαγή και να προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα παιδιά είναι γνωστά στην Πορτογαλία για την δράση τους

Ο Liston, ο νομικός υπάλληλος του GLAN (Global Legal Action Network), μίλησε σχετικά με το το γιατί η συγκεκριμένη νομική στρατηγική συνάδει με τις ανησυχίες των νέων.

«Ξεκινήσαμε εξηγώντας τους ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αποτυχία των κυβερνήσεων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές τους στον βαθμό που ορίζει η επιστήμη, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Ακόμα, μετά την κατάθεση της αγωγής τους τον Σεπτέμβριο του 2020, τράβηξαν μεγάλη προσοχή. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας συζήτησε μαζί τους για τις ανησυχίες τους. Η Angelina Jolie επικοινώνησε με το GLAN και ζήτησε από τη Sofia να συνεισφέρει σε ένα βιβλίο για τα δικαιώματα των παιδιών. Επιπλέον, ένα αυστριακό συνεργείο ντοκιμαντέρ που συνεργάζεται με το Netflix ήρθε σε επαφή για τη δημιουργία μιας ταινίας.

Η αλλαγή θέλει χρόνο, ακόμα και αν βγουν νικητές στην υπόθεση. Ο João Joanaz de Melo, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβόνας, μίλησε για αυτό. Ο ίδιος υποστηρίζει χρόνια τις πιο «πράσινες» πολιτικές.

«Η αλλαγή διαρκεί δεκαετίες», λέει. «Για παράδειγμα, μπορεί να πάρει 200 χρόνια για να δεις ξανά τα μεσογειακά δάση μετά από μια πυρκαγιά».