Αν μέχρι τώρα οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον δε σου είχαν στείλει την ψυχή στην κάλτσα, ίσως αυτή η νέα έρευνα να το καταφέρει για τα καλά. Γιατί η εκτίμηση πως ως το 2100 θα υπάρχουν τουλάχιστον 3 ως και 10 κύματα καύσωνα κάθε χρόνο, δεν είναι μόνο ότι θα σημάνει πυρκαγιές και θάνατο, αλλά θα σημάνει και τεράστια κόστη ενέργειας, μεγάλη σπατάλη, ξηρασία, μετακινήσεις πληθυσμών, έλλειψη νερού, πολέμους για το νερό και πολλά ακόμα. Η υπερθέρμανση είναι τελικά κάτι πολύ μεγαλύτερο απ΄αυτό που λέει ο τίτλος της.

Αυτή η πρόβλεψη δεν αφορά στο σύνολο του πλανήτη αλλά περιοχές γύρω από τον Ισημερινό όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και τη Δυτική Ευρώπη, δηλαδή Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία με Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη έρευνα που έγινε από ερευνητές του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο Communications Earth & Environment κάνει λόγο για επικίνδυνα κύματα καύσωνα τα οποία ορίζονται ως συνεχιζόμενες ημέρες με τη θερμοκρασία να είναι στους 39.4 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Στις εν λόγω περιοχές οι ημέρες με ακραίο καύσωνα θα έχουν διπλασιαστεί ως το 2050!

Οι καύσωνες που οδηγούν σε θανάτους και εκατόμβες νεκρών, ήταν κάτι που οι περιοχές σε μεσαίο γεωγραφικό πλάτος δεν είχαν ζήσει μέχρι την τελευταία δεκαετία. Στην Αμερική για παράδειγμα, το Σικάγο που βρίσκεται στο Ιλινόι, μια πολιτεία λίγο πιο πάνω από το κέντρο των ΗΠΑ και προς τον βορρά, προβλέπεται 16πλασιασμός στις ημέρες ακραίου καύσωνα ως το 2010.

Η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη στους τροπικούς όπου οι θερμοκρασίες θα αγγίζουν και θα ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου, κάτι που σημαίνει πως οι άνθρωποι που ζουν εκεί, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν αθρόα τους τόπους τους για να μετακινηθεί προς τον βορρά ή τον νότο. Κάτι τέτοιο φυσικά θα μειώσει και τα διαθέσιμα εδάφη του πλανήτη για καλλιέργεια, άρα θα επωμιστούν άλλα εδάφη μεγαλύτερο βάρος και πίεση και θα επιδεινωθεί η κλιματική κρίση.

Οι συγκεκριμένες προβολές της ερευνητικής ομάδας έγιναν έχοντας ως δεδομένο πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συμβεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου στο τέλος του 21ου αιώνα. Αυτό το σενάριο δεν είναι απίθανο. Αντιθέτως, φαίνεται πως σίγουρα θα έχουμε αύξηση κατά 1.5 βαθμό και το 2 δεν απέχει πολύ. Η έρευνα μάλιστα επισημαίνει ότι η πιθανότητα να περιορίσουμε την υπερθέρμανση στους 1.5 βαθμούς ως το 2050 είναι 0.1%. Αισιόδοξη εκτίμηση.

«Αυτά τα κύματα καύσωνα που έσπασαν κάθε ρεκόρ τα τελευταία καλοκαίρια, θα γίνουν καινούργια σταθερά στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Για πολλά μέρη κοντά στον Ισημερινό, ως το 2100 τον μισό χρόνο θα είναι αδύνατο να δουλέψουν σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα κι αν τώρα αρχίσουμε να μειώνουμε τους ρύπους», εξηγεί ο επικεφαλής και συντάκτης της έρευνας, Lucas Vargas Zeppetello.

Το μέγεθος του καύσωνα εκτιμήθηκε με βάση τις προβολές που αφορούν την θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία, ο συνδυασμός των οποίων είναι αυτός που κάνει αβάσταχτο τον καύσωνα για τον άνθρωπο, αφού ο ιδρώτας που παράγει δεν προλαβαίνει να εξατμιστεί και να απομακρύνει θερμότητα από το δέρμα του.

10 μήνες σχεδόν μετά την COP26, όπου τέθηκαν κάποια στάνταρ και συμφωνήθηκαν στόχοι, ελάχιστα έχουν επιτευχθεί και αυτό αυξάνει την κρισιμότητα της φετινής Συνόδου στην Αίγυπτο, όπου όλες οι χώρες του κόσμου θα κληθούν να υποβάλλουν το πλάνο τους για τη μείωση των ρύπων.

Στο τέλος της ημέρας, στο τέλος του αιώνα εν προκειμένω, η ανθρωπότητα θα πρέπει να έχει βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση, τις ασθένειες που θα φέρει, ειδικά στους γηραιούς και θα πρέπει να έχει αλλάξει ολόκληρη την οικονομία της αφού η υπαίθρια εργασία θα είναι ανέφικτη για μεγάλο μέρος του έτους, ενώ όσοι θα βρίσκονται στα χαμηλά εισοδήματα, δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον καύσωνα σε επίπεδο ενέργειας.

«Αυτή η έρευνα σου δείχνει την άβυσσο, αλλά σου δείχνει και ότι έχουμε την καθοδήγηση για να αποτρέψουμε τέτοια σενάρια από το να συμβούν», επισημαίνει σε μια προσπάθεια τόνωσης ηθικού ο Vargas Zeppetello.

* Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Γαλλία: Αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφτεί ποτέ – Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή της

5 φυτικές τροφές που μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα στην εποχή της υπερθέρμανσης

Στεγνώνουν τα ποτάμια στην Ευρώπη: Η ξηρασία μπορεί να είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών