Οι νέοι που ζουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δηλαδή στο Τσαντ, στη Νιγηρία, στη Γουινέα και στη Γουινέα-Μπισσάου κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Απειλεί την υγεία, την εκπαίδευση και την προστασία τους, ενώ παράλληλα τους εκθέτει σε θανατηφόρες ασθένειες, σύμφωνα με μια έκθεση της UNICEF, που παρουσιάστηκε σήμερα.
Η έκθεση «The Climate Crisis Is a Child Rights Crisis: Introducing the Children’s Climate Risk Index’» είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση για τις επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική κρίση στα παιδιά. Κατατάσσει τις χώρες με βάση την έκθεση των παιδιών σε κλιματικά και περιβαλλοντικά ακραία φαινόμενα, όπως κυκλώνες και καύσωνα, καθώς και το πόσο ευάλωτα είναι με βάση την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες.
Η έκθεση ξεκίνησε σε συνεργασία με την «Fridays for Future» κατά την τρίτη επέτειο του παγκόσμιου κινήματος για το κλίμα υπό την ηγεσία της νεολαίας. Η έκθεση διαπιστώνει ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά-σχεδόν τα μισά από τα 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά του κόσμου-ζουν σε μία από τις 33 χώρες που βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν έναν θανατηφόρο συνδυασμό έκθεσης σε πολλαπλούς κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κραδασμούς με υψηλή ευπάθεια λόγω ανεπαρκής κάλυψης βασικών αναγκών και υπηρεσιών, όπως νερό, αποχέτευση, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.
Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των παιδιών που επηρεάζονται σήμερα, οι οποίοι αναμένονται να επιδεινωθούν καθώς επιταχύνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα:
- 240 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτεθειμένα σε παράκτιες πλημμύρες
- 330 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτεθειμένα σε ποτάμιες πλημμύρες
- 400 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτεθειμένα σε κυκλώνες
- 600 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτεθειμένα σε μεταδοτικές ασθένειες
- 815 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτεθειμένα στη μόλυνση με μόλυβδο
- 820 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτεθειμένα σε καύσωνα
- 920 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτεθειμένα σε λειψυδρία
- 1 δισεκατομμύριο παιδιά εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Ενώ σχεδόν κάθε παιδί σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει από τουλάχιστον έναν από αυτούς τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο αντιμετωπίζουν πολλαπλά και συχνά φαινόμενα, τα οποία εναλλάσσει το ένα το άλλο, που απειλούν να διαβρώσουν την πρόοδο της ανάπτυξης και να οδηγήσουν σε στερήσεις των παιδιών.
Εκτιμάται ότι 850 εκατομμύρια παιδιά – 1 στα 3 παγκοσμίως – ζουν σε περιοχές όπου τουλάχιστον τέσσερα από αυτά τα κλιματικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα έχουν ξεσπάσει. Έως και 330 εκατομμύρια παιδιά – 1 στα 7 παγκοσμίως – ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από τουλάχιστον πέντε.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μια αποσύνδεση μεταξύ του τόπου που δημιουργούνται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τον τόπο όπου τα παιδιά υφίστανται τις πιο σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις. Οι 33 χώρες «εξαιρετικά υψηλού κινδύνου» εκπέμπουν συλλογικά μόλις το 9 % των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Αντίθετα, οι 10 χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές αντιπροσωπεύουν συνολικά σχεδόν το 70 % των παγκόσμιων εκπομπών. Μόνο μία από αυτές τις χώρες κατατάσσεται ως «εξαιρετικά υψηλού κινδύνου» στον δείκτη.
Η δράση που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κρίνεται αναγκαία, αφού τα παιδιά θα συνεχίσουν να υποφέρουν. Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη τροφή και νερό ανά μονάδα σωματικού βάρους τους, είναι λιγότερο ικανά να επιβιώσουν από ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι πιο επιρρεπή σε τοξικές χημικές ουσίες, αλλαγές θερμοκρασίας και ασθένειες.
Φωτογραφία: Unsplash.com/
Nathaniel Tetteh