Ένα βίντεο με έναν ψαρά να έχει καλύψει τα χέρια του με παχύ μαύρο λάδι, που στάζει τοξικές σφαίρες πίσω στη θάλασσα, κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Εκείνος παρακαλεί στην κάμερα τους θεατές να μοιραστούν αυτό το βίντεο, ώστε να γίνει γνωστό αυτό που συμβαίνει και τις επιπτώσεις που θα έχει. Στο πλάνο, που γυρίστηκε σε ένα μικρό σκάφος, ο Gary Aboud τεκμηριώνει μια πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο της Παρίας, στα ανοικτά της Καραϊβικής ακτής του Τρινιντάντ. Είναι μόνο μια από πολλές διαρροές που απειλούν να καταστρέψουν την ευάλωτη θαλάσσια ζωή και την αλιευτική βιομηχανία της περιοχής.

Ο Aboud, είναι επικεφαλής τοπικής περιβαλλοντικής επιτήρησης, έδειξε την έκταση της διαρροής, η οποία, όπως είπε, εκτείνεται σε μίλια, και επέκρινε την προσπάθεια καθαρισμού από την εταιρεία πετρελαίου, Paria Fuel Trading Company Limited. Οι ψαράδες και η οργάνωση Friends of the Sea (FFOS) βγήκαν για να τεκμηριώσουν τη διαρροή και μαγνητοσκόπησαν ένα σκάφος να προσπαθεί να σπάσει το στρώμα λαδιού. Κάλεσε την εταιρεία να κάνει κάτι για αυτό και να μαζέψει το λάδι. «Αυτό που είδαμε, δεν ήταν τόσο εξωφρενικό όσο αυτό που έκαναν», είπε ο Aboud.

«Η διάσπαση των μεγάλων κηλίδων σε μικρότερες μπορεί να είναι λιγότερο προσβλητική για το μάτι, αλλά είναι εξίσου προσβλητική για εμάς. Όταν διασπάτε το λάδι, βυθίζεται και πηγαίνει στον ωκεανό, όπου θα συνεχίσει να υποβαθμίζεται και να εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα ». Ο αντίκτυπος των πετρελαιοκηλίδων στην αλιευτική βιομηχανία στην περιοχή είναι τρομερός, λένε οι ντόπιοι. Ο Παριακός Κόλπος είναι μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% του συνόλου της αλιευτικής δραστηριότητας. Μια έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας το 1992 διαπίστωσε ότι περίπου 40.000 άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την αλιευτική βιομηχανία ως κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Η Paria ανέφερε ότι ανακάλυψε τη διαρροή περίπου στις 19.30 το Σάββατο και ότι η διαρροή κατά μήκος ενός αγωγού αργού 12 ιντσών ήταν η αιτία. Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ανέφερε: «Η διαρροή περιορίζεται και ο υπολειπόμενος καθαρισμός βρίσκεται σε εξέλιξη». Η εταιρεία αρνείται ότι πήρε μέρος στην συγκάλυψη, καθώς δήλωσε ότι το απορρόφησαν στρατηγικά για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του πετρελαίου στη θάλασσα και ότι τα φορτηγά κενού απομάκρυναν το πετρέλαιο, ενώ οι κηλίδες στη θάλασσα «μηχανικά διασπώνται».

Η FFOS υποστηρίζει ότι η διαρροή εξαπλώνεται, καθώς έλαβε καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων που ισχυρίζονταν ότι ένας διασκορπιστής πετρελαίου χρησιμοποιείται στην προσπάθεια καθαρισμού, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο από την εταιρεία. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Τρινιντάντ και Τομπάγκο δηλώνει ότι τα χημικά διασποράς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κοντά στην ακτογραμμή.