Αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1.5 βαθμό Κελσίου. Λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης των ωκεανών. Πλημμύρες. Τυφώνες. Καύσωνας. Πυρκαγιές. Όλα αυτά φέρνει μαζί της η κλιματική κρίση και τα έχουμε ήδη ζήσει στο φετινό καλοκαίρι. Φέρνει όμως και κάτι άλλο: λιμό. Η Μαδαγασκάρη, μια χώρα που ελάχιστα έχει συμβάλλει σε αυτή την καταστροφή, θα είναι η πρώτη που θα βιώσει τις συνέπειες της κρίσης. Για την ακρίβεια, είναι ήδη πολύ κοντά στο να κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού, καθώς η έλλειψη τροφίμων είναι τρομακτική για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Μαδαγασκάρη βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών στα νότια της χώρας. Οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί και οι άνθρωποι αναζητούν έντομα για να μπορέσουν να τραφούν. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από τα 27 εκατομμύρια του πληθυσμού της, υπάρχουν 30.000 άνθρωποι που λιμοκτονούν και 1.14 εκατομμύρια που βρίσκονται στο όριο του λιμού.

Αυτός ο αριθμός μοιάζει μικρός, αλλά αρκεί κανείς να δει ότι αυτό συμβαίνει στην υγρή περίοδο του έτους για το νησιωτικό κράτος και θα καταλάβει ότι ο αριθμός μπορεί να ανέλθει σε εκατομμύρια όταν ξεκινήσει η περίοδος ξηρασίας πριν τον θερισμό. Αυτή θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και υπολογίζεται ότι ως τον Δεκέμβριο, περίπου 1.5 εκατομμύριο κάτοικοι στη Μαδαγασκάρη θα έχουν τεράστιο πρόβλημα στην εύρεση φαγητού.

«Αυτές οι συνθήκες λιμού είναι αποτέλεσμα του κλίματος και όχι κάποιας διαμάχης» αναφέρει ο Σέλι Τακράλ, υπεύθυνος του ΟΗΕ για το Πρόγραμμα Επισιτισμού. «Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει τίποτα προς την καταστροφή του κλίματος, δεν καίνε ορυκτά καύσιμα κι όμως σηκώνουν πρώτοι το βάρος της κλιματικής κρίσης». Η Μαδαγασκάρη παράγει το 0.01% της παγκόσμιας ποσότητας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βρίσκεται στην πρώτη 10άδα χωρών με τις λιγότερες κατά κεφαλήν εκπομπές.

https://www.intronews.gr/3990-2-methanio-2020-klimatiki-krisi

Στην επαρχία Αμποασάρι οι άνθρωποι θρέφονται αποκλειστικά με ακρίδες. «Καθαρίζω τα έντομα όσο καλύτερα μπορώ, αλλά δεν υπάρχει και νερό» περιγράφει η Ταμάρια, μητέρα 4 παιδιών που ζει στο χωριό Φαντιόβα. «Σήμερα δεν έχουμε να φάμε τίποτα εκτός από φύλλα κάκτου» εξηγεί η Μπόλε, μητέρα 3 παιδιών. Η Μπόλε έχασε τον άντρα της από τον λιμό, όπως και τον γείτονα της. Για περίπου 8 μήνες οι άνθρωποι θρέφονται με έντομα και τα ελάχιστα είδη χλωρίδας που αντέχουν την ξηρασία, καθώς δε μπορούν να θερίσουν ό,τι έσπειραν.

Στη Μαδαγασκάρη κοιμούνται στα χωράφια για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους

Η Μαδαγασκάρη είναι μια περιοχή που βιώνει συχνά έντονες κλιματικές αλλαγές λόγω του φαινομένου του Ελ Νίνιο, όμως οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό που συμβαίνει φέτος, υπερβαίνει κάθε έννοια φυσιολογικού και είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Ο Κρις Φανκ, επικεφαλής στο Climate Hazards Center του Πανεπιστημίου της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, εξηγεί πως πρέπει να γίνει ένα σχέδιο διαχείρισης του νερού.

«Με τα μοντέλα μας μπορούμε να προβλέψουμε ποιες μέρες θα είναι οι βροχές πιο έντονες, ώστε οι άνθρωποι να συγκεντρώσουν περισσότερο νερό και να εντατικοποιήσουν την αγροτική τους δράση. Δεν είμαστε ανήμποροι μπροστά στην κλιματική αλλαγή» τόνισε.

Η κατάσταση του λιμού, εύκολα προκαλεί αλυσιδωτές συνθήκες εμφυλίου. Πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να πουλήσουν τα χωράφια τους για ένα κομμάτι ψωμί, με τις τιμές στις αγορές να έχουν ανέβει 3 και 4 φορές προς τα πάνω στη Μαδαγασκάρη. Άλλοι αναζητούν τροφή σε χωράφια άλλων ανθρώπων. Αυτό οδηγεί αρκετούς να κοιμούνται τα βράδια στο χώμα, δίπλα στις καλλιέργειες τους, για να τις προστατεύσουν σε περίπτωση επιδρομής. Κάτι που δεν είναι απλό, καθώς είναι πιθανό να σχηματιστούν μέχρι και συμμορίες σε κάποιες περιοχές.

Μέσα σε όλα τα προβλήματα της χώρας, υπάρχει και ο Covid-19. Μπορεί εδώ και περίπου ένα μήνα η χώρα να ανακοινώνει μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά το πλήγμα στον τουρισμό ήταν τεράστιο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν ούτε τη δυνατότητα να αναζητήσουν εκεί πηγή εσόδων για να μπορέσουν να αγοράσουν έστω κάποια λίγα τρόφιμα.

Εξαιτίας της πανδημίας, το λιμάνι στα νότια της χώρας παραμένει κλειστό. Έτσι, όλος ο εφοδιασμός γίνεται στα βόρεια και χρειάζονται 6-8 ημέρες για να φτάσουν προμήθειες σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις τρόφιμα έχουν καταστραφεί. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού προβλέπει ότι θα απαιτηθούν κοντά στα 79 εκατομμύρια δολάρια για προμήθεια τροφών στη Μαδαγασκάρη.