Δεν κομίζουμε γλαύκες στην Αθήνα, εν έτει 2021 κιόλας, γράφοντας πως τα ζώα της φάρμας, τα ζώα εκτροφείων, οφείλονται σε ένα μεγάλο ποσοστό (14.5%) για το CO2 και την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Καθώς μάλιστα τα τελευταία 40 χρόνια η ανάγκη για κρέας έχει ξεπεράσει σε αριθμούς τις ανάγκες σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας πριν το 1980, γίνεται αντιληπτό πως βρισκόμαστε μπροστά σε γκρεμό.
Η κλιματική κρίση οφείλεται κατά βάση στην εκτροφή και κατανάλωση κρεάτων και γαλακτοκομικών και γι΄αυτό όλο και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν επιτακτικά από τον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση.
Όπως αναφέρει η Guardian, μια έρευνα που έγινε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Meat Atlas, Heinrich Böll Stiftung και Friends of The Earth, αποτυπώνει πλήρως μια δυσοίωνη κατάσταση γύρω από τη βιομηχανία των ζωικών παραγώγων.
Οι 20 μεγαλύτερες φίρμες εκτροφής στον κόσμο απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα περισσότερους ρύπους απ΄ό,τι η Γερμανία, η Γαλλία ή η Βρετανία. Αυτές οι εταιρείες μάλιστα, έχουν λάβει από το 2015 ως το 2020 χρηματοδότηση 478 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τράπεζες, επενδυτικά ή συνταξιοδοτικά funds, όλα ευρισκόμενα στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη.
Αυτή η οικονομική στήριξη αποτελεί προτροπή για αύξηση της παραγωγής, με την εκτίμηση να κάνει λόγο για 40 εκατομμύρια επιπλέον τόνους ως το 2029, το οποίο θα φέρει την ετήσια παραγωγή παγκοσμίως στα 366 εκατομμύρια τόνους. Είναι προφανές πως τη μερίδα του λέοντος σε αυτόν τον αριθμό, τον έχουν οι ΗΠΑ, Κίνα, Βραζίλια και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που παράγουν το 60% του κρέατος και των γαλακτοκομικών κάθε χρόνο.
Το πρόβλημα με την κτηνοτροφία δεν είναι μόνο στα αέρια που απελευθερώνονται, αλλά και στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων που απορροφούν κάποιες ποσότητες για να τις μετατρέψουν σε βιώσιμη ύλη. Τα 3/4 του εδάφους της Γης χρησιμοποιούνται πλέον για κτηνοτροφία και καλλιέργειες τροφών που τρώνε τα ζώα κτηνοτροφίας.
https://www.intronews.gr/4641-2-klimatiki-krisi-cop26-glaskovi-epistimones
Η μείωση του CO2 μέσω της κτηνοτροφίας είναι ζωτικής σημασίας
Μόνο στη Βραζιλία να δει κανείς, όπου κάθε χρόνο αποψιλώνονται εκτάσεις του πνεύμονα της Γης, του Αμαζονίου, χρησιμοποιούνται 175 εκατόμμύρια εκτάρια εδάφους γι΄αυτό το σκοπό. Τόση είναι η έκταση που χρησιμοποιεί συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση!
«Όλα αυτά γίνονται για το κέρδος και δεν επικεντρώνονται στα βασικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα σε ένα σύστημα διατροφής που βασίζεται στην ζωική πρωτεΐνη, το οποίο έχει καταστροφικές συνέπειες στο κλίμα, στην βιοποικιλότητα και σκοτώνει έμμεσα ή άμεσα τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη» αναφέρει η Στάνκα Μπέτσεβα από τον οργανισμό Friends of The Earth. «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ζωικών παραγώγων και να στραφούμε σε ένα διαφορετικό και πιο ευαίσθητο μοντέλο».
Η στόχευση που πρέπει να υπάρξει, σύμφωνα με τη Μπέτσεβα, δεν αφορά μόνο στην ατομική ευθύνη, αλλά πρέπει να νομοθετηθούν αυστηρές ποινές για τις εταιρείες που έχουν τέτοιο αποτύπωμα στο περιβάλλον, ενώ και οι τράπεζες θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να επενδύουν και να χορηγούν δάνεια σε αυτόν τον τομέα.
Ο Πάολο Πατρούνο, αναπληρωτής γραμματέας του ευρωπαϊκού οργανισμού CLITRAVI, που ασχολείται με τον έλεγχο της βιομηχανίας κρέατος δεν διαφαίνεται ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αν κρίνουμε από την ακόλουθη δήλωσή του.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιο βιώσιμος τομέας και κάποιος λιγότερο βιώσιμος. Υπάρχουν όμως βιώσιμοι τρόποι για να γίνει η παραγωγή φυτικών ή ζωικών τροφών και δεσμευόμαστε να κάνουμε την παραγωγική ζωικής πρωτεΐνης πιο βιώσιμη.
Ξέρουμε επίσης ότι στην Ευρώπη εκπέμπουμε τους μισούς ατμοσφαιρικούς ρύπους (CO2) μέσω της κτηνοτροφίας σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου. Ο παγκόσμιος μέσος όρος CO2 είναι στο 14% και στην Ευρώπη είναι στο 7%».