H Νέα Ζηλανδία κατέγραψε τον πιο ζεστό της χειμώνα, με τους επιστήμονες να εξηγούν πως η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις θερμοκρασίες σε όλο και πιο υψηλά επίπεδα. Για τους τρεις μήνες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου, η μέση θερμοκρασία ήταν 9,8 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτo Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα.

Ο αριθμός ήταν 1,3 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο και 0,2 βαθμούς υψηλότερος από το προηγούμενο ρεκόρ, που δημοσιεύτηκε το 2020. Η Nava Fedaeff, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο, δήλωσε ότι πάνω από το φόντο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, φέτος υπήρχαν περισσότεροι θερμοί άνεμοι από ό, τι συνήθως από τα βόρεια και σημειώθηκαν πιο ζεστές θερμοκρασίες στη θάλασσα.

https://www.intronews.gr/4720-2-20-brands-ktinotrofia-co2-evropi

Η κλιματική κρίση είναι «ζωή ή θάνατος» δήλωσε και πρόσθεσε πως η επικείμενη τάση θέρμανσης θα μπορούσε να εντοπιστεί μέσω της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα, η οποία αυξήθηκε στη Νέα Ζηλανδία από 320 μέρη ανά εκατομμύριο πριν από 50 χρόνια σε περίπου 412 μέρη ανά εκατομμύριο σήμερα.

Ο καθηγητής James Renwick, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια του Ουέλινγκτον, δήλωσε πως η Νέα Ζηλανδία έχει καλές κυβερνητικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2050.

Είπε ότι υπάρχουν πολλοί φυσικοί πόροι όπως ο άνεμος, ο ήλιος και το νερό που θα μπορούσαν να παρέχουν ανανεώσιμη ενέργεια για τις ενεργειακές ανάγκες του έθνους.

«Η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια κορυφαία στον τομέα της πράσινης ενέργειας και της πράσινης οικονομίας».

https://www.intronews.gr/4641-2-klimatiki-krisi-cop26-glaskovi-epistimones

Οι αγροτικές βιομηχανίες που βασίζονται στον κρύο καιρό θα έχουν επίσης πρόβλημα, αλλά ίσως ο θερμότερος καιρός θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για επαναπροσανατολισμό του τομέα προς καλλιέργειες που έχουν καλή απόδοση σε θερμότερα κλίματα.

Οι προβλέψεις του NIWA προβλέπουν πάντως τη συνέχιση του ζεστού καιρού κατά τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες.