Μπορεί να νομίζουμε μετά την πανδημία ότι τα έχουμε δει όλα, ωστόσο μια ηλιακή καταιγίδα φαίνεται να είναι επί ποδός. Αυτό σημαίνει ότι το 2021 ανακηρύσσεται επισήμως η πιο καταστροφική – απελπιστική χρονιά των αιώνων. Ίσως η πτώση μετεωρίτη στον πλανήτη να μην σας τρομάζει τόσο, καθώς κάποια στιγμή όλοι θα πεθάνουμε -βοήθησε και ο κορονοϊός να συμφιλιωθούμε με την ιδέα- αλλά σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι η νέα αυτή καταιγίδα μπορεί να μας αφήσει για μήνες χωρίς ίντερνετ.
Αυτό θα συμβεί – αν συμβεί- διότι ο ήλιος ξεχειλίζει πάντα τη Γη με μια ομίχλη μαγνητισμένων σωματιδίων γνωστή ως ηλιακός άνεμος. Ως επί το πλείστον, η μαγνητική ασπίδα του πλανήτη μας εμποδίζει αυτόν τον ηλεκτρικό άνεμο να κάνει οποιαδήποτε πραγματική ζημιά στη Γη ή στους κατοίκους της. Έτσι στέλνει αυτά τα σωματίδια προς τους πόλους και αφήνουν πίσω τους μια ευχάριστη αύρα για εμάς.
Αλλά μερικές φορές, κάθε αιώνα περίπου, ο άνεμος αυτός εξελίσσεται σε ηλιακή καταιγίδα, και όπως προειδοποιεί η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο επικοινωνίας δεδομένων SIGCOMM 2021, τα αποτελέσματα ενός τόσο ακραίου διαστημικού καιρού θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας.
Εν ολίγοις, μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να βυθίσει τον κόσμο σε «Internet apocalypse» που θα αφήσει την κοινωνία εκτός σύνδεσης για εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά, έγραψε η Sangeetha Abdu Jyothi, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine. νέα ερευνητική εργασία. Φανταστείτε τώρα καραντίνα χωρίς ίντερνετ.
«Αυτό που με έκανε πραγματικά να το σκεφτώ είναι ότι με την πανδημία είδαμε πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος. Δεν υπήρχε πρωτόκολλο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και είναι το ίδιο με την ανθεκτικότητα στο διαδίκτυο», δήλωσε η Abdu Jyothi στο WIRED. «Η υποδομή μας δεν είναι προετοιμασμένη για ηλιακό γεγονός μεγάλης κλίμακας».
https://www.intronews.gr/4875-2-patates-trofes-planitis-ipo-exafanisi
Έχει ξεσπάσει και στο παρελθόν ηλιακή καταιγίδα
Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί μόνο δύο τέτοιες καταιγίδες – η μία το 1859 και η άλλη το 1921- που μάλλον ήταν λιγότερο επώδυνες για τους κατοίκους του πλανήτη Γη. Το προηγούμενο περιστατικό, γνωστό ως Carrington Event, δημιούργησε μια τόσο σοβαρή γεωμαγνητική διαταραχή στη Γη, ώστε τα σύρματα έπιασαν φωτιά και ενέργεια – συνήθως ορατή μόνο κοντά στους πόλους του πλανήτη – εντοπίστηκαν κοντά στην ισημερινή Κολομβία.
Οι μικρότερες καταιγίδες έχουν επίσης καταγραφεί, με μια τον Μάρτιο του 1989 να αφήνει χωρίς ρεύμα την καναδική επαρχία του Κεμπέκ για εννέα ώρες. Από τότε η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας, χωρίς όμως να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση. Καλύτερα να πέσει κανένας κομήτης δηλαδή.
Στα καλά νέα είναι ότι οι τοπικές και περιφερειακές συνδέσεις Διαδικτύου είναι πιθανό να έχουν χαμηλό κίνδυνο να καταστραφούν επειδή τα καλώδια οπτικών ινών δεν επηρεάζονται από τα γεωμαγνητικά επαγόμενα ρεύματα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ωστόσο, τα μεγάλα υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου που συνδέουν ηπείρους είναι άλλη υπόθεση.
Αυτά τα καλώδια είναι εξοπλισμένα ειδικά για να ενισχύουν το τοπικό σήμα σε απόσταση 50 έως 150 χιλιομέτρων. Αυτοί οι repeaters είναι ευάλωτοι σε γεωμαγνητικά ρεύματα και ολόκληρα καλώδια θα μπορούσαν να καταστούν άχρηστα αν ακόμη και ένας από αυτούς βγει εκτός σύνδεσης.
Σε περίπτωση καταστροφικής γεωμαγνητικής καταιγίδας, τα έθνη μεγάλου γεωγραφικού πλάτους είναι πιθανότερο να αποκοπούν πρώτα από το δίκτυο. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για την επισκευή της υποβρύχιας υποδομής, αλλά η Abdu Jyothi προτείνει ότι είναι πιθανές οι μεγάλης κλίμακας διακοπές στο διαδίκτυο για εβδομάδες ή μήνες. Στο μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τα προς το ζην.
https://www.youtube.com/watch?v=FSvarzae1TQ
Φωτογραφία: Unsplash.com / nasa