The Indigenous Watch. Αν ήμασταν στο Game of Thrones, κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί αυτό που συνέβη στο Daintree, ένα τροπικό δάσος-εθνικό πάρκο-μνημείο της UNESCO. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση συνολικά για την ανθρωπότητα, καθώς η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ παραχώρησε στους ιθαγενείς της περιοχής την αποκλειστική διαχείριση του δάσους.
Σε μια εποχή που τα τροπικά δάση αποψιλώνονται για να γίνουν φοινικοδάση και μειώνονται οι πνεύμονες απορρόφησης του CO2 του πλανήτη, το να ανήκουν τόσο ζωογόνα εδάφη σε ιθαγενείς που όλη τους η ζωή είναι μια απόρριψη του σύγχρονου καπιταλισμού κι ένας εναγκαλισμός της φύσης, διασφαλίζει την διατήρησή τους.
Στην Αυστραλία, όπου βρίσκεται το Daintree, ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλές περιοχές όπου οι Αβορίγινες έχουν δικό τους εκπρόσωπο στα τοπικά συμβούλια, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να μη φαντάζει τόσο σημαντική, αλλά για τον πλανήτη είναι. Ιδίως από τη στιγμή που οι πιο σημαντικοί πνεύμονες του πλανήτη βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, την Ινδονησία, την Ωκεανία, την νότια Αφρική και τη Σιβηρία.
Το εθνικό πάρκο του Daintree έχει έκταση 160.000 εκτάρια, τα οποία παραδόθηκαν σε ειδική εκδήλωση το πρωί της Τετάρτης στους ιθαγενείς Kuku Yalanji στην περιοχή Μπλούμφελντ. Το Daintree είναι το παλαιότερο τροπικό δάσος στον κόσμο και μαζί με το Uluru και Kakadu, είναι μια τριάδα προστατευόμενων σημείων της UNESCO που ανήκουν στους ιθαγενείς κατοίκους τους.
Το Daintree θα προστατεύσει τους ιθαγενείς και τον πολιτισμό τους
«Είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους των Kuku Yalanji, για εμάς τους bama (Αβορίγινες της Αυστραλίας) που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια στα τροπικά δάση. Είναι κάτι το μοναδικό αυτό που συμβαίνει για τα τα μέρη προστασίας της UNESCO. Πρέπει να φτιάξουμε το μελλοντικό μας μονοπάτι και να κερδίσουμε απ΄αυτό, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας για να έχουν αυτοπεποίθηση».
Αυτή η μεταβίβαση έρχεται στην πιο κρίσιμη εποχή, γιατί το Daintree αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ξυλείας, με πολλά δέντρα να έχουν καταστραφεί, ενώ στις γύρω περιοχές γίνονταν έργα αστικής φύσεως.
«Αυτά τα εθνικά πάρκα θα προστατεύσουν τα μέρη που ζουν οι Αβορίγινες, τον πολιτισμό τους, την ποικιλία των οικοσυστημάτων όπως τα τροπικά δάση, τις τούνδρες, τα υγρά δάση κα τα μανγκρόβια και μεγάλο τμήμα των Υγρών Τροπικών, μια περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι η δεύτερη πιο αναντικατάστατη στον πλανήτη» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ, Meaghan Scanlon.
Το επίσης ουσιαστικό με αυτή τη συμφωνία, είναι ότι η UNESCO θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει και τα δικαιώματα των ιθαγενών μαζί με την οικολογική σημασία του Daintree, κάτι που δεν συνέβαινε, αναφέρει η Guardian. Πίσω απ΄αυτό, ενδεχομένως να υπάρχει και μια διάθεση απάντησης από την αυστραλιανή μεριά προς την UNESCO, μετά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι γύρω από τον Κοραλλιογενή Ύφαλο.