Τη μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη για την κλιματική κρίση που απειλεί τον πλανήτη, χρεώνεται σε έξι χώρες, οι οποίες έχουν τεράστια ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, από το 1850. Μάλιστα, δεν έχουν ακόμα δεσμευτεί για τη μείωση του ούτε υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, παρά το γεγονός ότι τον Νοέμβριο θα διεξαχθεί η κρίσιμη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το περιβάλλον, στη Γλασκώβη.

https://www.intronews.gr/6249-2-kanaria-nisia-la-palma-ekrixi-gennisi-nision

Η Κίνα πρωτοστατεί στα νούμερα και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ ακολουθούν Ρωσία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς. Είναι οι χώρες που πλούτισαν επί της ουσίας από τα ορυκτά καύσιμα, επομένως επιβάλλεται να αναλάβουν και πιο ουσιαστική δράση για τις επίπτωσης της παγκόσμιας θερμότητας.

Για πρώτη φορά, η ανάλυση από τo Carbon Brief, περιλαμβάνει τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση, καθώς και άλλες αλλαγές που παρατηρούνται στον πλανήτη σε συνδυασμό με τα ορυκτά καύσιμα.

ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Καναδάς είναι οι μόνες από τις δέκα κορυφαίες χώρες που έχουν δεσμευτεί για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η πρώτη, έχει δηλώσει ότι θα διπλασιάσει τη συμβολή της στη χρηματοδότηση του κλίματος, κάτι που για κάποιους θεωρείται μικρή κίνηση για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των 2.500 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, που αντλήθηκαν στην ατμόσφαιρα από το 1850 και του 1.2C της θέρμανσης που ήδη βιώνουμε», δήλωσε ο Simon Evans στο Carbon Brief. «Η νέα ανάλυσή μας, δείχνει πως είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες που είναι περισσότερο υπεύθυνες για τη θέρμανση του πλανήτη να αναλάβουν δράση».

Ο Mohamed Nasheed, πρεσβευτής του Climate Vulnerable Forum (CVF), μια ομάδα 48 εθνών, δήλωσε: «Το δίκαιο είναι εκείνοι που έχουν κάνει τα περισσότερα λάθη και προκάλεσαν την κλιματική κρίση να το αντιμετωπίσουν. Είναι σαφές πως πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία».

https://www.intronews.gr/5385-2-i-tripa-tou-ozontos-anisihei-epistimones-75

Ο Tom Athanasiou, συνεργάτης στο Climate Equity Reference Project, δήλωσε πως είναι προφανές πως η ικανότητα των φτωχών σε σύγκριση με των εύπορων κρατών για να χρηματοδοτήσουν τη δράση για το κλίμα, δεν είναι η ίδια.

Η ανάλυση του Carbon Brief δείχνει ότι περίπου το 85% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα των ΗΠΑ και της Κίνας προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και το 15% από την αποψίλωση των δασών, με το αντίστροφο να ισχύει για τη Βραζιλία και την Ινδονησία, με την τελευταία να σημειώνει πρόοδο στις αναδασώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, είπε ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες έπρεπε να αναλάβουν δράση, κάτι που τόνισε και η Greta Thunberg έθεσε επίσης το ζήτημα της ιστορικής ευθύνης. «Αναγνωρίζω ότι οι χώρες που έχουν εκπέμψει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα δεν το έκαναν με την πρόθεση να βλάψουν το κλίμα», δήλωσε ο Nasheed. «Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης εφευρέθηκε για την κινητικότητα, όχι για να πνίξει τα νησιωτικά έθνη. Ζητώ λοιπόν μια συλλογική προσέγγιση σε αυτό, όπου ενεργούμε μαζί για να αυξήσουμε γρήγορα τις καθαρές τεχνολογίες που χρειαζόμαστε αντί να παίξουμε ένα παιχνίδι μεταπολίτευσης κατηγορίας».

Η ανάλυση Carbon Brief χρησιμοποίησε δεδομένα από το Κέντρο ανάλυσης διοξειδίου του άνθρακα, το Our World in Data, το Global Carbon Project, το Carbon Monitor και μελέτες σχετικά με τις εκπομπές από την αποψίλωση των δασών και τις αλλαγές στη χρήση της γης . Ξεκινά από το 1850, πριν από το οποίο τα αξιόπιστα δεδομένα είναι λιγοστά, και έτσι δεν περιλαμβάνει εκπομπές από την αποψίλωση των δασών που συνέβησαν πριν από εκείνη την εποχή.