Τιτάνιες προσπάθειες καταβάλλουν οι τοπικές αρχές στο Orange County της Καλιφόρνια, καθώς το Σαββατοκύριακο ένας αγωγός πετρελαίου 17.5 μιλίων, που βρίσκεται σε βάθος 20-30 μέτρων, δέχτηκε ένα χτύπημα από άγκυρα, με αποτέλεσμα να ανοίξει μια τρύπα 34 εκατοστών. 144.000 γαλόνια διέρρευσαν στη θάλασσα στην παραλία της περιοχής Χάντινγκτον και προς το παρόν το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Το Σάββατο 2/10 το πρωί, έγινε το δυστύχημα με το τρύπημα του αγωγού, ο οποίος καταλήγει σε μια μονάδα στα ανοιχτά της θάλασσας που την αποκαλούν Elly, αναφέρει το CNN. Πρόκειται για μία από τις πολλές πλατφόρμες που βρίσκονται στις θάλασσες της Νότιας Καλιφόρνια και ανήκει στην Amplify Energy.

Το US Department of Transportation Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration ανέφερε στην εταιρεία ότι ο αγωγός που χτίστηκε εκεί πριν 41 χρόνια, έχει ένα τρύπημα σε σχήμα ημικύκλιου και γίνεται έρευνα για να διασαφηνιστεί αν όντως υπήρξε κάποιο πλοίο σε εκείνο το σημείο της στιγμή της διαρροής. Σε εκείνο το σημείο, λένε τα ρεπορτάζ, ρίχνουν άγκυρα αρκετά συχνά κάποια πλοία περιμένοντας να μπουν στο λιμάνι του κόλπου Σαν Πέδρο.

Από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Καλιφόρνια

Η ζημιά έγινε στα 5 ναυτικά μίλια από την ακτή της παραλίας Χάντινγκτον, χρειάστηκαν 12 ώρες μέχρι να γίνει αντιληπτό και μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν μπορέσει να βγάλουν από τη θάλασσα 4.158 γαλόνια, με το συνολικό μέγεθος των 144.000 γαλονίων να υπολογίζεται στα 13 τετραγωνικά μίλια.

Ο εκπρόσωπος της Amplify, Μάρτιν Γουίλσερ, εξήγησε στο CNN ότι υπάρχει μηχανισμός για να ανιχνεύει τη διαρροή πριν να φανούν κηλίδες, όμως το σύστημα τους δεν τους ενημέρωσε πριν το πρωί του Σαββάτου.

Συνολική καταγραφή της καταστροφής δε μπορεί να γίνει ακόμα, αν και οι εκτιμητές υποστηρίζουν πως το πετρέλαιο έχει εισχωρήσει στα εδάφη και γίνονται συστάσεις στους ντόπιους να μην προβούν σε γεωργικές ενέργειες. Γίνεται μάλιστα λόγος για μια από τις χειρότερες διαρροές πετρελαίου στην Καλιφόρνια.

Ως προς τα ζώα, έχουν βρεθεί 4 πουλιά τραυματισμένα, αριθμός που σίγουρα είναι χαμηλός, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε για την θαλάσσια καταγραφή της καταστροφής. Το τμήμα θαλάσσιας ζωής της Καλιφόρνια δεν έχει μπορέσει να επιχειρήσει ακόμα, λόγω της κακής ορατότητας που υπάρχει στο νερό.

Η Amplify που απασχολεί 222 υπαλλήλους και έχει τζίρο 153 εκατομμυρίων δολαρίων, έχτισε τους αγωγούς της τη δεκαετία του ’70 και του ’80 και τους ελέγχει κάθε χρόνο. Στο πρόσφατο παρελθόν όμως, η εταιρεία έχει δεχτεί πρόστιμο 85.000 δολαρίων για δύο παραπτώματα. Το ένα αφορά σε μικρή διαρροή πετρελαίου, το άλλο σε υπάλληλο που δε φορούσε κατάλληλη στολή και τον διαπέρασε ηλεκτρισμός 98.000 volt.