Στη μικρή πόλη Morehead στους πρόποδες των Appalachian Mountains, βρίσκεται το μεγαλύτερο θερμοκήπιο στις ΗΠΑ. Η εγκατάσταση του AppHarvest διαφέρει από τις υπόλοιπες καθώς δεν μιλάμε απλά για μια τεράστια έκδοση ενός κοινότυπου θερμοκηπίου μιας αυλής.

Αυτή η επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιεί ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και data για να μεγαλώσει έως και 45 εκατομμύρια ντομάτες ετησίως. Mε τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται και τις προβλέψεις να κάνουν λόγια για επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι θα χρειαστεί να παράγουμε 70% περισσότερη τροφή.

Ο Jonathan Webb, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του AppHarvest, πιστεύει ότι τα θερμοκήπια που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη είναι μια λύση, αφού με χαμηλό κόστος παράγεται περισσότερη τροφή και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Πώς λειτουργεί το AppHarvest

Χτισμένο το 2020 και με έκταση 60 στρεμμάτων, το AppHarvest είναι το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο που παράγει 30 φορές περισσότερο ανά στρέμμα από τα ανοιχτά χωράφια, ενώ χρησιμοποιεί 90% λιγότερο νερό. 

Έχεις την δυνατότητα να ελέγχεις τα φώτα, το νερό και την θερμότητα, καθώς και την κατάσταση των καλλιεργειών. Τα φώτα LED χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν το φυσικό φως και καλλιεργούν χωρίς χώμα, σε ένα εναλλακτικό μέσο καλλιέργειας που επιτρέπει στο νερό και τα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν από τη ρίζα του φυτού.

Χρησιμοποιώντας 300 αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη, η εγκατάσταση συλλέγει δεδομένα από περισσότερα από 700.000 φυτά και οι καλλιεργητές μπορούν να παρακολουθούν από απόσταση το μικροκλίμα για να διασφαλίσουν ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν την ιδανική ποσότητα θρεπτικών συστατικών και νερού.

Τα ρομπότ της AppHarvest αξιολογούν ποιες ντομάτες είναι αρκετά ώριμες για συγκομιδή και στη συνέχεια τις συλλέγουν και τις κλαδεύουν χρησιμοποιώντας τα ρομποτικά τους χέρια.

Επί του παρόντος, οι ντομάτες της AppHarvest μπορούν να βρεθούν σε αλυσίδες παντοπωλείων και εστιατόρια στις ΗΠΑ, που πωλούνται στην ίδια περίπου τιμή με μια τυπική ντομάτα. Τα επόμενα χρόνια, η Morehouse σχεδιάζει να καλλιεργήσει επιπλέον αγαθά, όπως αγγούρι ή πιπεριές. Μια νέα εγκατάσταση χτίζεται στο Κεντάκι για να καλλιεργήσει φυλλώδη χόρτα και βότανα και άλλη για μούρα.

Ο αντίκτυπος της γεωργίας στο περιβάλλον και οι αλλαγές

Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων αντιπροσωπεύει σήμερα το ένα τρίτο των αερίων του θερμοκηπίου, το 80% της αποψίλωσης των δασών, το 70% της χερσαίας απώλειας βιοποικιλότητας και το 70% της συνολικής χρήσης γλυκού νερού, σύμφωνα με την WWF, αλλά μια σειρά εταιρειών αναζητούν λύσεις.

Μέχρι το 2050 το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση και κτηνοτροφική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 15%.

Εκτός από τα θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας, οι φάρμες, όπου τα τρόφιμα καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους σε κάθετα στοιβαγμένα κρεβάτια χωρίς χώμα ή φυσικό φως, αυξάνονται σε δημοτικότητα. Το NextOn λειτουργεί ένα vertical farms σε μια εγκαταλελειμμένη σήραγγα κάτω από ένα βουνό στη Νότια Κορέα.

Η αμερικανική εταιρεία AeroFarms σχεδιάζει να κατασκευάσει επίσης μια στο Άμπου Ντάμπι και το Infarm με έδρα το Βερολίνο καλλιέργησε φρέσκα προϊόντα στα καταστήματα του Τόκιο.

Ο καθηγητής Hon-ming Lam διδάσκει κλιματικά έξυπνη και βιώσιμη γεωργία και φυτική – γεωργική βιοτεχνολογία στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Πιστεύει ότι τα θερμοκήπια βοηθούν στο να παραμένει ασφαλής η τροφή και ότι η οικοδόμηση θερμοκηπίων σε γη που είναι απρόσιτη για την αγροτική καλλιέργεια ή κοντά σε μια πόλη όπου τα προϊόντα θα καταναλωθούν, μπορεί να μειώσει το κόστος και τις εκπομπές άνθρακα.

Το αρνητικό είναι ότι τα θερμοκήπια ανεπτυγμένης τεχνολογία δεν θα μπορούν εύκολα να παράγουν δημητριακά και βασικές καλλιέργειες. Τέλος, προσθέτει ότι τα μεγάλα θερμοκήπια ήταν από πάντα πιο ακριβά για τη λειτουργία τους και απαιτούσαν πολύ ηλεκτρικό ρεύμα, αν και η εισαγωγή της τεχνολογίας LED και η βελτίωση του σχεδιασμού μόνωσης έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.