Πήγαινε στο Google Maps. Κατεύθυνε το ποντίκι στις πολιτείες του Τέξας και του Νέου Μέξικο. Δες το μέγεθος τους. Τώρα σκέψου ότι αυτό το μέγεθος έχει απωλέσει ο Αμαζόνιος από τη δεκαετία του ’80. Το δάσος του Αμαζονίου, προφανώς.

Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Γουιάνα, Βενεζουέλα, Σουρινάμ και Γαλλική Γουιάνα είναι οι χώρες που έχουν τμήματα του δάσους στα εδάφη τους, με τη Βραζιλία να είναι σαφώς αυτή που έχει το μεγαλύτερο κομμάτι του. Κι είναι η μεγαλύτερη υπαίτιος για την απώλεια του 30% του την τελευταία δεκαετία. Από τον Ιούλιο του 2020 χάθηκαν σχεδόν 10.5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμοί έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Η αποψίλωση των δασών ήταν μια διαδικασία που από το 2004 μέχρι το 2012 δεν άγγιζε τον Αμαζόνιο. Όμως από τότε και μέχρι σήμερα, έχουν αυξηθεί οι ρυθμοί. Ιδίως στην διετία διακυβέρνησης του Χαΐρ Μπολσονάρου, ο Αμαζόνιος καταγράφει απώλειες 40 μεγάλων γηπέδων καθημερινά.

Η χρησιμότητα κάθε δάσους στον πλανήτη, είναι η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα σε ποσότητες υψηλότερες απ΄αυτές που εκπέμπει και η μετατροπή του σε οξυγόνο. Από το 2019 και τη μεγάλη καταστροφή, ο Αμαζόνιος εκπέμπει πολύ παραπάνω απ΄αυτό που απορροφά. 1 δισεκατομμύριο τόνους C02 εκπέμπει κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα το δάσος, ενώ η απορρόφηση έχει μειωθεί από τα 123 δισεκατομμύρια σε λιγότερο από 1 δισ. τόνους.

Ο Ρόμπερτ Γουόκερ, ειδικός στην ποσοτική γεωγραφία του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, εκτιμά ότι με τις παρούσες συνθήκες, το δάσος του Αμαζονίου θα έχει εξαλειφθεί ως το 2064. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής της κλιματικής κρίσης, θα πάει στράφι.

Πίσω στο 1988, ο Τσίκο Μέντες είχε πει σε φίλους και συγγενείς «δε θα είμαι ζωντανός ως τα Χριστούγεννα». Ήταν τότε μια εποχή που είχε γίνει έντονη η αγροτική μετατροπή των εδαφών του Αμαζονίου, με πάρα πολλούς να αγοράζουν εκτάσεις γης για να τις εκμεταλλευτούν για κοπάδια ζώων της φάρμας. Αυτό σήμαινε αποψίλωση, σήμαινε τέλος για το δάσος σε αυτό το σημείο.

Ο Αμαζόνιος γίνεται αφιλόξενος για τα είδη που ζούσαν από δεκάδες αιώνες πριν εκεί

Οι άνθρωποι του δάσους, οι φυλές, οι παραποτάμιες κοινωνίες και οι συλλέκτες της ζελατίνης από τα δέντρα, αντιστάθηκαν. Έκαναν περιπολίες για να προστατεύσουν τα δέντρα πριν τα κόψουν. Όμως, οι «κακοί» είχαν έρθει με όπλα και βαρύ οπλισμό για να μην εμποδίσει κανείς τη δουλειά τους.

«Στην αρχή νόμιζα ότι αντιστεκόμουν για τη δουλειά μου. Μετά ότι έπρεπε να σώσω το δάσος του Αμαζονίου. Τελικά, πάλευα για την ανθρωπότητα» είχε πει ο Μέντες. Στις 22 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο γιος του ραντσιέρη τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Είχε προφητέψει σωστά τη μοίρα του.

Από τότε μέχρι σήμερα, αυτό το πανάρχαιο δάσος των 10 εκατομμυρίων ετών, ο Αμαζόνιος, έχει χάσει 390 δισεκατομμύρια δέντρα. Στα χρόνια του Μπολσονάρου δε, τα πράγματα είναι σκούρα, καθώς ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είναι υποστηρικτής της αγροτικής εκμετάλλευσης της γης και της βιομηχανοποίησης του εδάφους.

Το 2018, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι αν ο Αμαζόνιος χάσει το 25% του δάσους του, τότε θα έχει γίνει ένα οικοσύστημα με αυξημένη ξηρασία και θα αρχίσει να πεθαίνει. Πολλά από τα είδη του αφανίζονται για να αντικατασταθούν από μοσχάρια.

Στα επόμενα χρόνια ο Μπολσονάρου θα έχει ολοκληρώσει το μεγάλο έργο του Grain Train, μιας σιδηροδρομικής γραμμής δηλαδή, που θα χρησιμοποιείται για την περισυλλογή της σόγιας που θα καλλιεργείται. Η έκταση του θα είναι 1.000 χιλιόμετρα. Η Αλεσάντρα Κοράπ, εκπρόσωπος των ιθαγενών Μουντουρούκου, κάνει λόγο για ευθεία επίθεση στα εδάφη των ιθαγενών από την κυβέρνηση. Ένα μεγάλο τμήμα του δάσους θα καταστραφεί για να αυξηθούν οι καλλιέργειες σόγιας.

Πριν από λίγους μήνες, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι, και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ένωσαν τις φωνές τους απευθυνόμενοι στους πιστούς του χριστιανικού δόγματος, κάνοντας λόγο για «το κλάμα της Γης που πρέπει να το ακούσουμε» και για «θυσίες που πρέπει να κάνουν όλοι για τον πλανήτη που μας χάρισε ο Θεός μας». Κάλεσαν μάλιστα τους ηγέτες που θα βρίσκονται στην COP26 να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις.

Ο Φραγκίσκος και ο Γουέλμπι σχεδιάζουν να βρεθούν στη Γλασκώβη, ενώ ο Πάπας θα γίνει ο πρώτος από αυτή τη θέση που θα πάε στο δάσος του Αμαζονίου για να περπατήσει σε κάποια από τα εδάφη του και να το ευλογήσει.