Η απειλή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει γίνει πιο έντονη από ποτέ. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 ή 2 βαθμούς κελσίου οφείλεται κυρίως στην χρήση των αυτοκινήτων και στα αέρια που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, γνωστή ως Cop26, που θα πραγματοποιηθεί στην Σκωτία, θα συζητηθούν καίρια ζητήματα, στην προσπάθεια να βρεθεί κάποια λύση. Κάποιες χώρες διαφοροποιούνται ή προσπαθούν να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή, ωστόσο οι αριθμοί αποκρύπτουν τις τεράστιες επιπτώσεις που διακυβεύονται.

Προς το παρόν η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά μέσον όρο 1,2 βαθμούς κελσίου, αριθμό που ενδέχεται να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι ωκεανοί πρόκειται να απορροφήσουν θερμότητα που ισοδυναμεί με πέντε ατομικές βόμβες της Χιροσίμα να πέφτουν στο νερό κάθε δευτερόλεπτο.

Η Γη έχει αρχίσει να δοκιμάζεται περισσότερο από το 1970, όταν παρατηρήθηκε η πρώτη αύξηση της θερμοκρασίας μετά από 125.000 χρόνια, και δεν είναι ακόμα σίγουρο τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, με στόχο να το διατηρήσουν στους 1.5C.

Ο τελευταίος στόχος τέθηκε για τα μικρότερα, φτωχότερα έθνη, γνωρίζοντας ότι μια υπαρξιακή απειλή από καύσωνες, πλημμύρες και ξηρασία εξαρτάται από αυτήν την φαινομενικά μικρή, αλλά θανατηφόρα αύξηση. Οι Μαλδίβες θα μπορούσαν να καταστραφούν ολοσχερώς, αν συνέβαινε.

Παρά την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την είσοδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι χώρες εξακολουθούν να είναι  συνδεδεμένες με τα ορυκτά καύσιμα, επιδοτώντας πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο, ύψους περίπου 11 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε λεπτό.

https://www.intronews.gr/6994-2-fighter-vasiliki-oikogeneia-planiti

Μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση τους σκοτώνει σχεδόν εννέα εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Η άρνηση της βιομηχανίας και η αδράνεια σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, ακόμα κι αν τηρούνται όλες οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τι θα συμβεί αν η θερμοκρασία φτάσει τους 1,5 βαθμούς

  • Περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει από δυνατούς καύσωνες κάθε πέντε χρόνια
  • Θα διπλασιαστούν σε συχνότητα οι τεράστιες πλημμύρες, που θα τροφοδοτούνται από ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις μέσα στα επόμενα 6-8 χρόνια
  • Την επόμενη δεκαετία, οι πυρκαγιές θα αυξηθούν πιθανώς σε όλο τον κόσμο, με επίκεντρο στο νότιο ημισφαίριο.
  • Η ξηρασία στην καλλιέργεια θα γίνει συχνότερη και θα διπλασιαστεί σε σύγκριση με τώρα, ειδικά αναμένονται στη βόρεια Ινδία και το Πακιστάν.

Στους 2 βαθμούς

  • Ακραίοι καύσωνες θα συμβαίνουν κάθε χρόνο και 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν ετησίως από αυτόν
  • Το 99% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου θα αρχίσουν επίσης να διαλύονται ,σκοτώνοντας ουσιαστικά τα κοράλλια με ζεστό νερό. Σχεδόν ένα στα 10 σπονδυλωτά ζώα και σχεδόν ένα στα πέντε φυτά θα χάσουν το ήμισυ του οικοτόπου τους
  • Την επόμενη δεκαετία, οι βροχοπτώσεις σε τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου πιθανότατα θα γίνουν πιο έντονες, ενώ το νότιο ημισφαίριο θα πλήττεται από μακρά ξηρασία.
  • Το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αυστραλία το 2019-20 θα είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να επανεμφανιστεί
  • Οι καλλιέργειες θα καταστρέφονται όλο και πιο συχνά

Αύξηση στους 2,5 με 3 βαθμούς

  • Ο κόσμος θα βιώσει μια επιταχυνόμενη άνοδο των καύσωνων μέσα στα επόμενα 43 χρόνια, που θα είναι πολύ θερμότεροι, με τη Γη να μεταβάλλεται σε μια μη κατοικήσιμη περιοχή
  • Θα έχουμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας από τη τήξη των παγετώνων και η ζέστη των ωκεανών θα δημιουργεί χείμαρρους υπέρογκων υδάτων στις παράκτιες πόλεις, με μέρη όπως το Μαϊάμι, η Σαγκάη και το Μπαγκλαντές να κινδυνεύουν να γίνουν σε μεγάλο βαθμό θαλάσσια περιβάλλοντα
  • Μέχρι το τέλος του αιώνα η ζεστή ατμόσφαιρα θα ξεράνει τα φυτά και τα δέντρα, δημιουργώντας μια απότομη αύξηση των πυρκαγιών σε κάθε ήπειρο, ειδικά στην Λατινική Αμερική
  • Περιοχές του κόσμου που καλλιεργούν τρόφιμα για τον πλανήτη θα καταστραφούν με αποτέλεσμα να μην είναι παραγωγικές

Το εφιαλτικό σενάριο της αύξησης κατά 4 βαθμούς

  • Σε αποκάλυψη θα έφτανε ο πλανήτης αν ζεσταθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο
  • Οι πλημμύρες θα είναι συχνότερες κατά 2,7 φορές σε σύγκριση με τώρα και οι καύσωνες σχεδόν θα δεκαπλασιαστούν τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση