Πριν 30 χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντήθηκαν για να αντιμετωπίσουν συλλογικά την κλιματική αλλαγή, για πρώτη φορά, στο Βερολίνο. Ήταν το πρώτο συνέδριο με 198 κράτη, που σκοπό είχαν να ανακοινώσουν προτάσεις και να δώσουν λύσεις στο μείζον θέμα του κλίματος. Το 1997 στην Ιαπωνία, ιδρύθηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο, μια δέσμευση δηλαδή των κρατών για την επιδίωξη του περιορισμού και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στις 23 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2002, η Ινδία φιλοξένησε το όγδοο συνέδριο, σύμφωνα με το οποίο θεσμοθετήθηκαν επτά μέτρα, όπως «ενίσχυση της μεταφοράς τεχνολογίας σε όλους τους σχετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των μεταφορών και της προώθησης των τεχνολογικών προόδων μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης και της ενίσχυσης των θεσμών για βιώσιμη ανάπτυξη».

https://www.intronews.gr/7004-2-klimatiki-thermokrasia-planiti-afxithei-3-vathmous-2070

Πολύ σημαντικό συνέδριο ήταν κι αυτό του Παρισιού, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015, όπου τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συνεργαστούν για να «περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2, κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου».

Φτάνοντας, πια, στο 2021, όπου θα διεξαχθεί η 26η ετήσια σύνοδος των χωρών, COP26, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στη Γλασκώβη, συμμετέχοντας σε αυτή 200 κράτη. Θα φιλοξενηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με την Ιταλία και τα συμβαλλόμενα μέρη θα εξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά την προσήλωσή τους στη συμφωνία του Παρισιού να αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Τι διακυβεύεται στην COP26;

Η κατάσταση με την κλιματική αλλαγή βρίσκεται πια σε ένα σημείο, όπου μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμο αν δεν γίνουν σημαντικές και δραστικές αλλαγές. Στη σύνοδο θα τεθεί το ζήτημα της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης από τις επικίνδυνες επιπτώσεις. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά όσο οι θερμοκρασίες συνεχώς αυξάνονται. Σημειώνεται, πως η τελευταία δεκαετία, ήταν η χειρότερη όλων.

Εξού και είδαμε να γίνονται ορατές επιπτώσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Είναι εξαιρετικά επείγον να αναληφθεί δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι κύριοι στόχοι της συνόδου για τις χώρες είναι οι εξής:

  • δέσμευση για πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030
  • συζήτηση μέτρων για την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
  • αύξηση της χρηματοδότησης της δράσης για το κλίμα, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Τι θα αποφασιστεί στη COP26;

Οι περισσότερες χώρες θα θέσουν στο τραπέζι τα σχέδια τους, με τα σημαντικότερα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα να είναι η γρήγορη μετάβαση προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η προστασία της φύσης και η ασφάλεια των πολιτών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο τέλος της συνόδου, κάθε χώρα θα πρέπει να δεσμευτεί για την κάθε αλλαγή που προτείνει.

https://www.intronews.gr/6858-2-diethnis-organismos-energeias-kata-40-meiosi-tou-anthraka-os-to-2050

Πώς θα ξέρουμε αν η COP26 θα είναι επιτυχημένη;

Ως χώρα φιλοξενίας, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανόν να θέλει όλες οι χώρες να υποστηρίξουν μια ισχυρή δέσμευση που συνιστά το μηδενισμό των εκπομπών αερίων έως το 2050, με μεγάλες μειώσεις να φανούν έως το 2030. Θα θέλει, επίσης, συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον τερματισμό του άνθρακα, τα αυτοκίνητα βενζίνης και την προστασία της φύσης.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να δώσουν ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο τα επόμενα πέντε χρόνια, για να συντελέσει στην άνοδο της θερμοκρασίας. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι πιθανό να κριθεί ανεπαρκές, επειδή απλά δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες το άφησαν πολύ αργά και ό, τι και αν συμφωνηθεί στο COP26, ο 1.5C δεν θα επιτευχθεί.