Το κλιματικό φαινόμενο «La Niña», που στα ισπανικά σημαίνει «η μικρή» -μόνο μικρή δεν είναι- δεν πρόκειται για μια απλή κακοκαιρία. Είναι μια αλλαγή στο κλίμα που συμβαίνει στον Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επηρεάσει τον καιρό σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) επιβεβαίωσε ότι θα διαρκέσει σχεδόν τρεις μήνες και θα «χτυπήσει» τις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Το 87% των ακραίων καιρικών φαινομένων θα ξεσπάσουν κατά αυτό το διάστημα, με την πρόγνωση να προβλέπει συνθήκες πιο υγρές από το μέσο όρο σε τμήματα των βόρειων Η.Π.Α., συγκεκριμένα στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, στα βόρεια Βραχώδη Όρη, στις Μεγάλες Λίμνες, στην κοιλάδα του Οχάιο και στη δυτική Αλάσκα.

Οι επιπτώσεις της έχουν να κάνουν με τη πτώση της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε τυφώνες, ανεμοστρόβιλους και ξηρασία στις ΗΠΑ. Σε περιοχές στα Νοτιοανατολικά της χώρα αναμένονται ελάχιστες βροχές, που ως αποτέλεσμα θα έχουν την αναπόφευκτη ξηρασία της περιοχής.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην περίοδο της La Niña

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι αυτός είναι στην πραγματικότητα ο δεύτερος χειμώνας της La Niña, ένα όχι ασυνήθιστο φαινόμενο που αποκαλούν «double dip». Η πιο πρόσφατη περίοδος διήρκεσε από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.  «Διαφορετικές γειτονιές θα επηρεαστούν περισσότερο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας» αναφέρει μια ιστοσελίδα του NOAA όπου παρομοιάζει το φαινόμενο με έργα μια γειτονιάς, που έμμεσα επηρεάζουν και το δικό σου σπιτικό.

Έτσι μπορεί να θεωρεί κανείς ότι η La Niña δεν θα επηρεάσει απομακρυσμένες περιοχές, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και πολλά χιλιόμετρα μακριά. Ανακαλύφθηκε το 1980 και είναι ένα μέρος του κύκλου «El Niño-Southern Oscillation (ENSO)», ένα φυσικό κλίμα που ορίζεται από τις αντίθετες θερμές και ψυχρές φάσεις των ωκεάνιων και ατμοσφαιρικών συνθηκών στον Ειρηνικό.

Με λίγα λόγια δροσίζουν και ζεσταίνουν εναλλάξ μεγάλες περιοχές του ωκεανού περίπου κάθε δύο με επτά χρόνια κατά μέσο όρο. Υπάρχει επίσης μια «ουδέτερη» κατάσταση, όπου βρισκόμασταν από τότε που τελείωσε η προηγούμενη La Niña.

«Κατά τη διάρκεια κανονικών συνθηκών στον Ειρηνικό ωκεανό, οι άνεμοι πνέουν δυτικά κατά μήκος του ισημερινού, μεταφέροντας ζεστό νερό από τη Νότια Αμερική προς την Ασία. Για να αντικαταστήσει αυτό το ζεστό νερό, κρύο νερό ανεβαίνει από τα βάθη», εξηγεί η NOAA. «Το El Nino και η La Νina είναι δύο αντίθετα κλιματικά πρότυπα που σπάνε αυτές τις κανονικές συνθήκες».

Οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι από ό,τι συνήθως και στέλνουν περισσότερο ζεστό νερό προς την Ασία. Επίσης στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αμερικής, μια αύξηση της στάθμης στέλνει κρύο νερό προς την επιφάνεια. Τα κρύα νερά αναγκάζουν το ρεύμα να μετακινηθεί βόρεια και στη συνέχεια να εξασθενήσει πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό.

Ποια η πρόγνωση του καιρού για τον χειμώνα στις ΗΠΑ

Ο χειμώνας σε γενικές γραμμές αυτήν την περίοδο είναι πιο ζεστός και ξηρός από ότι συνήθως στην νότια μεριά των ΗΠΑ, και πιο ψυχρός στις βόρειες περιοχές και στον Καναδά. Η NOAA λέει ότι φέτος, θερμότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο συνθήκες είναι πιθανότατα στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ και σε μεγάλο μέρος των ανατολικών ΗΠΑ, με τη μεγαλύτερη πιθανότητα θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου στα Νοτιοανατολικά. Οι θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου αναμένονται στη νοτιοανατολική Αλάσκα και στον Ειρηνικό.

Βορειοδυτικά του Ειρηνικού, τμήματα του Midwest και των κοιλάδων του Τενεσί και του Οχάιο μπορούν να δουν περισσότερη βροχή και χιόνι, ενώ η La Niña μπορεί να οδηγήσει σε τυφώνες στον Ατλαντικό.

Το χιόνι είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η La Niña θα μπορούσε να επιφέρει αυξημένες χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά, στα Βραχώδη Όρη και στην Άνω Μεσοδυτική περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Τμήματα του Νοτιοδυτικού, των κεντρικών-νότιων πεδιάδων και του μέσου Ατλαντικού είναι πιθανό να δουν λιγότερο από το συνηθισμένο.

Η θέση του αεριωθούμενου ρεύματος φαίνεται επίσης ότι έχει αντίκτυπο στους ανεμοστρόβιλους. Κατά τους χειμώνες της La Niña, το ρεύμα αεριωθουμένων και οι κακές καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να επηρεάσουν τις βόρειες περιοχές.

Η La Niña θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τη συνεχιζόμενη ξηρασία της Καλιφόρνια και να καταστήσει την εποχή των πυρκαγιών ακόμη πιο απειλητική. Όπως εξηγεί το Bloomberg, η πολιτεία συνήθως λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου νερού της από βροχή και χιόνι μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, την ίδια περίοδο που η La Niña προβλέπεται να μετατοπίσει την καταιγίδα βόρεια και μακριά από την περιοχή που το χρειάζεται.