Σχολική αυλή όπου τσακώνονται δύο παιδιά και επεμβαίνει ένας καθηγητής, θυμίζει η COP26 στο ξεκίνημα της που γίνεται επίσημα σήμερα (31/10). Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται σε διπλωματική κρίση με φόντο τα αλιευτικά δικαιώματα και η κόντρα τους, που έρχεται λίγο καιρό μετά την κρίση της AUKUS, μπορεί να επισκιάσει τη συζήτηση για το κλίμα.
Σε άλλη περίπτωση, το κλίμα μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και ψυχροπολεμικό ή στη βάση ενός υβριδικού πολέμου, αφού είναι αρκετές οι επιθετικές πράξεις στα ύδατα της Μάγχης εκατέρωθεν. Οι Γάλλοι κάνουν κατάσχεση σε βρετανικά σκάφη, οι Βρετανοί ζητούν εξηγήσεις και ετοιμάζουν αντίποινα, απειλώντας μάλιστα με άρση του άρθρου 16 του Βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου.
Πρόκειται για ένα άρθρο που αφορά στις σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε. μετά το Brexit, που διατηρεί τη Βόρεια Ιρλανδία στον άξονα των εμπορικών συναλλαγών με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Ευρώπη. Παράλληλα, η Βρετανία εξετάζει και την άρση του άρθρου 738, που σύμφωνα με τη Guardian, ορίζει τις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών, και την ταυτόχρονη επιβολή νέων δασμών σε περίπτωση που δεν λυθεί η διαμάχη τους σε διαιτητικό βαθμό.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Brexit, λόρδος Frost, ζήτησε να τιμωρηθεί η Γαλλία λόγω της σύστασης του Γάλλου πρωθυπουργού, Jean Castex, προς την Ευρωπαία Επίτροπο, Ursula Von der Lyen, να επιβληθεί προς τη Βρετανία ένα καθεστώς που να ξεκαθαρίζει ότι είναι επιζήμια η αποχώρηση της από την Ε.Ε. «Οι απειλές που έγιναν αυτή την εβδομάδα από τη Γαλλία προς την αλιευτική βιομηχανία μας, προς τα αποθέματα ενέργειας μας και την μελλοντική συνεργασία στο ερευνητικό πρόγραμμα Horizon, δυστυχώς δημιουργούν ένα μοτίβο που έχει κρατήσει αρκετά φέτος».
Στην COP26 κρίνεται το μέλλον του πλανήτη και οι παγκόσμιοι ηγέτες μαλώνουν σαν τα κοκόρια
Ο Boris Johnson ανέφερε χθες, στην επίσημη φωτογράφιση των ηγετών του κόσμου για την G20, ότι οι σχέσεις με τη Γαλλία δεν είναι σε καλό επίπεδο και πρέπει να διορθωθούν τα πράγματα άμεσα. 120 ηγέτες βρίσκονται στη Γλασκώβη και στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Emmanuel Macron, έκανε λόγο «για τη στιγμή της αλήθειας. Είτε θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία είτε θα την αφήσουμε να ξεγλιστρήσει από τα χέρια μας».
Εν μέσω αυτού του κλίματος διεξάγεται η Σύνοδος G20 των 20 μεγαλύτερων κρατών του κόσμου, η οποία όμως έχει και σημαντικές απουσίες όπως του Vladimir Putin, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει και η συνάντηση Biden-Erdogan, που θα γίνει σε κλίμα τεταμένο, με τις ΗΠΑ να αντιτίθενται σε ενέργειες της Τουρκίας.
Οι ακτιβιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στη Γλασκώβη και θα συμμετέχουν στις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα, προειδοποιούν τις δύο κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους των δύο χωρών για συμμόρφωση, ώστε να επικεντρωθούν στο πιο σημαντικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το κλίμα.
«Είναι πραγματικά γελοίο ότι αυτή η διαμάχη μπορεί να αποσταθεροποιήσει την έναρξη του Cop26. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα άμεσα και να προχωρήσουμε τάχιστα σε πιο σημαντικά ζητήματα όπως την προστασία του πλανήτη μας» δήλωσε ο Chris Venables, επικεφαλής του περιβαλλοντικού οργανισμού Green Alliance.
Εκτός από το beef Γαλλίας-Βρετανίας, υπάρχει και η πρώτη συνύπαρξη Macron-Johnson-Biden-Morisson μετά την AUKUS, με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Scott Morrison, να αναφέρεται στην σωστή επιλογή του να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Γαλλία και να προτιμήσει τις ΗΠΑ. Εξήγησε επίσης πως είχε διαρκή επικοινωνία με τον Joe Biden και τον ενημέρωσε για το ότι θα πρέπει να κάνει πίσω στην πρόταση της Γαλλίας.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Biden ότι «είχα την εντύπωση πως η Αυστραλία σας είχε ενημερώσει», που υποστήριξε στη συνάντησή του με τον Macron. «Ήταν ένας ατσούμπαλος χειρισμός» είχε πει χαρακτηριστικά και δεν διευκρινίστηκε αν αναφερόταν στον χειρισμό της Αυστραλίας ή στο επιτελείο του που δεν του παρείχε σωστή ενημέρωση.