Η Σύνοδος G20 διεξάγεται στη Ρώμη, η COP26 ξεκίνησε επίσημα σήμερα στη Γλασκώβη και ο πλανήτης βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή του. Όσα συμβούν στις επόμενες 15 ημέρες, κρίνουν το μέλλον που θα έχουμε. Ένα μέλλον που είναι ήδη δεσμευμένο μέχρι το 2050 στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1.5 βαθμό Κελσίου. Μέχρι στιγμής έχουμε ήδη πιάσει το +1.2 σε σχέση με προβιομηχανικά επίπεδα και το +1.5 δε μπορεί να ανατραπεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της COP26, τον Βρετανό υπουργό Alok Sharma.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο Sharma ρωτήθηκε από τον Andrew Marr αν πιστεύει ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν στην COP26 μπορούν να φέρουν την ανατροπή. «Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι είμαστε ενωμένοι και θα εξασφαλίσουμε πως θα γίνει από τον καθένα ό,τι απαιτείται για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας. Έχει υπάρξει πρόοδος από τη Σύνοδο στο Παρίσι το 2015. Στόχος είναι να εμποδίσουμε την αύξηση κατά 2 βαθμούς ως το 2100 και ιδανικά το +1.5. Είναι όμως κάτι πολύ πολύ δύσκολο πια».

Η Βρετανία επισημαίνει ότι για λόγους ηθικούς και συμβολικούς πρέπει να διατηρηθεί το αφήγημα για την ανατροπή του 1.5 βαθμού Κελσίου, αλλά στην πράξη κάτι τέτοιο δε συγκεντρώνει πιθανότητες. Άλλωστε, σε πρόσφατη έκθεση του, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για 2.7 βαθμούς Κελσίου αύξηση στο τέλος του αιώνα.

«Κατευθυνόμαστε προς τους 2 βαθμούς, αλλά πρέπει να σιγουρέψουμε ότι θα είμαστε χαμηλότερα απ΄αυτό στο χειρότερο σενάριο. Η έρευνα του ΟΗΕ δεν έχει λάβει υπ΄όψιν της τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των εκπομπών αερίων από τα κράτη» τονίζει ο Sharma, όμως οι επιστήμονες δεν είναι πια καθόλου αισιόδοξοι.

Η Κίνα είναι το μεγάλο εμπόδιο

Η Κίνα αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθεια συστράτευσης όλου του πλανήτη. Πέραν του ότι ο Xi Jinping, μαζί με τον Putin, δεν έδωσαν το παρών στην G20 στη Ρώμη, με την αιτιολογία της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στις χώρες τους, η Κίνα ανοίγει διαρκώς νέες μονάδες λιγνίτη και βρίσκεται σε μια περίοδο υψηλής λειτουργίας σε βιομηχανικό επίπεδο.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η Guardian παρουσίασε άρθρο της την κατάσταση στην Κίνα, η οποία χτίζει νέες μονάδες άνθρακα και στο εξωτερικό. Το 2015 το Κομμουνιστικό Κόμμα δεσμεύτηκε να έρθει η Κίνα σε net transmission, δηλαδή εξισορρόπηση της εκπομπής αερίων με την απορρόφηση, ως το 2060. Αυτό σήμαινε πως το 2030 θα έφτανε στην κορύφωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν εξυπηρετεί τους παγκόσμιους στόχους όμως.

Εν τούτοις, η Κίνα παρουσιάζεται διστακτική και αρνητική στο να συνεχίσει το πρόγραμμα της ακόμα και γι΄αυτόν τον στόχο, που για να τον πετύχει, θα έπρεπε να κλείσει 600 μονάδες άνθρακα. Αντ΄αυτού, κλείνει μόνο τις παλιές και απλώς υπόσχεται οι καινούργιες να διαθέτουν τεχνολογία πιο συμβατή με το σήμερα.

Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση που πέρασε ο γίγαντας της Ασίας, ενισχύει την αναθεώρηση του πλάνου τους.

«Προχώρησε αρκετά σε σχέση με το 2015, αλλά περιμένουμε πολλά περισσότερα από την Κίνα. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Κίνα να σταθεί μπροστά και να δείξει ηγετικό χαρακτήρα. Θέλω να δω περισσότερη δέσμευση απ΄όλες τις χώρες εδώ, αλλά στο τέλος της ημέρας, όλα θα καταλήξουν στο τι είμαστε ικανοί να διαπραγματευτούμε» λέει ο Alok Sharma για τον μεγαλύτερο ρυπαντή του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Climate Action Tracker, ένα διεθνές γκρουπ επιστημόνων και ειδικών για πολιτικές περιβάλλοντος, αναφέρει ότι οι πράξεις της Κίνας για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς.

Cop26: Οι μεγάλοι ρυπαντές αντιμέτωποι με τα μικρά κρατίδια που «πληρώνουν τη νύφη»

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί ξανά πως τα μικρά κράτη, αυτά που το συνολικό τους μερίδιο στην καταστροφή του πλανήτη είναι στο 0.01%, βλέπουν πρώτα τις συνέπειες της κρίσης. Ειδικά τα νησιωτικά κράτη στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό, έχουν από το 2015 δει αυτό που ήρθε φέτος και θα έρθει στα επόμενα χρόνια.

Η Tina Stege, περιβαλλοντικός εκπρόσωπος των Νήσων Μάρσαλ, εξηγεί πως αν επέλθει η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου, θα είναι δραματικά τα πράγματα για τους 60.000 κατοίκους της χώρας της. «Ήδη τα επίπεδα της θάλασσας έχουν ανέβει και προκαλούν πλημμύρες σε ετήσια βάση. Η COP26 είναι η πιο σημαντική στιγμή. Η χώρα μου θα χτυπηθεί νωρίτερα και σκληρότερα απ΄όλους, αλλά η κρίση θα μας επηρεάσει όλους.

Στις παλίρροιες, βλέπουμε ήδη το νερό να κάνει φούσκες πάνω από το έδαφος. Συμβαίνει, συμβαίνει τώρα. Προσπαθούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προσαρμοστούμε και να επιβιώσουμε σε βάθος χρόνου και θέτουμε σχέδια, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια του υπόλοιπου πλανήτη γι΄αυτό».

Η παρουσία του Πρίγκιπα Καρόλου στην G20 και η έκκλησή του

Την ώρα που το Reuters μεταδίδει πως υπήρξε συμφωνία στην G20 μεταξύ των ηγετών, για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στην COP26, με ιδιαίτερο συμβολισμό πίσω της, χαρακτηρίζεται η παρουσία του Πρίγκιπα Καρόλου στη Σύνοδο.

Ο Κάρολος είναι θεσμικός ακτιβιστής, μιλάει χρόνια για την κλιματική κρίση και έκανε έκκληση προς τους ηγέτες των μεγάλων χωρών, που έχουν το 80% του μεριδίου στη ρύπανση του πλανήτη, να λάβουν άμεσα μέτρα και να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για ένα πλαίσιο ανάπτυξης πράσινων υποδομών.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή της εποχής μας που θα καθορίσει το μέλλον. Διακυβεύεται η φύση μας. Έχουμε μια τεράστια ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές. Τώρα είναι πραγματικά η τελευταία μας ευκαιρία».

Τα όσα έχουν αποφασιστεί στην G20 – θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση εντός της ημέρας – θα θέσουν τον τόνο για όσα μπορούμε να ελπίζουμε από την COP26 που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.