Η G20, η σύνοδος των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, έχει μόλις ολοκληρωθεί στη Ρώμη. Οι μεγάλοι (sic) πολιτικοί ηγέτες έχουν συμφωνήσει στην κοινή ρητορική της ανατροπής της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου. Αυτό θα πάνε να πουν στην COP26 στη Γλασκώβη. Τόσο γενικό, τόσο αόριστο. Σαφής πρόταση, μια ξεκάθαρη πολιτική που να υπόσχεται αλλαγή στα μοντέλα οικονομίας δεν ακούστηκε. Κι αυτό δεν είναι μια εικασία. Τεκμαίρεται από τα όσα δηλώνουν οι ηγέτες και απ΄όσα διαρρέουν τα μέσα.

Σε ένα κλίμα που περιελάμβανε αντεγκλήσεις μεταξύ κρατών, με τον Emmanuel Macron να βάλλει κατά Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, η G20 στη Ρώμη μάλλον περισσότερο απαισιόδοξους και σκεπτικούς έκανε όλους εμάς ως προς το τι θα αποφασιστεί στην COP26. Ακόμα και σε αυτή τη στιγμή οι ηγέτες του κόσμου και δη της από καιρό ξεφτισμένης Δύσης, δείχνουν το πόσο ανεύθυνοι και μυωπικοί είναι.

Για να φτάνει κανείς στο σημείο να συμφωνεί με τα λεγόμενα του λαϊκιστή Boris Johnson και να χειροκροτεί τουλάχιστον την ειλικρίνεια του, καταλαβαίνετε πόσο χαμηλά βρίσκεται πια ο πήχης για την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Με το πέρας της G20, ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν ο μόνος που δεν έριξε κάτω από το χαλάκι τα προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή, ας μην αμφιβάλλει κανείς γι΄αυτό, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση κατά 1.5 βαθμό και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Οι δεσμεύσεις που κάναμε είναι μια σταγόνα στον ραγδαία θερμαινόμενο ωκεανό. Η πρόοδος που κάναμε είναι μόλις μια ίντσα προς τα μπρός».

Ο Johnson θα είναι ο εναρκτήριος ομιλητής στο ξεκίνημα της COP26 στη Γλασκώβη σήμερα, καθώς είναι επί της ουσίας ο οικοδεσπότης. Εκεί θα απευθυνθεί σε 200 ηγέτες κρατών, αλλά εν τη απουσία του Κινέζου Xi Jinping και του Vladimir Putin. Ειδικά η απουσία του πρώτου είναι τεράστιο πλήγμα, μιας και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής, ενώ παρουσιάζεται αδιάλλακτη εσχάτως στο κομμάτι της ενέργειας.

https://www.intronews.gr/7494-2-klimatiki-krisi-erevna-allagi-tomeas-perivallon

COP 26: «Ο κόσμος βρίσκεται πια ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα»

Αυτή θα είναι η συμβολική φράση που θα χρησιμοποιήσει ο Johnson στην ομιλία του, τονίζοντας όμως πως πια ο στόχος πρέπει να τεθεί στην αποφυγή της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, αφού το σενάριο για το +1.5 δεν θα αποφευχθεί. Άλλωστε, ο ΟΗΕ σε έρευνα του έφερε ένα ακόμα πιο σκοτεινό σενάριο, για αύξηση κατά 2.7 βαθμούς Κελσίου. Το τι σημαίνει αυτό, μπορείς να το δεις αναλυτικά εδώ.

Από τους 20 μεγάλους ηγέτες, μόνο οι 12 δεσμεύτηκαν για μηδενική εκπομπή ρύπων ως το 2050, με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία να κάνουν την ίδια υπόσχεση για μια δεκαετία αργότερα, δηλαδή το 2060. Η Αυστραλία, που δεσμεύτηκε για το 2050, δεν έχει κάνει καμία δέσμευση μείωσης για αυτή τη δεκαετία, λες και κάποια στιγμή το 2040 θα πατήσει ένα κουμπί και θα μειωθούν όλα μονομιάς.

Ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα δεν αρκεί, με τους επιστήμονες να ζητούν επιτακτικά να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στο 50% ως το 2030! Η Βρετανία βρίσκεται μόλις στο 15%.

Στην COP26 η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμα πιο πολύπλοκη και δυσεπίλυτη, καθώς τα αναπτυσσόμενα κράτη, που βιώνουν περισσότερο και πρώτα απ΄όλους τις καταστροφικές επιπτώσεις, θα τεθούν απέναντι στις αναπτυγμένες οικονομίες απαιτώντας να σταθούν υπεύθυνα απέναντι τους. Σήμερα και αύριο θα διεξαχθούν οι ομιλίες των ηγετών και μετά, μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, θα αναλάβουν δράση οι διαπραγματευτές για να φτάσουν σε μια συμφωνία.

https://www.intronews.gr/7136-2-cop26-krinetai-to-mellon-tou-planiti-sti-glaskovi

«Είμαστε σε μια πολύ λεπτή γραμμή, όλα κρέμονται από μια κλωστή. Μπορεί να τα καταφέρουμε ή μπορεί να αποτύχουμε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις εκπομπές ρύπων από το παρελθόν μέχρι σήμερα, δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί» ανέφερε ο Johnson, ο οποίος δείχνει μια διστακτικότητα και απαισιοδοξία, συμπεριφορά που οι Εργατικοί στη Βρετανία χαρακτηρίζουν ως υποκριτική, με την αιτίαση πως ο Johnson χαμηλώνει επίτηδες τις προσδοκίες, ώστε αν επιτευχθεί κάτι, να το παρουσιάσει ως δική του νίκη.

«Αν πρόκειται να μοχθήσουμε για να πετύχει η COP26, τότε πρέπει να αλλάξουμε και πρέπει να είμαι ξεκάθαρος πως, αν η Γλασκώβη αποτύχει, τότε όλα θα καταστραφούν. Η Συμφωνία του Παρισιού θα έχει διαλυθεί εν ριπή οφθαλμού. Προς το παρόν η συμφωνία αυτή παραμένει ένα απλό χαρτί. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για την καθυστέρηση μας. Η δέσμευση για net neutrality ως το 2050 είναι όντως αόριστη. Κι αυτό αποδεικνύει την απόσταση που χωρίζει κάποιους ομολόγους μου με άλλους» φέρεται να είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους.

«Η COP26 θα είναι περίπλοκη. Δεν πρόκειται να χρυσώσω το χάπι, δεν θα υποκριθώ πως θα πάνε όλα καλά. Νομίζω ότι υπάρχει ευκαιρία να κάνουμε μια πρόοδο, όλοι βλέπουν πώς θα γίνει αυτό. Όλα όμως καταλήγουν στην επιθυμία που θα δείξει η κάθε ηγεσία».

Προς το παρόν ελάχιστες χώρες έχουν επαρκές μπάτζετ για επενδύσεις γύρω από το κλίμα στα επόμενα 5 χρόνια, με τη Βρετανία να έχει ορίσει ένα ποσό στα 12.6 δισ. λίρες, αλλά να τα αντλεί από διεθνή ταμεία, ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες έχουν δεσμευτεί να διανείμουν 100 δισ. δολάρια σε φτωχές χώρες για να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Οι συνομιλίες στην COP26 θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και αυτό το ζήτημα, μετά των 130 key points πάνω στα οποία θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα δυσκολευτούν λόγω Covid, αφού γίνονται σε μια αίθουσα 144 θέσεων και οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι 193.

https://www.intronews.gr/7196-2-iperthermansi-planiti-ti-tha-pathei-to-soma

Η Γαλλία δυναμιτίζει το κλίμα στην COP26

Όσο οι ηγέτες του κόσμου ετοιμάζονται για να συζητήσουν για το κλίμα και πώς θα αποτρέψουν την καταστροφή που βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι μέσα στα σπίτια μας, ο Emmanuel Macron συνεχίζει να ασχολείται με την AUKUS και την προδοσία της Αυστραλίας.

Στο ρεπορτάζ της Guardian, αναφέρεται πως ο Macron κατηγόρησε τον Αυστραλό ομόλογο του για ασέβεια απέναντι στη Γαλλία. «Υπάρχει σεβασμός και φιλία από εμάς προς τους Αυστραλούς, όμως αυτά πρέπει να ανταποδίδονται. Όταν υπάρχει σεβασμός, τότε πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με αυτή την αξία. Δεν μπορώ να ξέρω αν ο κ. Morrison είπε ψέμματα στη Γαλλία».

Μάλιστα, ο Macron δεν δίστασε να ρίξει και τα βέλη τους προς τις ΗΠΑ και όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια από δημοσιογράφους, απάντησε με δηκτικό τόνο «καλή επιτυχία», δείχνοντας την αμφιβολία του για την έγκαιρη παράδοση των υποβρυχίων.

Στην G20, ο Macron συναντήθηκε με αρκετούς ηγέτες, έκανε μέχρι και fistbump με τον Boris Johnson στη Fontana di Trevi, δε συναντήθηκε όμως με τον Morrison. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός από τη μεριά του εξακολουθεί να μιλάει για σωστές κινήσεις από την πλευρά του και για το ότι ενημέρωσε για τα πάντα τον Joe Biden, ο οποίος τον «πούλησε» στην προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα με τον Γάλλο πρόεδρο.

Το βέβαιο είναι ότι αντί να ασχολούνται με την COP26, επισκιάζουν τις συζητήσεις με τις κόντρες τους για εξοπλιστικά ζητήματα και όσα νομίσματα κι αν ρίξουν στην Fontana di Trevi, αν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, η τύχη δεν πρόκειται να τους/μας βοηθήσει.