Στην πρώτη κιόλας ημέρα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη, είχαμε μια ελπιδοφόρα ανακοίνωση από πλευράς 100 ηγετών κρατών. Αυτή η ανακοίνωση αφορά στη δέσμευση που πήραν και την οποία θα υπογράψουν, ώστε από το 2030 και μετά να μην αποψιλώνουν ούτε στο ελάχιστο τα δάση και δη αυτά της Ινδονησίας και του Αμαζονίου, που είναι τα κυρίως βαλλόμενα από την επέκταση της κτηνοτροφίας και των φοινικόδεντρων. Ο Αμαζόνιος για παράδειγμα χάνει κάθε λεπτό μια έκταση του μεγέθους 27 γηπέδων!

Όπως αναφέρει το BBC, οι ηγέτες 100 και πλέον χωρών συμφώνησαν στην COP26 σε ένα κονδύλι από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 19.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών ως το 2030. Αυτή βέβαια είναι η δεύτερη φορά που γίνεται μια συμφωνία. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 2014 στη Νέα Υόρκη και η μείωση της αποψίλωσης ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, αφού σε αυτό το διάστημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυξήθηκε ραγδαία η κατανάλωση κρέατος, ειδικά σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Αμαζόνιας χάνει τεράστια τμήματα του, έχει μειωθεί κατά 25% και αυτό σημαίνει λιγότερη χλωρίδα που θα απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να το μετατρέψει σε θρεπτικές ουσίες για το έδαφος και τα ζώα. Κι αν δεν υπάρχουν πνεύμονες να απορροφήσουν τον άνθρακα, τότε κάθε σχέδιο για μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων ως το 2050, δύσκολα θα είναι αποτελεσματικό.

https://www.intronews.gr/7625-2-cop26-politiki-skini-g20-anefthinotita

«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία ώστε να προστατεύσουμε και να επανορθώσουμε τα δάση της Γης. Αυτά τα τρομερά ολάνθιστα οικοσυστήματα, αυτοί οι καθεδρικοί της φύσης, είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας» δήλωσε ο Boris Johnson από το βήμα της COP26. Το δάσος της Σιβηρίας απορροφά κάθε χρόνο 1.5 δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου. Οι πυρκαγιές του 2019 που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα του, ήταν μια πληγή για τον πλανήτη.

Η πρώτη μεγάλη δέσμευση στην COP26

Οι χώρες που θα υπογράψουν αυτή τη συμφωνία είναι η Βραζιλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ρωσία, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Ινδονησία μεταξύ άλλων. Η Ινδονησία εξάλλου είναι η κύρια χώρα παραγωγής φοινικέλαιου, το οποίο συναντάται σε τρόφιμα και προϊόντα αισθητικής. Αυτή η συμφωνία αφορά στο 85% των δασών του πλανήτη. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται κι αυτές στη λίστα των χωρών που δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στην ανόρθωση των δασών (αναλυτικά η λίστα των χωρών εδώ).

Αξίζει να αναφερθεί πως μέρος του κονδυλίου των 19 δισ. δολαρίων, θα διανεμηθεί σε φτωχές χώρες ώστε να επαναφέρουν τα δάση τους από τις φωτιές (και η Ελλάδα μεταξύ αυτών), αλλά και σε ιθαγενείς κοινότητες που φροντίζουν για την διατήρηση της χλωρίδας. Οι ιθαγενείς κοινότητες διαφυλάττουν το 80% των οικοσυστημάτων παγκοσμίως και αυτό το έχουν κάνει με πόνο και αίμα, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις που μεγάλες επιχειρήσεις δεν δίστασαν να σκοτώσουν όσους αντιστάθηκαν στις επενδύσεις τους.

Περίπου 1.5 δισ. δολάρια θα πάει σε 6 χώρες της Αφρικής για την προστασία του τεράστιου δάσους του Κονγκό, που είναι το μεγαλύτερο της ηπείρου και εκτείνεται σε Καμερούν, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κονγκό, Κράτος του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα και Γκαμπόν.

28 από τις 105 χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να αφαιρέσουν την αποψίλωση από το εμπόριο τροφίμων, δηλαδή να μηδενίσουν την παραγωγή και χρήση προϊόντων που προέρχονται από αποψιλωμένες περιοχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το φοινικέλαιο, η σόγια και το κακάο. Για να συμβεόι αυτό, πρέπει να συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας. Εκπρόσωποι 30 εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στο εμπόριο τροφίμων, που συμμετέχουν στις συζητήσεις στην COP26 δεσμεύτηκαν με τη σειρά τους να κάνουν επενδύσεις αντίστροφες προς την αποψίλωση.