Το 2021 συνειδητοποιήσαμε ότι το κλίμα αλλάζει, καθώς το αποτύπωμα που αφήνουμε στο περιβάλλον μπορεί να είναι καταστροφικό για τον πλανήτη. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένονται ραγδαίες αλλαγές, με τον καιρό να γίνεται ολοένα πιο σκληρός και απρόβλεπτος.
Η Ευρώπη μπορεί να βιώσει καύσωνες που θα αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου κάθε τρία χρόνια, εάν οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Met Office. Αυτό το σενάριο μπορεί να αλλάξει αν περιοριστούν οι εκπομπές και αντίστοιχα να χειροτερέψει αν αυξηθούν,
Το Μετεωρολογικό Γραφείο λέει ότι αν ο κόσμος δεν αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή, μέχρι το έτος 2100 η Γη μπορεί να βιώνει ανυπόφορους καύσωνες κάθε χρόνο.
Oι 21 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Κίνας φαίνεται να συμμετέχουν σε μια πρόβα για ζωή σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. H δηλητηριώδης ατμόσφαιρα είναι ήδη εδώ και το αντιλήφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, όταν σκόνη μαζί με την μολυσμένη ατμόσφαιρα δημιούργησαν ένα αποκρουστικό τοπίο.
Μια «γκρίζα κουβέρτα» απλώθηκε στον ουρανό, βυθίζοντας το περιβάλλον σε μια αποκορεσμένη ομίχλη και συσκοτίζοντας τα κτίρια. Μια κόκκινη σημαία κρεμόταν πάνω από την κεντρική είσοδο του σχολείου για να προειδοποιήσει ότι είναι απαγορευμένη μέρα και ότι έπρεπε να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κάθε κόστος.
Όλα αυτά μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία των ανθρώπων, με την σκόνη στην ατμόσφαιρα της Νότιας Κορέας να εμποδίζει τα παιδιά ακόμα να παίξουν ξέγνοιαστα στους εξωτερικούς χώρους.
Τον ίδιο μήνα στην Αυστραλία, μετά από μήνες ενός άστατου καιρού, τα ποντίκια άρχισαν να αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς, δημιουργώντας ένα «σμήνος». Οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με αυτό, καθώς τα ποντίκια βρίσκονταν παντού ακόμα και μέσα στα σκεπάσματά τους, οπότε αναγκάζονταν να κοιμηθούν στο αυτοκίνητο.
Οι νότιες και ανατολικές αγροτικές περιοχές της Αυστραλίας επλήγησαν από τη μάστιγα ποντικών που διήρκησε μήνες, η οποία είχε καταστρέψει τις καλλιέργειες τους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα χρόνιας ξηρασίας, καταστροφικών πυρκαγιών και μιας περιόδου έντονης βροχόπτωσης που ενίσχυσε την ανάπτυξη των φυτών, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για τα τρωκτικά να αναπαραχθούν.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές και καύσωνες
Τον Ιούνιο, ο Καναδάς, μετατράπηκε σε πραγματική κόλαση, όταν οι θερμοκρασίες ανέβηκαν κατακόρυφα με μια πόλη να καταστρέφεται ολοσχερώς. Στο Lytton, οι κάτοικοι έμειναν παγιδευμένοι σε έναν τεράστιο θόλο θερμότητας που τύλιξε τον δυτικό Καναδά και τις βορειοδυτικές ΗΠΑ. Ο τοπικός σταθμός παρακολούθησης κατέγραψε θερμοκρασία 49,6 C στο Lytton που έσπασε κάθε ρεκόρ.
Μετά την αφόρητη ζέστη ήρθε και μια ανθεκτική φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Πρώτα κάηκε το δάσος και μετά τμήματα της πόλης. Οι δορυφορικές εικόνες έδειχναν μια έκρηξη πυρκαγιών γύρω από το χωριό και ένα διευρυνόμενο σύννεφο καπνού σε όλη την περιοχή.
https://www.intronews.gr/7816-2-cop26-chores-meiosoun-ekpobes-rypon
Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα, όπου κάηκε έκταση κατά 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο. Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεπάγεται μεγαλύτερη δέσμευση της ανακλώμενης ηλιακής ακτινοβολίας από την επιφάνεια της γης, με αποτέλεσμα το κλίμα της γης σε παγκόσμια κλίμακα να γίνεται θερμότερο και ξηρότερο, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το θερμότερο και ξηρότερο κλίμα ευνοεί την έναρξη και εξάπλωση περισσότερων μεγάλων δασικών πυρκαγιών υψηλού θερμικού φορτίου και σφοδρότητας καύσης, που καταστρέφουν ανεξέλεγκτες τεράστιες εκτάσεις.
Θα έρθουμε αντιμέτωποι με σφοδρές καταιγίδες στα επόμενα χρόνια
Οι καταστροφικές καταιγίδες επίσης είναι ένα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Στην Γερμανία τον Ιούλιο, ισχυρές βροχές και ριπές ανέμων με ταχύτητα έως και 70 χιλιομέτρων (43,5 μίλια) την ώρα έπληξαν περιοχές της βορειοδυτικής χώρας. Έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες και είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν 200 ανθρώπους να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ποσότητα νερού 2 μηνών έπεσε σε 48 μόλις ώρες.
Η κακοκαιρία Μπάλλος στην Ελλάδα αποτέλεσε ακόμα μια απειλή για την χώρα. Μέσα σε 6 ώρες σημειώθηκε το 1/3 της ετήσιας βροχόπτωσης για την περιοχή της Αττικής. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι δυσοίωνες και σίγουρα δεν τα έχουμε δει ακόμα όλα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.