Η COP26 οδεύει προς την ολοκλήρωση της στη Γλασκώβη την Πέμπτη και μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει δεσμεύσεις, άλλες ελπιδοφόρες, άλλες εκτός πραγματικότητας και δίχως απόδειξη απόλυτης συναίσθησης του τι διακυβεύεται. Από τη Σύνοδο Κορυφής όμως τα περισσότερα μαντάτα δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Το πιο σοκαριστικό προέρχεται από έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα και σύμφωνα με τη Guardian κάνει λόγο για μια πορεία του πλανήτη προς την υπερθέρμανση, όχι κατά 1.5 ή 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά κατά 2.4!

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, προβλέπεται πως ο πλανήτης θα βρίσκεται στο +2.4 σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δηλαδή πριν την δεκαετία του ’70. Η Συμφωνία του Παρισιού το 2015 είχε θέσει ως στόχο ο πλανήτης να κάνει τα πάντα για να μείνει κάτω από την αύξηση κατά 2 βαθμούς και ακόμα περισσότερο κάτω από τους 1.5. Τις τελευταίες εβδομάδες είναι αέναο το debate για το αν πρόκειται για έναν εφικτό στόχο, με τον Boris Johnson να εκφράζει με ειλικρίνεια την άποψη πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επιτευχθεί, κυρίως γιατί δεν βλέπει την πρωτοβουλία από τη διεθνή πολιτική σκηνή, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου, θα συμπληρώσουμε εμείς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, είχαν γίνει έρευνες βασισμένες στην προϋπόθεση πως τα κράτη θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στην COP26. Αυτές ήταν μάλλον αισιόδοξες υπό το νέο πρίσμα, αφού ανέφεραν πως θα καταφέρουμε να κρατηθούμε στο 1.8 ή 1.9 ως προς την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Τελικά, τα δεδομένα είναι πολύ χειρότερα.

https://www.intronews.gr/8027-2-ligoi-allaxoun-tropo-zois-gia-ton-planiti

Δεν αρκούν οι δεσμεύσεις στην COP26

Και γίνονται ακόμα πιο απαισιόδοξα, καθώς διαφαίνεται μια απόσταση ανάμεσα στις δεσμεύσεις των κρατών στην COP26 και στις πολιτικές που έχουν θεσπίσει για να τις επιδιώξουν αυτές τις δεσμεύσεις. Αυτή η απόσταση οδηγεί τους επιστήμονες να τοποθετούν τον πήχη σε αύξηση ακόμα και κατά 2.7 βαθμούς Κελσίου. Να αναφερθεί πως εδώ και 5 χρόνια, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει καταστήσει σαφές πως αν υπάρξει άνοδος κατά 1.5 βαθμό, κάποιες από τις καταστροφές στον πλανήτη θα είναι μη αναστρέψιμες. Στη φύση το μη αναστρέψιμο δεν είναι αιώνιο, αλλά σημαίνει πως θα χρειαστούν κάμποσοι αιώνες για να επιστρέψουν όσα θα χαθούν.

«Οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις των χωρών είναι ικανοποιητικές. Αλλά οι άμεσες πολιτικές τους είναι ανεπαρκείς» τόνισε ο Niklas Höhne, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. Αυτή η μομφή στοχεύει ξεκάθαρα την Ινδία και την Κίνα, δύο χώρες που τοποθέτησαν το 2070 και το 2060 ως τη χρονιά που θα έρθουν σε net emission ισορροπία. Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα που υποσκάπτει την παγκόσμια προσπάθεια, όχι λιγότερο πάντως από τις πολιτικές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ινδία και Κίνα όμως είναι το Νούμερο 3 και το Νούμερο 1 στη λίστα με τις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη.

COP26: 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στο χείλος της καταστροφής από την υπερθέρμανση

Σε μια άλλη έρευνα που προέκυψε από το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της COP26, γίνεται σαφές πως οι επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας θα επηρεάσουν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Όχι μόνο έμμεσα, με καταστροφή καλλιεργειών μέσα από πυρκαγιές ή λόγω καύσωνα, αλλά και άμεσα. Ο βασικός μετρητής των επιστημόνων για να δουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, αφορά στην θερμοκρασία υγρού βολβού.

Η κανονική θερμοκρασία αφορά στους βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία υγρού βολβού αφορά στον συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας, το οποίο σημαίνει πως δεν προλαβαίνει ο άνθρωπος να ιδρώσει για να απομακρύνει από το σώμα του μέρος της θερμότητας. Σε θερμοκρασίες των 40-45 βαθμών που επιτείνονται για πολλές ημέρες – οι προβλέψεις λένε πως σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα υπάρχουν περίπου 35-40 ημέρες καύσωνα ανά έτος – αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε θάνατο. Είναι κάτι που το έζησαν για τα καλά στη Βόρεια Αμερική το καλοκαίρι που πέρασε, με σχεδόν 200 νεκρούς από τον καύσωνα.

Από την ανάλυση του Met Office, εξηγείται πως το μέγιστο της θερμοκρασίας υγρού βολβού που αντέχει ο άνθρωπος για αρκετές ημέρες, είναι οι 32 βαθμοί Κελσίου, ήτοι κοντά στους 43-44 βαθμούς κανονικής μέτρησης. Και σε αυτό το όριο, πάλι απαιτείται να γίνονται διαλείμματα από την έκθεση στην ακτινοβολία και τη ζέστη. Αν αυτή η θερμοκρασία πάει στους 35 βαθμούς (κάτι που το έζησε έντονα το Πακιστάν για μια εβδομάδα σχεδόν το καλοκαίρι) τότε θα αυξηθούν οι θάνατοι.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2000 μέχρι το 2017, έχουν πεθάνει πάνω από 160.000 άνθρωποι λόγω καύσωνα. Στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, βρίσκονται η Βραζιλία, η Ινδία η Αιθιοπία και οι χώρες του Κόλπου, ενώ σε μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, η βόρεια κινεζική πεδιάδα θα καταστραφεί. Πρόκειται για το πιο πυκνοκατοικημένο σημείο της Κίνας και για μια περιοχή που παράγει μεγάλες ποσότητες τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση του 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=bZr4YvOjI5A