Οι παγκόσμιοι ηγέτες κατέληξαν συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 της Γλασκώβης, με τα συμπεράσματα στη Μεγάλη Βρετανία να είναι διφορούμενα, παρά την προθυμία που έδειξε ο Boris Johnson να κάνουν τη διαφορά.
Η συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα που επιτεύχθηκε, για πρώτη φορά στοχεύει τα ορυκτά καύσιμα ως βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ σχεδόν 200 εκπρόσωποι εθνών επέκριναν τη συμφωνία λέγοντας ότι είναι ατελής.
Το «σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα» εγκρίθηκε παρά την παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από την Ινδία για αναθεώρηση της κατάργησης του άνθρακα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Ινδίας, Bhupender Yadav, είπε ότι η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει τις «εθνικές συνθήκες των αναδυόμενων οικονομιών».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στη διάσκεψη που έγινε στη Σκωτία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημαδέψει την αρχή του τέλους της κλιματικής αλλαγής. Ο John Kerry απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα τόνισε ότι οι κυβερνήσεις δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν την αλλαγή της Ινδίας για το άνθρακα, η οποία ζήτησε ουσιαστικά την αλλαγή της λέξης «κατάργησης» με τη λέξη «μείωση» εκπομπών του άνθρακα. «Αν δεν το είχαμε κάνει αυτό δεν θα είχαμε συμφωνία».
«Υπάρχουν ακόμη πολύ πολύ περισσότερα να κάνουμε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε σε μια δήλωση ο Johnson, για να συμπληρώσει: «Ομως, η συμφωνία αυτή είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και, σοβαρά, έχουμε την πρώτη στην ιστορία διεθνή συμφωνία για να μειώσουμε σταδιακά τον άνθρακα και έναν οδικό χάρτη για να περιορίσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό. Ελπίζω ότι θα θυμόμαστε την COP26 στη Γλασκώβη ως την αρχή του τέλους της κλιματικής αλλαγής, και θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα προς αυτό τον σκοπό».
Στον αντίποδα, ο Βρετανός πρόεδρος της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, Alok Sharma, δήλωσε πως θα ήθελε να μπορούσε να είχε διατηρήσει τη διατύπωση που είχε συμφωνηθεί αρχικά για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη συμφωνία της Γλασκώβης για το κλίμα.
«Μακάρι να είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε τη διατύπωση για τον άνθρακα η οποία είχε συμφωνηθεί αρχικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους, για να συμπληρώσει: «Εντούτοις, έχουμε όντως μια διατύπωση για τον άνθρακα, για τη μείωση, και δεν νομίζω πως οποιοσδήποτε στην αρχή αυτής της διαδικασίας θα περίμενε απαραίτητα ότι αυτό θα είχε διατηρηθεί».
Ο συμβιβασμός, ωστόσο, δεν διασφαλίζει εξάλλου την τήρηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, τον περιορισμό της υπερθέρμανσης «αρκετά πιο κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου, στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Προσφέρει προοπτικές που επιτρέπουν στη βρετανική προεδρία να δείξει μια επιτυχία στον σκοπό της να δει τη Γλασκώβη να διατηρεί εν ζωή τον 1,5 βαθμό.
«Είναι χαλαρή, είναι αδύναμη, και ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι μόλις εν ζωή, αλλά υπάρχει μια ένδειξη για το τέλος της εποχής του άνθρακα. Και αυτό είναι σημαντικό», σχολίασε η Jennifer Morgan, επικεφαλής της Greenpeace International.
https://www.intronews.gr/8256-2-cop26-symfonia-ipa-kinas-meiosi-rypansis
Τι δεν κάλυψε η συμφωνία για την σύνοδο για το κλίμα Cop26
Ορισμένες αδύναμες χώρες έμειναν απογοητευμένες, καθώς η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους για «απώλειες και ζημιές». Αυτό αναφέρεται στην καταστροφή που προκαλείται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία τώρα πλήττουν τις ευάλωτες χώρες πολύ πιο σκληρά και πιο συχνά από ό,τι είχε προβλεφθεί.
Ο πρωθυπουργός των Φίτζι, Frank Bainimarama, είπε ότι ο στόχος της διατήρησης της θερμοκρασίας 1,5C αφήνει τη Γλασκώβη «χτυπημένη, μελανιασμένη, αλλά ζωντανή». Ο ηγέτης ευχαρίστησε τους διαπραγματευτές του Ειρηνικού για την «ηρωική προσπάθειά τους» στο Cop26 να εξασφαλίσουν μια έξοδο από τις επιδοτήσεις άνθρακα και ορυκτών καυσίμων στην τελική συμφωνία.
Ο Aminath Shauna, υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Τεχνολογίας των Μαλδίβων, τόνισε ότι για να παραμείνει εντός του ορίου θέρμανσης που συμφωνήθηκε στο Παρίσι, ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ουσιαστικά στο μισό σε 98 μήνες.
Η τρέχουσα χρηματοδότηση για το κλίμα, θα βοηθήσει τις χώρες να επενδύσουν στην «πράσινη» τεχνολογία και σε άλλες προσπάθειες μείωσης των εκπομπών και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο κάποιες ανθρωπιστικές καταστροφές και απώλειες είναι αδύνατο να αποφευχθούν. Μέχρι το 2050, αυτά τα χτυπήματα θα μπορούσαν να ανέλθουν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ για ορισμένες φτωχές χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid.
Τα ισχυρά έθνη ήταν απρόθυμα να συμφωνήσουν για την παροχή χρηματοδότησης για απώλειες και ζημιές, επειδή μέρος της συζήτησης πλαισιώθηκε με όρους «αποζημίωσης», την οποία οι πλούσιες χώρες δεν μπορούν να αντέξουν.