Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πως τα τροπικά δάση έχουν τη δυνατότητα να αναγεννηθούν σε μόλις 20 χρόνια, αρκεί να μείνουν ανέγγιχτα από ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται από έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science.

Όπως γράφει η Guardian, αυτό οφείλεται ολυδιάστατο μηχανισμό με τον οποίο η παλιά δασική χλωρίδα και πανίδα βοηθούν την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς δασών, μια φυσική διαδικασία γνωστή ως δευτερεύουσα διαδοχή.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κλιματικής κατάρρευσης. Η διεθνής ομάδα 90 ερευνητών προτείνει, επίσης, ότι δεν είναι πολύ αργά για να αναιρεθεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η ανθρωπότητα μέσω της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής τις τελευταίες δεκαετίες.

https://www.intronews.gr/9399-2-vrochi-chioni-arktiki-yperthermansi

Αυτή η ιδέα της φυσικής αναγέννησης συχνά αγνοείται από τις δενδροφυτεύσεις, αλλά σύμφωνα με τον Lourens Poorter, καθηγητή λειτουργικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία και κύριο συγγραφέα της εργασίας, η ιδέα αυτή συχνά αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τις φυτεύσεις δέντρων για αποκατάσταση.

«Σε σύγκριση με τη φύτευση νέων δέντρων, έχει πολύ καλύτερη απόδοση όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την ανάκτηση θρεπτικών συστατικών», δήλωσε ο Poorter.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την ανάκτηση δασών σε τρεις ηπείρους, 77 τοποθεσίες και 2.275 οικόπεδα στην Αμερική και τη Δυτική Αφρική. Από εκεί, αξιολόγησαν 12 συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το έδαφος, τη λειτουργία των φυτών, τη δομή του οικοσυστήματος και τη βιοποικιλότητα και άλλα.

Στη συνέχεια, μοντελοποίησαν αυτά τα δεδομένα, χωρίς τα οποία θα έπρεπε να περιμένουν πάνω από 100 χρόνια για να το δουν αυτό να συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, με μια τεχνική που ονομάζεται chronosequencing, επιτρέποντάς τους να συμπεράνουν μακροπρόθεσμες τάσεις στην ανάκτηση των δασών.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως το τμήμα του δάσους, συμπεριλαμβανομένου κάποιου γόνιμου εδάφους, μπορεί να ανακτήσει τη βλάστησή του, δημιουργώντας ένα θρεπτικό οικοσύστημα που θα αρχίσει να αναπτύσσεται νέο δάσος.

https://www.intronews.gr/9277-2-gambia-klimatiki-krisi-rizi-katastrofi

Το έδαφος χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του, η φυτική κοινότητα και η ζωική βιοποικιλότητα χρειάζονται 60 χρόνια και η συνολική βιομάζα χρειάζεται συνολικά 120 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους.

Συνολικά, τα τροπικά δάση μπορούν να επιστρέψουν στο 78% περίπου σε 20 χρόνια, κι αυτό είναι «εξαιρετικά και εκπληκτικά γρήγορο», όπως εξήγησε ο Poorter, καταλήγωντας πως:

«Η έκκλησή μου είναι να χρησιμοποιήσουμε τη φυσική αναγέννηση όπου μπορεί και να φυτέψουμε και να αποκαταστήσουμε το δάσος, όπου χρειάζεται. Υπάρχει μια προσέγγιση κατά περίπτωση, και όλα αυτά εξαρτώνται από τις τοπικές συνθήκες και επίσης από τις ανάγκες των ανθρώπων, που ζουν σε αυτά τα τοπία».