Μια πρωτοποριακή ιδέα προτείνει και υλοποιεί το διεθνές γραφείο σχεδιασμού και καινοτομίας CRA-Carlo Ratti Associati σε συνεργασία με το Italo Rota Building Office. Αποκαλύπτουν ένα νέο καφέ στο ιταλικό περίπτερο Expo Dubai 2020 που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την παρασκευή καφέ, χάρη στο Solar Moka.

Το έργο σχεδιάστηκε για την ιταλική εταιρεία παραγωγής καφέ Lavazza. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του είναι βέβαια το γιγάντιο Solar Moka – μια καφετιέρα που τροφοδοτείται από τον ήλιο. Εστιάζει στην έννοια της κυκλικότητας στο σχεδιασμό και βρίσκεται στην είσοδο του ιταλικού περίπτερου, σχεδιασμένο από τους CRA και Italo Rota, με τους matteogatto&associati και F&M Ingegneria.

Το γιγάντιο Solar Moka, το οποίο κρέμεται από την οροφή, περιβάλλεται από μια σειρά από καθρέφτες που απορροφούν την ενέργεια του ήλιου. Οι ηλιακές ακτίνες διοχετεύονται προς το δοχείο, όπου θερμαίνουν το νερό που χρειάζεται για την παρασκευή του καφέ.

Το Solar Moka είναι ύψους 2,5 μέτρων, φτιαγμένο με βάση ενός προτύπου του ιταλικού design, του δοχείου Carmencita Moka, που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Marco Zanuso για τη Lavazza το 1979. Είναι ορατό σε όλη την έκθεση, αφού ξεπροβάλει από την  πρόσοψη του περιπτέρου που φτιάχτηκε από ναυτικό σχοινί.

Σε τι στοχεύει το Solar Moka

Το Solar Moka αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου «Solar Coffee Garden», που παρουσιάζει τη διαδικασία παραγωγής καφέ και τονίζει την κρίσιμη σημασία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας με διαφάνεια. Στην είσοδο του καφέ, μια σειρά από φυτά καφέ σε γλάστρες αιωρούνται πάνω από το έδαφος, επιτρέποντας στους επισκέπτες να παρατηρήσουν την προέλευση του κόκκου καφέ που είναι κεντρικός στη διαδικασία παραγωγής καφέ. Τα φυτά καλλιεργούνται επιτόπου για όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

«Προσπαθήσαμε να παίξουμε με διαφορετικές διαστάσεις βιωσιμότητας», λέει ο καθηγητής του MIT Carlo Ratti, ιδρυτικός συνεργάτης της CRA-Carlo Ratti Associati, «Πρώτον, υπάρχει η χρήση της ηλιακής ενέργειας για την παρασκευή καφέ. Δεύτερον, κάθε βήμα της διαδικασίας παρασκευής καφέ, από τον κόκκο μέχρι το φλιτζάνι, γίνεται με διαφάνεια. Τέλος, όλα τα απόβλητα από την παραγωγή καφέ επαναχρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό με διάφορους τρόπους».

«Αυτό το έργο συνδυάζει τις ιταλικές παραδόσεις του καφέ και του design με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, παίζει με τη σύγκλιση μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού κόσμου, ένα θέμα που είναι κεντρικό για το μέλλον της δουλειάς μας», λέει ο Italo Rota, ιδρυτής του Italo Rota Building Office.

Σε είδος πολυτελείας μετατρέπεται ο καφές

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι σε είδος πολυτελείας μετατρέπεται ο καφές, καθώς η τιμή του παραμένει σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, εδώ και έναν χρόνο ο καφές υφίσταται την «τέλεια καταιγίδα».

Το ζήτημα γίνεται περίπλοκο καθώς η Βραζιλία αντιμετωπίζει προβλήματα, με την καλοκαιρινή ξηρασία και τον παγετό το χειμώνα, ν να καταστρέφει καλλιέργειες.

Αλλά τα καιρικά φαινόμενα δεν επηρεάζουν μόνο τις φετινές σοδειές, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, θα επηρεαστούν και αυτές της επόμενης χρονιάς.

Τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης, πιέζουν τις τιμές του καφέ. Ο καφές, όμως, επηρεάζεται και από το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί ο εμφύλιος στον εμφύλιο πόλεμο στην Αιθιοπία, αλλά και από την κατάσταση στο Βιετνάμ που αντιμετωπίζει την έξαρση του κορωνοϊού.

Photo: Carloratti.com