Για χιλιάδες χρόνια, αρχαίες πόλεις στέκονται στις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Οι στήλες της Καρχηδόνας (σημερινή Τυνησία), αποτελούν υπενθύμιση του κάποτε ακμάζοντος λιμανιού των Ρωμαίων και των Φοινίκων, ενώ στο λιμάνι της σημερινής Λιβύης, βρίσκονται τα ερείπια του ρωμαικού αμφιθεάτρου Sabratha, το οποίο βρίσκεται – αρκετά – κοντά στη θάλασσα.
Τα εμβληματικά φυσικά αξιοθέατα, μετρούν κάποια χρόνια πίσω, όπως ο αρχαίος κοραλούφαλος των Seychelle Aldabra Atoll, στον Ινδικό Ωκεανό, ο οποίος υπολογίζεται στα 125.000 χρόνια. Ωστόσο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, προκαλούν μεγάλο ρίσκο για τα τρία μνημεία – και άλλα 190 ακόμη υπέροχα μνημεία κατά μήκος της αφρικανικής ακτής – τα οποία θα εκτεθούν σε πλημμύρες τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη μελέτη Nature Climate Change.
Τα επίπεδα θαλάσσιας στάθμης ανεβαίνουν με πιο γρήγορο ρυθμό τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σε σχέση με τον 20ο αιώνα, όπως ορίζει η έρευνα και οι ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως πλημμύρες, καύσωνες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, γίνονται όλο και συχνότερες.
Ινδονησία: Μεταφέρει την πρωτεύουσα της και «απειλεί» τους ουρακοτάγκους
Η έρευνα έδειξε πως ακόμη 56 αξιοθέατα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο, αν ξεσπάσει μια μεγάλη πλημμύρα και πως μέχρι το 2050 – αν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνεχίσουν ακάθεκτες – ο αριθμός των αξιοθεάτων θα μπορούσε να τριπλασιαστεί στα 198.
Η κλιματική κρίση εξαφανίζει τα μνημεία της Αφρικής
Σύμφωνα με έρευνα, η Βόρεια Αφρική, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό απειλούμενων μνημείων – από αρχαία ερείπια στο Βόρειο Σινά, τα οποία εκτείνονται ανάμεσα στο κανάλι του Σουέζ και στη Γαζά και τα οποία κάποτε διέσχιζαν οι Αιγύπτιοι φαραώ.
Ενώ η Βόρεια Αφρική έχει έναν μεγάλο αριθμό παγκοσμίως αναγνωρισμένων μνημείων κληρονομιάς, άλλα σημεία της Αφρικής μπορεί να έχουν μνημεία τα οποία δεν έχουν ακόμα καταγραφεί από την UNESCO. Ωστόσο, ελπίζει πως το να αναγνωρίσει αυτά τα περίφημα μνημεία, ενδεχομένως να δημιουργήσει ανησυχίες για κλιματικό κίνδυνο της αφρικανικής κληρονομιάς.
Πώς θα προστατευθούν τα μνημεία
H μελέτη δείχνει πως τα ευρήματα της θα βοηθήσουν να μπουν σε προτεραιότητα απειλούμενα μνημεία και πως θα προωθηθεί η ανάγκη για άμεσα προστατευτικά μέτρα. Αυτά, περιλαμβάνουν μηχανικές λύσεις, όπως θαλάσσια τείχη και κυματοθραύστες, ωστόσο, τα συγκεκριμένα μέτρα μάλλον αποδεικνύονται αρκετά ακριβά, ενώ δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα κρατήσουν σε σταθερά επίπεδα τη στάθμη της θάλασσας.
Μια πολύ καλύτερη λύση, είναι να επαναφέρουν και να διευθύνουν τις οικολογικές υποδομές, όπως τις αλυκές, τα θαλάσσια φανερογάματα και μαγκρόβια, τα οποία παρέχουν φυσική προστασία και δρουν σαν υποδοχείς διοξειδίου που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Ιδιαίτερα στην Αφρική, είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθούν οι τοπικές κυβερνήσεις στις περιοχές γύρω από τα μνημεία και να αναγνωριστεί πως οι ζωές των ιθαγενών αποτελούν κομμάτι του σκηνικού αυτού.
Πηγή: CNN