Μια ασυνήθιστη χειμερινή περίοδο περνά η Αλάσκα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 15,5 βαθμούς Κελσίου και έντονες βροχοπτώσεις. Στη νήσο Κόντιακ μάλιστα, το θερμόμετρο έδειξε 19,4 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί για τον μήνα Δεκέμβριο, κάνοντας τους επιστήμονες να απορούν.

Ρεκόρ σημειώθηκαν σε πολλά ακόμα μέρη της αμερικανικής πολιτείας και μάλιστα για πολλές ημέρες στη σειρά. Η ημέρα των Χριστουγέννων ήταν η θερμότερη στην ιστορία της Αλάσκας με το θερμόμετρο να δείχνει 13,3 βαθμούς. Σημειώθηκε επίσης ρεκόρ χιονόπτωσης σε ορισμένες περιοχές, σε έναν μήνα που παραδοσιακά είναι ξηρός, καθώς ο παγωμένος αέρας δεν συγκρατεί υγρασία.

https://www.intronews.gr/10797-2-klimatiki-krisi-akraia-kairika-fainomena-tou-2021/tech/perivallon/

Το ακόμα χειρότερο, ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό πάγου και εκτετατμένες διακοπές ρεύματος. Ετσι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργήθηκε στρώμα πάγου στο οδόστρωμα και πολλοί δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι. Τα τελευταία 20 χρόνια, επισημαίνουν οι επιστήμονες, φαινόμενα σαν κι αυτά, είναι ολοένα και συχνότερα στην Αλάσκα, ένδειξη της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τους ανθρώπους, ο πάγος στο έδαφος δυσκολεύει πολύ και τα ζώα στο να βρουν τροφή. Το Υπουργείο Μεταφορών και Δημόσιων Εγκαταστάσεων της Αλάσκας προειδοποίησε ότι οι δρόμοι θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του πάγου που μοιάζει λες και έχει πέσει τσιμέντο πάνω τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature Communications προειδοποιεί ότι από το 2060 και έπειτα, η βροχή θα είναι περισσότερη από το χιόνι στην πολιτεία, στη διάρκεια του χειμώνα, με περισσότερες ημέρες υψηλών θερμοκρασιών.