Ένα τεράστιο παγόβουνο, το οποίο έχει έκταση όση όλο το λεκανοπέδιο Αττικής (!), αποκολλήθηκε από τις ακτές της Ανταρκτικής και προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες για διάφορους λόγους. Το παγόβουνο έχει τέτοιο όγκο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, την ευαίσθητη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής του Νότιου Ατλαντικού, αλλά και στη ναυσιπλοϊα, ειδικά αν αρχίζει να σπάει σε μικρότερα κομμάτια.
Η κίνηση του παγόβουνου είναι υπό την διαρκή επιτήρηση κυρίως Βρετανών επιστημόνων, επειδή σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κατευθύνεται προς τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Νησιά της Νότιας Γεωργίας και τα Νησιά Φώκλαντ, αμφότερα αποτελούν βρετανικές κτήσεις. Μια προσάραξη του παγόβουνου σε οποιοδήποτε σημείο στην ξηρά θα ισοδυναμούσε με ανυπολόγιστη καταστροφή, λένε οι επιστήμονες, καθώς ο όγκος γλυκού νερού που περιέχει το παγόβουνο μπορεί να αλλάξει την σύσταση του νερού για πολλά χιλιόμετρα και να επηρεάσει τη θαλάσσια ζωή στις ακτές.
Προβλήματα και στα πλοία
Για τέτοιο όγκο παγόβουνων ούτε οι Βρετανοί, ούτε κάποια άλλη δύναμη στον κόσμο έχει απάντηση. Στο παρελθόν έχει γίνει προσπάθεια να ρυμουλκηθούν κάποια παγόβουνα που έχουν αποκοπεί πριν καταλήξουν σε ευαίσθητες περιοχές, αλλά ήταν πολύ μικρότερα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει μόνο αν το παγόβουνο άρχισε να λιώνει λόγω της μεγαλύτερης θερμοκρασίας, άρα και να διασπάται σε μικρότερα κομμάτια. Τότε, όμως, θα απαιτηθεί μια μεγάλη και πολύ δαπανηρή επιχείρηση από το βρετανικό ναυτικό.
Η διάσπαση του παγόβουνο μπορεί να κάνει πιο ελέγξιμο τον όγκο του νερού, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στη ναυσιπλοϊα. Μπορεί ο νότιος Ατλαντικός να μην είναι ο πιο πολυσύχναστος του κόσμου, ωστόσο υπάρχουν πολλά τοπικά πλοία που κινούνται στην περιοχή, ακόμη και κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν τις ακτές της Ανταρκτικής. Όλα αυτά θα πρέπει να ταξιδεύουν με τον διαρκή κίνδυνο σύγκρουσης με ένα τεράστιο κομμάτι πάγου.
Το πιο ευνοϊκό σενάριο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, είναι το παγόβουνο να αρχίσει να λιώνει σταδιακά σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες είναι απρόσιτες για τα πλοία και αρκετά βαθιές, ώστε να μην επηρεαστεί ο πυθμένας. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες.