Τον Φεβρουάριο του 2022, μια, η ολλανδικής διοκτησίας μηχανότρατα FV Margiris, το δεύτερο μεγαλύτερο αλιευτικό στον κόσμο, πέταξε κοντά στις ακτές της Γαλλίας, περισσότερα από 100.000 νεκρά ψάρια.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της γαλλικής επιτροπής επιτήρησης της αλιείας όσο και του Ευρωπαίου επίτροπου για το Περιβάλλον, ωστόσο οι ιδιοκτήτες ισχυρίστηκαν πως το δίχτυ ήταν ελαττωματικό, σε αντίθεση με τις περιβαλλοντικές ομάδες που δήλωναν πως τα ψάρια πετάχτηκαν σκόπιμα.
Voilà ce qui se passe en ce moment dans le golfe de Gascogne au large de La Rochelle. Quatre navires-usines opèrent dans la zone, dont le Margiris, le deuxième plus grand chalutier du monde (banni en Australie). pic.twitter.com/nA64Fm7VlC
— Sea Shepherd France (@SeaShepherdFran) February 3, 2022
Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το ζήτημα της χαμένης θαλάσσιας ζωής ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της WWF, το 2019, 230.000 τόνοι ψαριών πετάχτηκαν στα ύδατα της Ε.Ε. Τα περισσότερα απόβλητα -το 92% συγκεκριμένα- σχετίζονται με την αλιεία. Αλλά αυτό το 92% είναι πολύ μικρό μπροστά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι το 35% των ψαριών, των οστράκων και των μαλακίων που συλλέγονται από ωκεανούς, λίμνες και ιχθυοκαλλιέργειες σπαταλούνται ή χάνονται πριν φτάσουν στο πιάτο. Τα απόβλητα ψαριών είναι ιδιαίτερα σοκαριστικά, λέει ο Pete Pearson, ανώτερος διευθυντής για τα απόβλητα τροφίμων στο WWF, επειδή «είναι άγρια ζώα, επομένως μαζεύουμε άγρια ζωή».
Είναι γεγονός πως όλα τα είδη ψαριών απειλούνται από την υπεραλίευση, τη ρύπανση και την κλιματική κρίση. Αναφορικά με τα ποσοστά κατανάλωσης ψαριών, που προβλέπεται να διπλασιαστούν έως το 2050, τα απόβλητα βρίσκονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο. «Πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό», λέει ο Omar Peñarubia, αξιωματικός αλιείας στον FAO.
Η αρχή για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα και η σπατάλη της θαλάσσιας ζωής, ξεκινά μεταξύ της συγκομιδής και του πιάτου. Το έργο δυσχεραίνεται από τις αλυσίδες εφοδιασμού της αλιείας και τα ελλιπή δεδομένα που δίνουν, τα οποία ξεκάθαρα παραπέμπουν στο ότι τα περισσότερα απόβλητα ψαριών ξεκινούν από το σημείο εξόρυξης. Στο μεταξύ, περίπου το 10% των ψαριών που αλιεύονται απορρίπτονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας 8,6 εκατομμύρια τόνους ζώων. Οι κύριοι ένοχοι είναι τα ανακριβή αλιευτικά εργαλεία και οι πολιτικές που επιτρέπουν στους αλιείς να απορρίπτουν είδη που δεν αποτελούν στόχο.
Υπάρχει και οικονομικός παράγοντας, ωστόσο. «Νομίζω ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των επιδοτήσεων και των απορριμμάτων στο νερό», λέει ο Rashid Sumaila, καθηγητής ωκεανών και αλιευτικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.
Αν και οι επιδοτήσεις για την στήριξη των αλιέων μικρής κλίμακας, σήμερα το 80% των 35,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (26,4 δισεκατομμύρια £) στις ετήσιες επιδοτήσεις αλιείας πηγαίνουν σε λίγους βιομηχανικούς στόλους , δείχνει η έρευνα της Sumaila. Αυτές περιλαμβάνουν τεράστιες μηχανότρατες βυθού που είναι μοναδικά εξοπλισμένες για να ταξιδεύουν στην ανοιχτή θάλασσα και υπεραλίευση, οδηγώντας σε απορρίψεις σε βιομηχανική κλίμακα.
Ο αντίκτυπος της παράνομης και μη δηλωμένης αλιείας είναι επίσης σημαντικός, λέει ο Sumaila, καθώς είναι πιθανό να συνεισφέρει περισσότερους τόνους παρεμπιπτόντων αλιευμάτων στα παγκόσμια απόβλητα ψαριών.
Τροφή για 3 δις ανθρώπους
Τα απόβλητα ψαριών είναι μια χαμένη τροφή για 3 δις ανθρώπους, πέρα από την απώλειά τους.Πολλοί βλέπουν τα ελεγχόμενα συστήματα υδατοκαλλιέργειας που παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της προσφοράς ψαριών, ως λύση για τη σπατάλη της άγριας αλιείας. Αλλά ο Dave Love, ανώτερος επιστήμονας στο Johns Hopkins Center for a Livable Future, εξηγεί ότι διάφοροι παράγοντες, όπως οι ασθένειες , προκαλούν σημαντικές απώλειες και στα αγροκτήματα. «Η θνησιμότητα στις λίμνες ψαριών είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική πηγή χαμένης πιθανής τροφής», λέει ο Love.
Ο FAO εκτιμά ότι το 27% όλων των ψαριών παγκοσμίως χάνεται ή σπαταλάται μετά την εκφόρτωση, αλλά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος τα ψάρια είναι πιο πιθανό να χαθούν ακούσια παρά να σπαταληθούν, λέει η Peñarubia. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι στην Γκάνα, την Μπουρκίνα Φάσο και το Τόγκο, το 65% των χαμένων ψαριών στη στεριά οφειλόταν σε κακό χειρισμό, έλλειψη εγκαταστάσεων αποθήκευσης και ψύξης στα αλιευτικά σκάφη.
Τα ψάρια εξαφανίζονται επίσης μετά τη διανομή, αλλά εδώ οι ένοχοι είναι οι λιανοπωλητές και οι καταναλωτές, σχεδόν αποκλειστικά σε χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Στη Βόρεια Αμερική, την Ωκεανία και την Ευρώπη, τα απόβλητα ψαριών που καταναλώνονται ξεπερνούν κατά πολύ αυτά κάθε άλλης περιοχής στον κόσμο.
Η Pearson πιστεύει ότι οι λιανοπωλητές στις ΗΠΑ συμβάλλουν εν μέρει στο πρόβλημα δίνοντας προτεραιότητα στα μεγάλα, φρέσκα ψάρια για να τα πουλήσουν σε ακριβή τιμή. «Αυτή είναι η πραγματική τραγωδία, γιατί έχει μεταφερθεί σε όλη τη διαδρομή μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας και μετά νιώθουμε άνετα με ένα ποσοστό απώλειας 10% έως 30% στο παντοπωλείο», λέει.
Όταν οι λιανοπωλητές δίνουν προτεραιότητα στα φρέσκα ψάρια, «το φαινόμενο κυματισμού είναι ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να το σπαταλήσουν στα σπίτια τους», λέει ο Love, ο οποίος δημοσίευσε έρευνα που δείχνει ότι οι λιανοπωλητές ευθύνονται για περίπου το 16% των σπαταλήσεων θαλασσινών στις ΗΠΑ, ενώ έως και 63 % οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές βάζουν στον κάδο ψάρια που δεν έχουν φάει.
Υπάρχουν λύσεις για τη μείωση της αλλοίωσης των ψαριών. Η αύξηση της πρόσβασης σε τεχνολογίες ψυχρής αλυσίδας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μαζί με μεθόδους όπως οι σκηνές ξήρανσης με ηλιακή ενέργεια , θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ψαριών. Οι ψαράδες και οι μεταποιητές χρειάζονται επίσης εκπαίδευση για καλύτερο χειρισμό και αποθήκευση ψαριών για να περιορίσουν την απώλεια, λέει η Peñarubia.
Στο τέλος των καταναλωτών, οι Pearson και Love υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους να επιλέξουν κατεψυγμένα ψάρια , κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για φρέσκο ψάρι στα παντοπωλεία και να περιορίσει την ποσότητα που χάνεται στο λιανικό εμπόριο και στα σπίτια των ανθρώπων.
Με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Μπορεί ο σολομός που καλλιεργείται σε εργαστήρια να λύσει το πρόβλημα της υπεραλίευσης;