Έντονες πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα, κόστισαν στην Ευρώπη περίπου 550 δισεκατομμύρια ευρώ, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία, να έχουν πληγεί περισσότερο. Περίπου 90.000 με 142.000 θάνατοι, προκλήθηκαν από τον ακραίο καιρό και τα διάφορα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, κατά την περίοδο 1980 έως 2020, η πλειοψηφία των οποίων, οφείλεται στα κύματα καύσωνα.

Τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, δεν δείχνουν ξεκάθαρη άνοδο στις ανθρώπινες απώλειες με το πέρασμα των δεκαετιών, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Αυτό συμβαίνει, επειδή το οικονομικό αντίκτυπο, υπολογίζεται κυρίως σε μερικά, μεγάλης εμβέλειας, φαινόμενα – ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των οικονομικών απωλειών, προήλθε μόνο από το 3% των ακραίων φαινομένων με το πέρασμα του χρόνου – και αυτά, μπορούν να συμβούν παντού στον κόσμο και να φέρουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.

Έβερεστ: Ο πάγος που χρειάστηκε 2.000 χρόνια για να σχηματιστεί έχει συρρικνωθεί κατά 55 μέτρα

Ο Wouter Vanneuville, από τον Ε.Ο.Π και ένας από τους βασικούς συντελεστές της έρευνας, δήλωσε πως το γεγονός πως οι απώλειες δεν αυξήθηκαν ξεκάθαρα, δεν θα έπρεπε να καθυσυχάσει τους πολίτες, αλλά τόνισε πως η προσαρμογή των υποδομών και η κατάλληλη προετοιμασία για επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα – που είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά και έντονα καθώς εξελίσσεται η κλιματική κρίση και ανεβαίνει η θερμοκρασία – είναι απαραίτητες κινήσεις.

Επιπλέον, είπε πως οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο σε αυτή την προσαρμογή, αφού η πρόοδος στην προστασία από τέτοιου είδους φαινόμενα, σημειώνει αρκετές διαφορές ανά την Ευρώπη.

Η χειρότερη οικονομική καταστροφή, έχει προκληθεί από υδρολογικά φαινόμενα – κοινώς τις πλημμύρες, οι οποίες ευθύνονται για μέχρι και το 44% των απωλειών. Με πολύ μικρή διαφορά, ακολουθούν τα μετεωρολογικά φαινόμενα – κυρίως οι καταιγίδες – που ευθύνονται για το 39% των καταστροφών.