Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ευρώπης των έργων εξόρυξης άνθρακα που περιέχουν αρκετά ορυκτά καύσιμα για να αντλήσουν περισσότερο από ένα γιγατόνο CO2 το καθένα, σύμφωνα με τον Guardian.

Από τότε που οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα για να υπογράψουν τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 – όπου υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη θέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – οι γαλλικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει εταιρείες που σχεδιάζουν ή χειρίζονται βόμβες άνθρακα ύψους 154 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι βόμβες άνθρακα είναι τα 425 μεγαλύτερα έργα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στον κόσμο. Κάτω από αυτά, υπάρχει αρκετός άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καεί ο προϋπολογισμός άνθρακα της ανθρωπότητας για να παραμείνει στους 1,5 βαθμούς Κελσίου τέσσερις φορές, λένε οι ειδικοί.

«Οι εταιρείες και οι τράπεζες ορυκτών καυσίμων έχουν εφαρμόσει μια κυνική στρατηγική», δήλωσε η Valerie Masson-Delmotte, κλιματολόγος στο CEA Paris-Saclay που προέδρευσε του τμήματος φυσικής επιστήμης της πιο πρόσφατης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Έρευνα από τις γαλλικές ΜΚΟ Data for Good and Éclaircies, μαζί με ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian και Le Monde, διαπίστωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες διοχέτευαν περισσότερα χρήματα στις εταιρείες που εκτελούν αυτά τα έργα από εκείνες οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη, πίσω μόνο από εκείνες της Κίνας και των ΗΠΑ.

Οι τέσσερις γαλλικές τράπεζες – BNP Paribas, BPCE Group, Crédite Agricole και Société Générale – επένδυσαν μαζί 17,8 δισ. δολάρια το 2022 σε εταιρείες που σχεδιάζουν ή χειρίζονται βόμβες άνθρακα, σύμφωνα με την έρευνα. Από το 2016, οι αποδέκτες κυμαίνονταν από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έως κρατικές ενεργειακές εταιρείες σε χώρες από τη Βραζιλία έως τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα.

Η αρχική βάση δεδομένων των έργων βομβών άνθρακα προήλθε από μια ερευνητική εργασία που καταμέτρησε 425 ανθρακωρυχεία, κοιτάσματα πετρελαίου και κοιτάσματα αερίου με πιθανές εκπομπές κατά τη διάρκεια της ζωής τους μεγαλύτερες από 1 γιγατόνο CO2.

Στη συνέχεια, Γάλλοι ερευνητές τα συνδύασαν με δεδομένα για φορείς από το Global Energy Monitor και δεδομένα για χρηματοδότες από το Banking on Climate Chaos, μια έκθεση ΜΚΟ που καλύπτει τις 60 μεγαλύτερες τράπεζες.

Για ορισμένα έργα, οι πληροφορίες δεν ταιριάζουν με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό των εταιρειών και των τραπεζών. Κάποια άλλα ήταν ξεπερασμένα ή είχαν ασαφή κατάσταση λειτουργίας.

Ο Lou Welgryn, ο συμπρόεδρος του Data for Good, που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Υπάρχουν πολύ λίγα δημόσια και αξιόπιστα δεδομένα για τον προσδιορισμό των έργων ορυκτών παγκοσμίως, των συνολικών αποθεμάτων τους, των σχετικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των εμπλεκόμενων παραγόντων. Αυτή η αδιαφάνεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, μας οδηγεί να υποτιμούμε τον αριθμό των έργων που σχετίζονται με μια εταιρεία ή τις χρηματοοικονομικές ροές μεταξύ μιας τράπεζας και εταιρειών που εκμεταλλεύονται βόμβες άνθρακα».

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies εμπλέκεται σε τουλάχιστον δύο δωδεκάδες έργα βόμβας άνθρακα σε όλο τον κόσμο, έδειξε η έρευνα.

Μια ξεχωριστή έκθεση από την Greenpeace την περασμένη εβδομάδα μέτρησε 33 βόμβες άνθρακα στις οποίες συμμετείχε η TotalEnergies, υπολογιζόμενη χρησιμοποιώντας μια λιγότερο συντηρητική μεθοδολογία που μετρούσε τις εκπομπές ανάντη.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η TotalEnergies εμπλέκεται στην απόκτηση νέων αδειών εξερεύνησης για 84 έργα από το 2015. Έντεκα από αυτά ήταν μετά το 2021, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε ότι όλες οι νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν ασυμβίβαστες με το καθαρό μηδέν. σενάριο εκπομπών.

Η Edina Ifticene, ακτιβίστρια για τα ορυκτά καύσιμα με την Greenpeace France, είπε ότι η TotalEnergies παρουσιάστηκε ως παροχή υπηρεσίας στο κοινό ικανοποιώντας τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα. «Αλλά είναι με την ανάπτυξη νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου που η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων δημιουργεί τεχνητά αυτή τη ζήτηση – ώστε να μπορούν να αποκομίσουν εξωφρενικά κέρδη και να μας κλειδώσουν σε δεκαετίες περισσότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Εκπρόσωπος της TotalEnergies δήλωσε: «Η IEA προβλέπει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τώρα έως το 2028. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε νέα έργα πετρελαίου για να ανταποκριθούμε στην ακόμα αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και, εν αναμονή της φυσικής πτώσης των σημερινών κοιτασμάτων μας (4% ετησίως), να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε στους πελάτες μας πρόσβαση στην ενέργεια που διατίθεται σε προσιτό κόστος».

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης τα σχέδια της TotalEnergies να πενταπλασιάσει τη χωρητικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα επενδύσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα το 2023 – την πρώτη φορά που οι επενδύσεις της σε ενέργειες χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα ήταν μεγαλύτερες από τις επενδύσεις της σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων.

«Η TotalEnergies επομένως υλοποιεί τη φιλοδοξία της με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις ενεργειακές ανάγκες των αυξανόμενων παγκόσμιων πληθυσμών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος της BNP Paribas είπε ότι σταμάτησε να δανείζει σε ορισμένες από τις εταιρείες της λίστας, προσθέτοντας ότι μία από τις υποκείμενες βάσεις δεδομένων περιείχε σφάλματα που διογκώνουν τεχνητά τα στοιχεία της.

Η BNP Paribas ενημέρωσε τις πολιτικές της φέτος, είπε ο εκπρόσωπος, και δεν θα χρηματοδοτεί πλέον νέα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, ανεξάρτητα από τη μέθοδο χρηματοδότησης, και ότι στόχευε να μετατοπίσει περαιτέρω τη χρηματοδότησή της με βάση την ενέργεια στο 80% για πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030 Είπαν: «Η BNP Paribas έχει υιοθετήσει μια προορατική προσέγγιση για να μειώσει τη χρηματοδότηση για τομείς με υψηλές εκπομπές».

Ένας εκπρόσωπος της Crédit Agricole αμφισβήτησε επίσης τα στοιχεία της έκθεσης, λέγοντας ότι περιελάμβανε διπλή καταμέτρηση και ότι τα περισσότερα από τα έργα στον κατάλογο λειτουργούσαν για πολλά χρόνια.

Είπαν: «Έχουμε δεσμευτεί να μην χρηματοδοτούμε πλέον νέα έργα εξόρυξης άνθρακα ή εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοια έργα. Έχουμε επίσης δεσμευτεί να μην χρηματοδοτήσουμε κανένα νέο έργο εξερεύνησης-παραγωγής πετρελαίου».

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η υπόσχεση αναφέρεται μόνο στη χρηματοδότηση έργων, όχι σε εταιρική χρηματοδότηση, αλλά είπε ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε να μειώσει την πιστωτική της έκθεση στο πετρέλαιο ανάντη κατά 25% από το 2020-25, σύμφωνα με το σενάριο καθαρού μηδενισμού του IEA.

Εκπρόσωπος του Ομίλου BPCE δήλωσε ότι υποστηρίζει όλους τους πελάτες του, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, στις στρατηγικές τους για την ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

«Αυτή η προσέγγιση συνεργασίας είναι απαραίτητη και είναι πιο ωφέλιμη από μια απότομη διακοπή της χρηματοδότησης που παρέχεται στους πελάτες. Ο Όμιλος BPCE είναι πεπεισμένος ότι αυτοί οι παίκτες, λόγω των τεχνικών και οικονομικών τους δυνατοτήτων, διαθέτουν τους απαραίτητους μοχλούς για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση αναπτύσσοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Ένας εκπρόσωπος της Société Générale είπε ότι είχε θέσει «μερικούς από τους πιο φιλόδοξους στόχους στον κλάδο μας» τον Σεπτέμβριο. Αυτά περιελάμβαναν τη μείωση της έκθεσής της στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 80% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, τερματισμός της υποστήριξης από το 2024 για νέες πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα αερίου για τα οποία ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση μετά το 2021 και διακοπή των προσφορών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε οποιονδήποτε ιδιωτικό τομέα. εταιρεία που αντλεί σχεδόν το σύνολο των εσόδων της από δραστηριότητες ανάντη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν συχνά αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τα δικά τους έργα εξερεύνησης. Ωστόσο, οι ακτιβιστές λένε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν ακόμα να εξουδετερώσουν τις βόμβες άνθρακα αρνούμενοι να χρηματοδοτήσουν τους χειριστές τους.

«Απλώς λόγω της κλίμακας τους, οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο μπορούν να προσφέρουν καλύτερα επιτόκια», δήλωσε ο Joe Thwaites, ακτιβιστής βιώσιμων οικονομικών στο Natural Resources Defense Council. «Εάν έχετε μεγάλους χρηματοδότες που αρνούνται να χρηματοδοτήσουν ορυκτά καύσιμα, δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες εξόρυξης δεν θα μπορούν να βρουν άλλες πηγές, αλλά μπορεί να πρέπει να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο. Είναι το αντίστοιχο αν δεν μπορείτε να πάτε σε μια τράπεζα και αναγκαστείτε να πάτε σε έναν τοκογλύφο».