Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη.

«Η κλιματική κατάρρευση άρχισε», υπογραμμίζει, αντιδρώντας στην ανακοίνωση για το παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

«Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό εναντίον των συνεπειών της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε. «Το κλίμα μας καταρρέει πιο γρήγορα απ’ αυτό που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, με ακραία μετεωρολογικά φιανόμενα τα οποία πλήττουν όλες τις γωνιές του πλανήτη».

Τα κύματα καύσωνα, που γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δημιουργουν ένα «διαβολικό ζωμό» ρυπαντών που απειλούν τους ανθρώπους και όλα τα έμβια όντα, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Μολονότι ο καπνός που προκαλείται από τις δασικές πυρκαγιές είναι το πιο ορατό μέρος της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που επιφέρουν οι καύσωνες, αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν επίσης μια ολόκληρη σειρά χημικών διαδικασιών πιο επικίνδυνων για την υγεία.

«Τα κύματα καύσωνα επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα, με αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τη γεωργία, ακόμη και την καθημερινή ζωή μας», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του Δελτίου για την Ποιότητα του Αέρα και του Κλίματος.